Vladimir Gajic
Vladimir Gajić Foto:FoNet/Milica Vučković

Advokat Vladimir Gajić, poslanik Narodne stranke, predložio je nedavno na skupštinskom Odbora za pravosuđe čiji je član, šestoro kandidata za koje smatra da bi trebalo da budu izglasani za istaknute pravnike, buduće članove najvišeg sudskog i javnotužilačkog tela – Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužilaštva (VST).

Zanimljivo je da su svi koje je predložio, a za koje je potom i glasao, direktno ili indirektno povezani i dovođeni u vezu sa vladajućom partijom, što je umnogome začudilo ostale predstavnike opozicije, ali i deo javnosti koja budno prati imenovanje istaknutih pravnika.

Naime, u zapisniku sa sednica Odbora za pravosuđe, u koju je „Nova“ imala uvid, jasno se navodi da je Gajić predložio po tri kandidata za oba pravosudna tela i to: Profesora dr Nikolu Bodirogu sa Pravnog fakulteta i advokate Vojkana Simića ni Srđana Stefanovića za VSS, kao i advokate Predraga Ćetkovića i Vesnu Luković, kao i docenta sa Pravnog fakulteta dr Miroslava Đorđevića za VST.

Pročitajte još:

Iako na prvi pogled, Gajićevi predlozi ne bi trebalo da budu sporni, budući da je sasvim primereno da jedan poslanik koji je i sam advokat predloži nekog od univerzitetskih profesora i predstavnika svoje branše, činjenica je da je većina njih dovođena u vezu sa vladajućom SNS.

Tako su mediji odmah po objavljivanju liste kandidata koji će se naći pred narodnim poslanicima objavili da je prof. dr Bodiroga bio jedan od potpisnika peticije podrške aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću, u vreme kada se prvi put kandidovao za tu funkciju. Iako na Pravnom fakultetu važi sa jednog od najboljih profesora srednje generacije, u tim istim krugovima označen je kao čovek profesora Dejana Đurđevića, nekadašnjeg predsednika Republičke izborne komisije i istaknutog „naprednjaka“.

Foto:Nemanja Jovanović

Kako je opozicionar poput Gajića uspeo da izabere, predloži i glasa baš za Bodirogu, koji istovremeno nije bio na pameti članovima Odbora iz redova SNS, ostala je misterija. Takođe, činjenica da je za VST predložio Predraga Ćetkovića, nekadašnjeg sudiju Ustavnog suda, koji je od 2017. kada mu je istekao mandat, prešao u advokaturu i to kancelariju najpoznatijeg novosadskog „naprednjaka“ Nemanje Aleksića, opet se ukazala javnosti kao krajnje upitna. Posebno kada se ima u vidu da su obojica „prošla“ Odbor, te da su za njih, pored Gajića, glasali i predsednik ovog Odbora Vladimir Đukanović, Svetozar Vujačić, ali i ostali predstavnioce vladajuće koalcije, dok je iz redova opozicije ovaj predlog podržao Dejan Špulkić iz DSS.

Zajedno sa poslanicima vlasti Gajić i Šulkić glasali su i za kandidatkinju Jelenu Glušicu, koja radi u Bezbednosno informativnoj agenciji – BIA.

Foto:Nemanja Jovanović

Sudeći po zapisniku, Gajić je pomogao da svih 16 kanidata budu izabrani jer je u većini slučajeva, njegov glas bio taj 12. i presudni za dvotrećinsku većinu.

Zanimljivo je da ovo nije prvi neobjašnjiv potez koji je Gajić povukao u poslednjih nekoliko nedelja. Ono što se takođe učinilo krajnje spornim bio je njegov komentar o smenjenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje je neprimereno iskritikovao što su se odazvale na poziv za sastanak sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom. I tada se, svesno ili ne, našao na liniji sa predsatvnicima vlasti koji su danima pokušavali da relativizuju njhovu pobunu i nazivali ih „Lažnim laurama“ . Kako je Gajić, po drugi put za mesec dana, uspeo da se nesporno složi za skupštinskim protivnicima poput Vladimira Đukanovvićža i Svetozara Vujačića, pitanje je na koje bio on trebalo da odgovor. Ili pak njegova stranka.

Pročitajte još:

Ekipa „Nove“ pokušala je da dobije komentar od poslanika Gajića o njegovim kandidatima za izbor istaknutih pravnika. On je međutim, u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne daje izjave „za naše novine“.

BONUS VIDEO: Bahati nasilnik i tužilac Goran Svilar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare