Foto: Medija centar Beograd

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da sloboda medija direktno zavisi od nezavisnosti pravosuđa, koje je u Srbiji pod političkom kontrolom, jer vlasti na ključna mesta u pravosudnom sistemu nepogrešivo postavljaju osobe koje nisu nezavisne.

Gajić je u podkastu „Razgovori u poslaničkom klubu“ upitao kako vlast nikad nije pogrešila da za republičkog tužioca postavila ličnost koja će početi da se bavi svojim poslom i da koristi ogromna zakonska ovlašćenja, a ocenio da danas u Srbiji ima tek troje, četvoro sudija i dvoje ili troje tužilaca koji govore otvoreno.

On je naveo da politika, preko predsednika sudova i šefova tužilaštava, kontroliše pravosuđe za sve što je politici važno, dok u običnim građanskim sporovima i običnim krivičnim postupcima dolazi do izražaja nezavisnost i sudi se pošteno.

Gajić je rekao da „ništa ne vrede“ ovlašćenja, nezavisnost i bezbednost sudija Ustavnog suda Srbije, koji su odbili da raspravljaju o Briselskom sporazumu, uz obrazloženje da nije reč o pravnom, nego o političkom dokumentu.

Javnosti nije dovoljno poznato da nema slobode medija bez nezavisnog pravosuđa, jer su u direktnoj vezi, rekao je Gajić i dodao da se sudije ne mogu zakonima učiniti nezavisnim, jer imaju Pavlovljev refleks da slušaju izvršnu vlast.

To im je usađeno u kičmenu moždinu. Problem svih problema u Srbiji je neznanje i zato bi moralo da se mnogo više ulaže u prosvetu i obrazovanje. Ni u školama, ni u gimnazijama, ni na fakultetima nije uspostavljen sistem koji podstiče ljude da kritički misle i da budu slobodni ljudi, kazao je Gajić.

Prema njegovim rečima, služba državne bezbednosti jedina je od 1945. godine kontinuirano na vlasti bez obzira da li se zvala KNOJ, OZNA, DB ili BIA.

Menjale su se vlasti i politički sistemi, ali je služba uvek bila tu. Taj kontinuitet je zastrašujući, jer su oni 1945. godine organizovani po sovjetskom modelu koji nikada nisu napustili. Služba bezbednosti je od 1945. direktno učestvovala u političkim likvidacijama, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da se službe najmanje bave onim što i je zakonom propisano, već svoje resurse i potencijal, koji nisu mali, usmeravaju na takozvane unutrašnje političke neprijatelje.

I danas rade sve što su radili 45 godina u jednopartijskom poretku i svi iz opozicije smo njihova tema. Služba se, nažalost, i dalje najvećim delom koristi kao unutrašnja politička policija i što je režim represivniji, to je ona jača i važnija, rekao je Gajić.

BONUS VIDEO: Gde je nastao šum na relaciji mediji – pravosuđe?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar