Foto: Nova.rs, Shutterstock, Facebook/Bratsso Vujovic

Branimir Vujović Braco, srpski državljanin koji je uhapšen u akciji francuske policije zbog sumnje da je učestvovao u švercu droge i prao novac, povezan je sa čuvenim mafijašem Filipom Koraćem, ali i ljudima iz vlasti u Srbiji. Kako je KRIK otkrio, Vujović je poslovno sađivao sa Filipom Bačevićem, sinom bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića, a o njemu se poslednji put pisalo 2014. godine, kada je otkriveno da je nelegalno gradio kuću na Savi.

Uhapšeni Vujović je sa Bačevićem posedovao kompaniju za koju se sumnja da je korišćena za pranje novca. Kako KRIK piše, Vujović i mlađi Bačević zajedno su bili vlasnici firme „SCI B & V Group” koja se bavi, kako piše u poslovnom registru, izdavanjem nekretnina.

Upravo ova firma je, sudeći po dokumentu iz istrage, bila jedan od „protočnih bojlera” za prljav novac.

Foto: Privatna arhiva/Facbook/KRIK

Vujović i Bačević su preko nje 2016. godine kupili četiri zemljišne parcele u mestu Vars u Južnim Alpima za 480.000 evra, a na zemljištu su izgrađene luksuzne planinske kuće koje je ovaj dvojac u periodu tokom 2020. prodali za ukupno gotovo 2,5 miliona evra.

Pročitajte još:

Istraga francuske policije je utvrdila da je novac potom prebacivan na različite račune, u Francuskoj, ali i inostranstvu – firmama i licima bliskim Vujoviću.

Partnerstvo Vujovića i Bačevića ogledalo se i u firmi „SCI Des Tournelles”, u kojoj je Bačević bio suvlasnik, a Vujović direktor. I ova firma je kupovala parcele i prodavala planinske vikendice u Varsu, ustanovili su francuski istražitelji.

Foto: Facebook/Bratsso Vujovic

Bačevićeva uloga u političkom životu Srbije nije baš najjasnija, piše KRIK. On je 2019. godine bio u Kini, u poseti kompaniji Linglong, nakon što je odlučila da investira u Srbiju i pravi fabriku guma u Zrenjaninu. Tada su iz kineske firme saopštili da je Bačević bio u svojstvu savetnika predsednika Srbije za investicije, a u društvu još dvojice savetnika – Danila Cicmila i Karla Kolaca.

Nije poznato da li je i Bačević predmet istrage u Francuskoj koja se vodi protiv Vujovića. Portal Nova.rs upitao je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal da li se protiv Bačevića u Srbiji vodi neka istraga, vezano za nedavno hapšenje Vujovića u Francuskoj, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Nelegalno gradio kuću na Savi

Inače, o mlađem Bačeviću se malo toga zna.

O njemu je pre nekoliko godina pisao portal Blic, kako je na obali reke Save nelegalno sagradio kuću.

„On je vikendicu podigao u blizini konjičkog kluba „Stremen” u Jakovu, na samom kraju mini vikend-naselja. Kuća je izgrađena na zemljištu površine 11 ari, koje je Bačević zakupio od JP „Srbijašume“ i plaća ga 8.000 dinara mesečno“, pisao je Blic.

Filip Bačević je sin Milana Bačević, bivšeg ministra i ambasadora u Kini. Stariji Bačević je slovio za bliskog saradnika bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Upravo njegova ćerka, Milena Bačević, udata je za Nikolićevog sina Branislava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare