Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; Antonio Ahel/ATA images; privatna arhiva

Policajci Milutin Radovanović i Danilo Stojanović, optuženi da su radili za Darka Šarića, svedočili su u petak pred Specijalnim sudom u Beogradu. Govoreći u svojim policijskim poslovima, Stojanović je rekao da je istraživao navijačke grupe, da je bio deo specijalne radne grupe u policiji koju je formirao bivši ministar Nebojša Stefanović, te da je sarađivao sa uticajnim funkcionerom u Bezbednosno informativnoj agenciji Markom Parezanovićem i da su preko njega o svemu lično obaveštavali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U petak je nastavljeno suđenje Darku Šariću po optužbama da je planirao ubistvo Nebojše Joksovića, ključnog svedoka saradnika u drugom postupku koji se vodi protiv Šarića. Pored privedenog advokata Dejana Lazarevića, svedočili su policajci Milutin Radovanović i Danilo Stojanović koji su pokušali da opravdaju svoje kontakte sa Šarićevim bratom Duškom, ali i privedenim navijačem Urošem Radovanovićem (nekada se prezivao Mišić).

darko

Nakon teatralnog uvoda o tome da pred sudom brani čast i dostojanstvo svoje porodice i potomaka, policajac Stojanović je neigrao krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Povodom optužbi da je zaštitio navijača Uroša Radovanovića (poznatiji po prethodnom prezimenu Mišić), objasnio je da je on zapravo kao policajac istraživao navijače. Objasnio je da je bio deo specijalne radne grupe u policiji koju je formirao bivši ministar Nebojša Stefanović.

„Radna grupa se bavila tajnim nadzorom nad navijčkim grupama. Nju je vodio (Ninoslav) Cmolić“, kazao je Stojanović, a preneo KRIK.

Ninoslav Cmolić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Deo rada grupe je bilo da se izgrade kontakti sa huliganima – pre svega onima koji navijaju za Crvenu Zvezdu.

„Prve kontakte koje smo napravili (sa huliganima) smo kasnije produbljivali. Koristili smo da nešto čujemo, da nešto saznamo. Predstavljali smo sebe kao fanove Crvene Zvezde“, kazao je.

Objasnio je da su u ovom poslu sarađivali sa uticajnim funkcionerom BIA – Markom Parezanovićem.

„Parezanović je načelnik sektora za bezbednost u okviru BIA-e. Preko Marka Parezanovića smo o tome obavestili lično predsednika Aleksandra Vučića“, ispričao je Stojanović.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

„Družio sam se za Duškom Šarićem uz odobrenje ministra“

Policajac Milutin Radovanović, zamenik načelnika Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove Danila Stojanovića, u odbrani je detaljno govorio o odnosima koje policajci imaju sa svojim doušnicima, kako bi opravdao svoje druženje sa bratom Darka Šarića – Duškom.

„Veza između policajca i operativne veze je kao ljubavna veza – mažete, lažete“, objasnio je Radovanović, pa nastavio: „Tako i Duško Šarić pitao da mu pomognemo oko državljanstva. Rekli smo mu ‘Videćemo šta možemo’. Pričate bajke.“

Duško Šarić, koliko znam, nije nikad označen kao član kriminalne grupe. Znali smo da od njega možemo da prikupimo bitne informacije za Srbiju. Ali smo pre stupanja u kontakt sa njim pričali o tome sa ministrom Nebojšom Stefanovićem. Ministar rekao da postoji potreba i da je dobro da imate komunikaciju sa takvim licem. Takođe, obavešten je i (bitan funkcioner BIA) Marko Parezanović“, objansio je Radovanović.

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Objasnio je da se družio sa Duškom Šarićem isključivo zbog posla.

„Mi smo od Duška izvlačili informacije, vaćarili smo ga za informacije“, objasnio je Radovanović i istakao da se iz istog razloga družio i sa drugim optuženim članom Šarićeve grupe – Aleksandrom Boškovićem.

„Boškovića poznajem 10 godina. Čovek koji se ne bavi kriminalom. U tom druženju, šta god bih ga pitao – on bi meni rekao. Ali nije znao, da ja te odgovore pretvaram u informacije i prosleđujem u policiji. I nije znao da vodimo dosije sa svime što nam je rekao.“

Radovanović je negirao sve optužbe.

„Nisam nikada počinio krivično delo. Od strane svojih roditelja nisam tako vaspitan. Vaspitan sam da budem pošten“, rekao je policajac, pa nastavio:

Foto: Privatna arhiva

„Sve sam radio u interesu službe i u interesu Srbije. Naši poslovi su da se bavimo obaveštajnim i kontraobaveštajnim poslovima, da prikupljamo podatke i da ljude primoramo da rade za službu.“

„Darko Šarić mi nikada nije dao nikakav nalog. Nisam sa njim imao nikakvu komunikaciju, pa ni preko „skaja“. Nisam imao „skaj“ aplikaciju.“, rekao je policajac.

„Niko nije prema meni usmeravao istragu da se pravi izvršioci prekriju. Nisam dostavljao poverljive podatke. Nisam dobio materijalnu korist od Šarića.“

Policajac tvrdi da nije tačno da je svoje kolege u policiji, kako se navodi u optužnici, pokušavao da navede da istragu u vezi sa jednom eksplozijom pogrešno usmere na Nebojšu Joskovića – svedoka saradnika u postupku protiv Šarića .

„Nisam kontaktirao kolege iz policijske uprave Valjevo u nameri da istragu usmerim u pogrešnom pravcu. Kontaktirao sam ih isključivo da bih im pomogao, da sa njima podelim informacije. Bila je informacija da je Dalibor Ristić počinio krivično delo po nalogu Nebojše Joskovića. To je informacija koju smo imali.“

Tvrdi i da nije pokušao da pomogne huliganu Urošu Radovanoviću (nekada se prezivao Mišić) da ga puste iz pritvora.

Uroš Mišić, Foto: MUP

„Nakon što je uhapšen Uroš Radovanović, ja sam kontaktirao Bulatovića (načelnik policije iz Lajkovca) i preneo informaciju koju sam imao – da je uhapšen pogrešan čovek.“

Objasnio je da su kontakti sa navijačima bili deo njegovog posla.

„Napravili smo kontakt sa svim bitnim navijačkim grupama u Srbiji kako bi prikupljali informacije. Konsultovali smo se sa Nebojšom Stefanovićem“, rekao je Radovanović i objasnio koji je bio njegov plan bio da priđe huliganu Urošu Radovanoviću.

„Navijači Crvene Zvezde su jako zatvoreni za prilaz. Rešili smo da iskoristimo događaj u Inđiji, da priđemo i ostvarimo kontakte. U Inđiji je došlo do sukoba između navijača Crvene Zvezde (u kojem je učestvovao Uroš Radovanović) i saobraćajne policije, pre utakmice. Pre toga sam lično konsultovao i razgovarao sa ministrom Nebojšom Stefanovićem. On se saglasio i dao mi nalog da postupim i uputio me na tadašnjeg načelnika UKP-a Dejana Kovačevića.“

O navijačima i litijama u Crnoj Gori

Policajac Radovanović je govorio i kako je sprečio navijače Crvene Zvezde da se priključe litijama koje su se 2020. godine održavale u Crnoj Gori.

„Mi smo dobili informaciju da navijači Crvene Zvezde žele da se upute u Crnu Goru i pridruže litijama. Taj protest je bio zbog zakona o veroispovesti koji je bio usmeren protiv Srbije. Dobili smo podatak i da crnogorska policija neće dozvoliti ulaz srpskih državljana u Crnu Goru i da im neće dozvoliti da se pridruže litijama. Postojala je opasnost da ih uhapse, ali i da dođe do sukoba između građana Srbije i policije Crne Gore. Strane službe bi to iskoristile da nanesu štetu Srbiji, a time bi se ugrozila bezbednost Srbije“, ispričao je policajac.

Litije Podgorica; Foto: Nova.rs

„Putem operativnih veza mi smo pustili u etar informacije i nadali se da će navijači Crvene Zvezde prihvatiti tu informacju i odustati. I to se dogodilo. Organizovali su protestnu šetnju u Beogradu. To je bila jedna od najmirnijih šetnji.“

Osvrnuo se i na poznati nasilni događaj na Partizanovom stadionu – masovnu tuču koja se odigrala 2017. godine.

„Tada je jedan kriminalni klan pokušao da preuzme tribinu od druge kriminalne grupe. Pozvali su u pomoć Hrvate. To pokazuje da kriminalne grupe posvećaju veliku pažnju tribinama i da će sve da urade da stave tribinu pod kontrolu. To opravdava naše postupanje.“

„Ja i Danilo (Stojanović) radimo svoj posao i guramo svoju glavu tamo gde niko neće!“, istakao je Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar