Foto: Printscreen/YouTube/Guardia Civil, Privatna arhiva

Edin Gačanin zvani Dino, koji slovi za jednog od najvećih narko-bosova sa Balkana, uhapšen je u Dubaiju u okviru velike akcije protiv "superkartela" koji je odgovoran za trećinu , a EUROPOL ga je označio kao izuzetno opasnog kriminalca. Interesantan je podatak da je Gačanina u svet kriminala uveo otac Miralem Gačanin o kom mediji u Bosni i Hercegovini nazivajući ga sarajevskim kriminalcem.

Misterija Tita, muškarca sa Balkana kog su pojedine bezbednosne službe opisivale kao kriminalca važnijeg i od Hoakin Guzmana zvanog El Čapo, počela je da se odmotava nakon njegovog hapšenja u Dubaiju, u velikoj akciji „Pustinjska svetlost“ u kojoj su privedeni pripadnici „superkartela“. Prethodno se o Titu znala tek poneka informacija presretnuta u prisluškivanim razgovorima dok su trajale istrage protiv međunarodnog šverca kokaina. EUROPOL i policije drugih država koje su radile na ovom slučaju, smatraju da je upravo ovaj „superkartel“ drži trećinu evropskog tržišta kokaina, a izvor iz evropske policije kaže za AFP da je među privedenima i jedna „izuzetno velika riba“, za koju se veruje da je upravo Gačanin.

Iako se o životu Edina Gačanina nije mnogo znalo, portal istraga.ba otkrio je kako se razvijala njegova kriminalna karijera. Naime, njegov otac je bio Miralem Gačanin koji je u BiH slovio za sarajevskog kriminalca. Godinama je radio u Holandiji, gde je upoznao muškarca po imenu Arnoldus Josephus Van Horsen. Nakon što je 2008. godine Gačaninov otac preminuo, upravo sin Edin preuzima deo njegovih poslova preko veza koje je napravio u Holandiji, u čemu mu pomaže pomenuti Holanđanin.

Edin Gačanin Tito Foto: Privatna arhiva

Međutim, kako piše isti portal, Gačaninu je trebala vojska, a on ju je potražio ni manje ni više nego u rodnoj Bosni, gde je regrutovao mlade boksere koji bi odlazili u Holandiju navodno zbog sporta, a završavali u zatvorima mahom južnoameričkih zemalja zbog trgovine drogom. U međuvremenu, združio se sa prilično interesantnim osobama iz podzemlja – irskom, italijanskom i marokanskom mafijom.

Ni o Miralemu Gačaninu nije moguće pronaći više javno dostupnih informacija, sem da mu je 2007. godine izrešetan automobil „audi a2“ u Bosni i Hercegovini, u sarajevskom naselju Boljakov potok. U pucnjavi nije bilo povređenih, ali je izjavu za tamošnje medije dala vlasnica automobila Brigita Zovkić.

„Moj muž Miralem Gačanin ima auto-kuću koja još nije registrovana. On je trenutno na putu“, kazala je tada Zovkićeva.

Među 50 najvećih

Holandski mediji naširoko su ovih dana izveštavali o hapšenju holandsko-bosanskog kriminalca Gačanina, kog nazivaju prvim čovekom „superkartela“.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

„Decenijama je aktivan u svetu droge i šef je bande Tito i Dino. Istraživanja ovog sajta pokazala su da američka agencija DEA Gačanina smatra jednom od 50 najvećih trgovaca drogom u svetu“, navode holandski mediji. Holandsko tužilaštvo, kako je navedeno u tekstu, Gačanina tereti između ostalog za 1.800 kilograma kokaina uvezenog preko luke Hamburg 2020. godine, ali i da je organizovao i platio uvoz skoro 750 kilograma kokain preko Južne Afrike u Roterdam. Takođe, navodi se i da je nabavio 8.000 kilograma sirovine za prozivodnju amfetamina, koju je uvezao preko luke Antverpen.

Osim toga, navodi se da su Gačanin i njegovi saradnici koristili „Skaj“ aplikaciju koja je dekodirana i otvorena, zahvaljući čemu su brojni kriminalci završili u pritvorima širom sveta.

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog kriminala u jednom od svojih izveštaja navela je da je kriminalna grupa Tito i Dino jedna od najmoćnijih, a čine je mahom rođaci Edina Gačanina.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

„Jedna od najozloglašenijih grupa sa Zapadnog Balkana koje su delovale u Holandiji jeste Kartel Tito i Dino. Predvodio ga je Edin Gačanin, koji je, zajedno sa svojom porodicom, napustio Bosnu tokom rata i preselio se u Bredu. Njegovoj organizaciji pripadali su mnogi njegovi rođaci i ljudi iz njegovog starog komšiluka u Sarajevu, koji su navodno sačuvali bliske veze sa političarima i biznismenima iz Bosne. Gačanin je ušao u poslove sa drogom tako što je pomagao lokalnom kriminalcu Elviru Hodžiću da organizuje i transportuje kokain iz Perua za Evropu. Danas ta grupa ima bliske veze sa kolumbijskim i peruanskim kartelima“, navedeno je u izveštaju.

Kako su objasnili, oni veze sa Bosnom održavaju preko pranja novca.

„Iako se novac nakon pranja prebacuje nazad na račune u holandskim bankama. Takođe, osnovali su kompanije u Španiji i Holandiji, verovatno za potrebe pranja novca. Kartel je pustio duboko korenje u Latinskoj Americi, Americi i Evropi, i povezan je sa Šri Lankom i Hong Kongom (gde su takođe otkrivene pošiljke koje je kartel organizovao). Navodno, Gačanin trenutno živi u Dubaiju. Postoje saznanja da je njegova grupa uspostavila bliske veze sa holandsko-marokanskim, italijanskim i irskim grupama (neki ih nazivaju „superkartelom”) koje navodno voze 30 tona kokaina godišnje preko luka Roterdam i Antverp“, naveli su.

Bonus video: Pala srpska kriminalna grupa, hapšenja u 3 evropske države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar