ilustracija Foto: ; shutterstock_J2R; shutterstock; MUP Srbije

Nikola Džoni Vušvoić, kog je tužilaštvo označilo kao vođu vračarskog klana, uhapšen je u Španiji prošle nedelje nakon dužeg vremena provedenog u bekstvu. Iako je predvodio opasnu kriminalnu grupu odgovornu za tri ubistva i više pokušaja ubistva, o Vušoviću se nije mnogo znalo do pre nekoliko godina, a o njegovom životu govorio je otac Lazara Vukićevića, mladića sa Vračara koji im se našao na nišanu ali ga je ubilo klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Hapšenje Nikole Džonija Vušovića, kog još nazivaju i Džoni sa Vračara, saopštio je ministar unutršanjih poslova Ivica Dačić rekavši da su mu lisice na ruke stavljane u Barseloni, a pojedini mediji su objavili da je sa njim privedena i njegova nevenčana supruga. U trenutku kada je Vušović priveden, protiv njegove kriminlane grupe „vračarski klan“ vodi se postupak pred Specijalnim sudom u Beogradu po optužbama da su ubili Aleksandra Šarca, Dragana Ristića i Aleksandra Halabrina. Po istim optužbama, pokušali su da ubiju sada pokojnog Lazara Vukićevića, Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića i Arsenija Stefanovića.

Pročitajte još:

Iako su želeli Vukićevićevu glavu, pa su mu podmetnuli eksploziv ispod „poršea“ dok je automobil bio parkiran ispred Vukićeve kuće na Vračaru, za njegovo ubistvo optužena je kriminalna grupa Veljka Belivuka, a u optužnici pojavljuju je i stravične fotografije mučenje žrtve. Svedočeći u oba postupka kao oštećeni, otac Lazara Vukićevića je govorio o poznanstvu Vukićevića i Džonija sa Vračara, ali i kako im je policija rekla da je Vukićevićeva bezbednost ugrožena.

Nikola Vušović Foto: MUP

„Ta eksplozija se dogodila 7. oktobra 2019. Desetak dana ranije nam je policija došla na vrata i rekla da se sprema atentat na Lazara i da budemo oprezni. Ja sam to shvatio ozbiljno, ali on nije, nije preduzeo nikakve mere opreza, njegov stav je bio „ovo je moj kraj, neću da se krijem“. Ja sam obilazio, dežurao oko kuće. Videćete čak iz transkripata da su se smejali i komentarisali „vidi onog Lazarevog oca, ide sa lampom oko kuće i kvari atentate“. Prepoznao sam Marka Drakulu (optuženi za postavljanje eksploziva), i onog Filipovića, Drakuli sam nekoliko puta uperio baterijsku lampu u lice, menjali su automobile, čekali oko kontejnera, čekali su Lazara da dođe kući. Filipovića tada nisam znao po imenu, ali sam znao da je sin onog Boška Filipovića, koji je zapalio svoj porše. Naša kuća ima tri ulaza, lako im je bilo da opserviraju“, ispričao je Milorad Vukićević svedočeći na suđenju takozvanom „vračarskom klanu“, a preneo je Kurir.

Kako je ispričao, Drakula je čekao da svedok ode u pekaru kako bi postavio eksploziv.

„Pas je lajao na njega, Lazar je sa devojkom spavao u kući, niko nije pratio kamere. Taj Filipović je sedeo od dva do četiri sata u pikapu i gledao, video sam ga. Izlazio sam sa unukom, šetao. Ne znam kako se Marko Drakula brani pred sudom, ali je to bio klasičan pokušaj ubistva, na najsuroviji način. U našoj ulici je Lazara povredio, bilo je krvi ali Lazar nije hteo da to uđe u zapisnik, da se ti njegovi navodni neprijatelji ne bi naslađivali, a videćemo i ko su. Devojka 1988. godište ostala gluva zahvaljujući Marku Drakuli i ostalima, ali ona neće da svedoči jer se plaši da su oni neka mafija. Mogao je da nagrdi sve živo, eksplozija je bila tačno u 15.40 sati“, posvedočio je otac pokojnog Lazara Vukićevića.

Lazar Vukićević Foto:Privatna arhiva

Milorad Vukićević naveo je i da se njegov sin nije bavio kriminalom, već legalnim poslom u inostranstvu kao i da je posle podizanja „poršea“ u vazduh otišao kod Marka Miljkovića i Veljka Belivuka ali i „neke braće Vavić“ da ih pita da li oni stoje iza toga.

„Rekli su da nisu oni. Hoću samo da navedem, Marko Miljković, iz ove grupe Belivuk za ovaj porše tereti Nikolu Vušovića, kog ja znam iz kraja i u to ne verujem. Marko Drakula zna istinu. Taj NIkola Vušović, zovu ga Ludi Džoni i Ćopavi Džoni, dolazio je dok sam držao neki lokal, ne znam zašto bi on to uradio, Miljković kaže da ima dokaze“, rekao je on. Na pitanje da li zna nešto o sukobu Lazara i Vušovića, odgovorio je da je čuo samo gradske priče.

„Pričali su po gradu o nekim sukobima, ali to su tuče momaka od 15 ili 16 godina. Valjda je taj Vušović ranjen, nikad mi to Lazar nije ispričao, i navodno ga zbog toga zovu Ćopavi Džoni, navodno da ga je Lazar ranio. Ali to mi ne liči na Lazara, nikada nije nosio oružje“, rekao je otac pokojnog Lazara Vukićevića.

Na pitanje Marka Miljkovića da li je njegov sin nekada pucao, Milorad Vukićević je rekao da nije, a na Miljkovićevu konstataciju da postoji izjava da je Lazar pucao na Nikolu Vušovića, Vukićević je kazao:

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

„Što bi on pucao na Vuševića, on je jedan debeljko koji je dolazio na pljeskavice“, kazao je.

Sukob oko žene?

Opisujući kako je više puta policiji prijavljivao da njegovom sinu prave sačekušu oko kuće, Milorad se osvrnuo i na 2017. godinu kada je prvi put video Marka Miljkovića. Bilo je to u trenutku dok je i njegov sin bio u zatvoru zbog prekoračenja nužne odbrane. Govoreći o ovom trenutku, Vukićević je ponudio i novi motiv za ubistvo njegovog sina. Reč je o – ženi.

„Stajao sam u redu za paket. Iza mene je došla devojka, ispijena, kao da je namučena. Nisam je odmah prepoznao, to je bila Lazareva bivša devojka, njegova prva ljubav, Tanja. Rekla je da je došla kod muža, da joj je muž ubio nekog na šinama. Zamolila je mene da sednem za staklo broj jedan, a da ona ode na staklo broj pet, što govori o Miljkovićevoj ljubomori“, rekao je on.

„Pokazala mi je sliku svog starijeg deteta, rekla mi je: ‘To je moj Laki, promašila sam za šest dana’. Prvo nisam znao šta to znači, ali onda sam shvatio da je dete rođeno ili prvog ili 12. juna, jer je Lazar rođen 6. juna“, dodao je još.

Milorad Vukićević je naveo i da kada je Lazar slavio rođendan u zatvoru, Tanja Miljković je na radiju poslala više ljubavnih poruka.

Tanja Miljković Foto: N1

Rekao je i da je imala tetovažu na ramenu, na kojoj je pisalo Lazar i bilo je nacrtano srce.

„Neka mi gospodin Miljković objasni šta je bio motiv, ako nije ljubomora“, izjavio je on.

Bonus video: Šta je pozadina ubačene bombe u restoran na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare