Foto: Printscreen N1

Doskorašnjem potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koji je preuzeo na sebe odgovornost za dešavanja u selu Banjska od 24. septembra, kada su ubijena trojica Srba i Albanac iz kosovske policije, odlukom Višeg suda nije određen pritvor, ali mu je zabranjeno da napusti teritoriju Republike Srbije i odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija. Stručnjaci u razgovoru za Novu ističe da je ova odluka bila očekivana s obzirom da je reč o čoveku bliskom Srpskoj naprednoj stranci (SNS), odnosno vladajućem režimu.

Viši sud je tokom jučerašnjeg dana odlučio da Radoičiča pusti na slobodu, iako je Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo da mu se odredi pritvor. Simptomatično je da je Više javno tužilaštvo pritvor zatražilo samo po jednom osnovu – opasnosti od bekstva, što nije uobičajena situacija kada pomenuta institucija zaista nastoji da nekoga, u ovom slučaju čoveka koji se susreće sa optužbama za teška krivična dela, zadrži iza rešetaka.

Sa druge strane, sud je odluku o puštanju na slobodu opravdao time da je Radoičiću zabranjeno napuštanje Srbije, kao i odlazak na Kosovo.

Milan Radoičić Foto: N1

Ne treba zaboraviti da je Radoičić čovek protiv koga je već nekoliko puta raspisivana poternica, od kojih jedna za učešće u ubistvu političara Olivera Ivanovića, dok je druga, za slučaj “Brezovica” u kome se tereto za zastrašivanje svedoka, i dalje na snazi. Poternice su raspisane upravo jer nije bio dostupan istražnim organima.

Pa ipak ni to nije bio alarm za sud da se Radoičiću odredi pritvor.

Advokat Borivoje Borović za naš portal navodi da je ovakva odluka suda bila očekivana.

„Celo ponašanje političke vlasti i pravosuđa pre ove odluke govore o tome da je ovo samo formalnost da se zadovolji međunarodna javnost. Naravno da nema uslova da se on izruči Kosovu i sve ovo je nastavak igranke političke vlasti sa životima Srba na Kosovu i sa statusom Srbije u Međunarodnom okruženju“, kaže advokat Borović.

Foto: Nova

Takođe, on dodaje i da Srbija sigurno neće isporučiti Radoičića, ni u jednom slučaju, Kosovu.

„Prvo, Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, pa nema ni međunarodni ugovor kojim bi postupali. Svojevremeno kada je Ramuš Haradinaj trebalo da bude isporučen Srbiji, nije važila poternica Srbije, niti su evropske zemlje, kao ni Kosovo, obraćale pažnju na poternicu“, kaže advokat Borović.

Naš sagovornik dodaje i da se bilo kakav postupak u Srbiji neće voditi protiv Milana Radoičića.

„Ukoliko se kojim slučajem povede, zapašće u ćorsokak i to je ideja cele ove uljdume. Ukoliko je Vučić znao za dešavanja u Banjskoj, to dobija potpuno drugu konotaciju. Ukoliko nije znao, onda svakako nema nikakvog razloga da govori da može da zaštiti Srbe na Kosovu jer očigledno nema uvid u stanje“, kaže advokat Borović i dodaje:

Kosovo Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

„Nije u igri da Milan Radoičić ode u bilo koju drugu državu, jer zašto bi išao kada mu je ovde najbezbednije. Ovde je zaštićen od političkog progona kao svaki pripadnik Srpske napredne stranke, bez obzira o kom se krivičnom delu radi“, zaključio je naš sagovornik.

Zoran Ivošević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa druge strane, Zoran Ivošević, sudija Vrhovnog suda u penziji, ističe da, čim je Radoičiću određena mera zabrane napuštanja teritorije, to je urađeno kako bi on bio pod kontrolom države.

„Deo Srbije je po Ustavu i AP Kosovo i Metohija, iako je nasilno postala protektorat. Radoičić suštinski ne bi napustio Srbiju ako bi otišao na Kosovo, ali i odluka da mu se zabrani odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija je nagoveštaj toga je i da Srbija Radoičića neće isporučiti zbog sukoba u selu Banjska“, kaže za Nova.rs profesor Ivošević.

Vjosa Osmani Foto: TANJUG/ Dopisnistvo KiM/ bg

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani izjavila je će njihove institucije objaviti dokaze o „direktnim naređenjima koja su došla od Aleksandra Vučića“ za oružani incident u Banjskoj, a sudija Vrhovnog suda u penziji kaže za naš portal da ako je to istina – to je početak kraja.

„Predsednica Kosova je rekla da će objaviti dokaze da je Vučić dao nalog da Radoičić napravi incident u Banjskoj, kada je poginuo jedan pripadnik kosovske policije i trojica napadača srpske nacionalnosti, a ako se to zaista dogodi, to je početak kraja Aleksandru Vučiću i njegovom mandatu kao predsednika ove države, iako je on davno zaslužio da ne bude na čelu ove države. Pošto politika u našoj državi na vrlo drastiča način utiče na policiju, na sudstvo i javno tužilaštvo, onda se ne može ni od suda očekivati da će uraditi ono što im je posao i što inicijalno treba da rade, već će slušati šapate dnevne politike i ponašati se pod uticajem političke vlasti“, rekao je za Novu profesor Ivošević.

Podsetimo, Radoičić je u petak, preko svog advokata Gorana Petronijevića, preuzeo odgovornost za oružani sukob u selu Banjska.

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teror“, napisao je Radoičić u pismu koje je pročitao njegov advokat Goran Petronijević, a kojim je preuzeo odgovornost za događaje u selu Banjska.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar