Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Posle deset godina zatvora u Španiji, jedan od nekadašnjih Zemunaca Luka Bojović, u sredu će biti deportovan u Srbiju. Kako “Blic” saznaje po Bojovića, koji se poslednjih godina dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, odlaze pripadnici MUP i Interpola koji su zaduženi za proces ekstradicije.

Bojovićevo puštanje iz zatvora u Španiji odlagano je do sada dva puta. Poslednji datum koji su španske vlasti prosledile Srbiji je 30. novembar, prenosi „Blic„.

Pročitajte još:

Pripadnici MUP biće Bojovićeva pratnja od trenutka kada ga španske vlasti puste iz zatvora. Bojović koga opisuju i kao “najvećeg mafijaša Balkana” doputovaće u Srbiju redovnom avionskom linijom.

Izvor navodi da po dolasku u Beograd Bojović treba da prođe proceduru utvrđivanja identiteta, a potom podnosi zahtev za lična dokumenta i pasoš.

„Dokumenta Luke Bojovića su istekla tokom izdržavanja zatvorske kazne i nisu više važeća“, kaže izvor.

On je imao i državljanstvo Bosne i Hercegovine, ali ga se odrekao pre desetak godina.

Protiv Bojovića se u Srbiji ne vodi nijedan sudski postupak, niti ima poternicu. Praktično, po dolasku on je za domaće pravosudne organe slobodan čovek. Kako se pretpostavlja, on će u Srbiji boraviti kratko. Iako se ne može sa preciznožću tvrditi jer za sada nema dovoljno podataka, Bojović će sačekati dokumenta, a potom se uputiti ka jednoj od država za koju mu ne treba viza. Država u koju ne sme da ide je Španija u kojoj će mu po puštanju biti zabranjen ulazak.

Dok je boravio u zatvoru, umro mu je otac Vuk Bojović, dugogodišnji direktor beogradskog Zološkog vrta, a ubijen mu je 2013. godine mlađi brat Nikola, koji nije imao nikakve veze sa kriminalom. Veruje se da će Luka Bojović obići očev i bratov grob pre odlaska iz Srbije.

Sa puštanjem i povratkom Bojovića analitičari podzemlja najavljuju krvavi pir. Vraća se u zemlju u trenutku rata između škaljaraca i kavčana, a tome se pridodaje i kako se navodi Bojovićeva želja za osvetom. Činjenica je međutim, da grubo rečeno, izvorni neprijatelji Bojovića više nisu među živima. Spekuliše se međutim, da lista za odstrel uvek postoji i da će Bojović želeti da osveti smrt kuma Dragoslava Miloradovića, advokata i prijatelja Dragoslava Miše Ognjanovića, ali i saradnika Siniše Milića Bosketa.

Bojović u Beogradu ima majku i sestru, ali prema nezvaničnim navodima zbog sigurnosti izvesnije je da će vreme u Srbiji ipak provesti u ‘štek stanu’. Povratak bosa Bojovićevog ranga uzdrmao je podzemlje i poslednjih dana se spekuliše da bi u Srbiji mogli da se okupe i njegovi saradnici. Među prvima to je Filip Korać, koji slovi za Bojovićevu desnu ruku. Korać je od juna ove godine na uslovnoj slobodi nakon presude u Zagrebu za falsifikovanje hrvatskog pasoša.

Bojović je uhapšen u Valensiji tako što je praćena njegova supruga. U Španiji je 2014. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali mu se u kaznu računaju i prethodne dve godine, koje je proveo u pritvoru. Za falsifikovanje isprava izrečeno mu je tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina robije.

Kada je reč o Srbiji, Viši sud u Beogradu u avgustu 2016. naredio je povlačenje poternice za Bojovićem, jer je oslobođen optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava u Srbiji. Za njim je 2010. bila raspisana poternica jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Posle suđenja u odsustvu, Specijalni sud u Beogradu oslobodio ga je svih optužbi zbog nedostatka dokaza, a tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud i tada je povučena poternica za njim.

BONUS VIDEO: Pala srpska kriminalna grupa, hapšenja u 3 evropske države

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare