Foto: Filip Krainčanić, Shutterstock

Kraljevčanin Luka V. (26) jedan je od uhapšenih mladića zbog ubistva Ranka Radoševića (55), zvanog Ranko Eskobar, koji je likvidiran u kafiću na pumpi u Rušnju. Interesantno je da je osumnjičeni Luka čak treći mladić iz Kraljeva koji je u protekle dve godine uhapšen zbog likvidacija istaknutih kriminalaca i pripadnika klanova u regionu.

Poslednje hapšenje Luke V. iz Kraljeva zbog ubistva Ranka Radoševića Eskobara, a koji je treći mladić iz ovog grada koji je poslednjih meseci uhapšen zbog ubistava poznatijih kriminalaca, otvorilo je pitanje kako su baš trojica sitnih kriminalaca iz Kraljeva učestvovali u mafijaškim ubistvima koja su se dogodila u Beogradu.

Poslednje ubistvo se dogodilo 9. marta kada je Radošević upucan dok je sedeo u kafiću na pumpi u Rušnju. Važio je za vođu nikšićkog klana, koji usko sarađuje sa škaljarskim.

Foto: Privatna arhiva

Likvidacija Ranka Eskobara rasvetljena je za samo 48 sati, a pripadnici UKP za PU Beograd uhapsili su Stefana Z. Iz Lebana (28) i Luka V., iz Kraljeva. Policija ih je uhapsila u štek-stanu na Novom Beogradu u kojem su se krili, a sa njima je privedena i maloletnica, zbog saučesništva.

Još jedan Kraljevčanin, Stefan Milašinović (23) uhapšen je krajem aprila prošle godine zbog ubistva Luke Žižića, vlasnika kafića „Ritual“ na Novom Beogradu. Njega je policija pronašla u jednom stanu u Kraljevu u kojem se krio. Inače, Milašinoviću se na teret se stavlja i ubistvo Nikole Zečevića Zeke (38) počinjeno 2021. godine. Zečević je izrešetan u glavnoj ulici u Kragujevcu dok se približavao svom objektu „Vila Jelena“.

Kafić Ritual, ubistvo, hronika, Luka Žižić, Aleksandar Šarac
Foto: Nova.rs/Instagram/duh.grobarstva/Luka Žižić (levo), Aleksandar Šarac (desno)

I Lazar Ilić (25), koji je u oktobru 2020. godine ubio Aleksandra Šarca, bliskog „Pink panterima“ u garaži tržnog centra „Ušće“, rodom je iz Kraljeva. Ilić je uhapšen početkom 2021. u Budvi zbog sumnje da je pripremao likvidaciju Marka Ljubiše, zvanog Kan. Nekoliko meseci kasnije, Apelacioni sud Crne Gore doneo je odluku da Ilić bude izručen Srbiji.

Pročitajte još:

Zanimljivo je da su svi mladići rodom iz Kraljeva, sličnih godina, i da se radi o prestupnicima poznatim uglavnom po krađama i tučama, ali se ne dovode u vezu ni sa jednim klanom u regionu.

Iako nema saznanja da su sva trojica povezani, pa čak ni zato što su Ilić i Milašinović iz isto naselja Ribnice, postavlja se pitanje kako su u relativno kratkom vremenskom periodu, trojica mladića iz Kraljeva bili učesnici u ovim ubistvima.

“Moguće je i da su se poznavali ranije. Ipak, Kraljevo je mali grad. Ali, ne postoji veza da su radili udruženo. To mogu biti samo nagađanja. Sva trojica su više puta hapšeni i bili osuđivani, a poslednji Luka V. je bio i u zatvoru par godina. Uglavnom se radilo o krađama i tučama. Ali, najverovatnije da ih je želja za dokazivanjem odvela u Beograd, jer u Kraljevu nisu mogli da ostvare ono što su želeli. Krimilnalni klanovi takve osobe najlakše regrutuju”, kaže izvor iz policije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Proteklih meseci u više navrata se govorilo o gradovima u Srbiji koji su regrutni centri za plaćene ubice. Sem Kraljeva, kao regrutni centar pominjao se i Beograd i Kragujevac.

Nedeljnik „Vreme“ je pre nekoliko meseci pisao o takozvanim ubicama kamikazama. Reč je o mladim momcima, koje kriminalni klanovi angažuju za zločine i za to ih dobro plate.

Pročitajte još:

„Ubistva se dešavaju širom regiona na Balkanu dok su ubice pretežno iz Srbije. Ubistva se naručuju preko posrednika, za izvršioce se obično biraju bivši delikventi, koji su ili žestoko ucenjeni ili im je obećano oko 50 hiljada evra po ubistvu. Međutim, ubice kamikaze policija brzo razotkriva i umesto nekoliko desetina hiljada evra dobiće nekoliko desetina godina robije“, pisao je nedeljnik „Vreme“.

Ubistvo Šakovića i Vlovića

Intresantno je i da su za likvidacije škaljaraca Milića Minje Šakovića u Budvi i Gorana Vlaovića na Pagu angažovane, kako se sumnja, ubice-kamikaze. Upravo iz Beograda je i 22-godišnji Luka Pilčević, koji se dovodi u vezu sa ubistvom škljarca Milića Minje Šakovića, juna u Crnoj Gori, a za kojim se traga. Izvesno je da Pilčević nije bio blizak klanovima, te se pretpostavlja da je za likvidaciju angažovan i plaćen.

Duško Tanasković/Privođenje Duška Tanaskovića u Zadru Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Sa druge strane, što se tiče Kragujevca, pretpostavlja se da je Duško Tanasković, koji je priveden pre nekoliko meseci, ubica kamikaza. Tanasković je uhapšen zbog sumnje da je ubio škaljarca Gorana Vlaovića Gora na Pagu u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: Uviđaj na pumpi u Rušnju posle ubistva Ranka Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare