Foto:Privatna arhiva

Petko Bobar, vlasnik kompanije “Bobar Beška" i jedan od najbližih saradnika direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, uhapšen je u utorak zajedno sa sinom Vladom i Novosađankom J.M. (54), zbog sumnje da su oštetili Srbijagas za 22,8 miliona dinara. Porodica Bobar dobro je poznata u Novom Sadu, vlasnici su lanca benzinskih pumpi, bave se izgradnjom, a poslednjih godina svoje prihode uvećali su za nekoliko miliona evra zahvaljujući poslovima sa "Srbijagasom".

Kako je saopštio MUP, J.M. se tereti da je, kao odgovorno lice u “Srbijagasu”, sačinila zapisnik o radovima koji su navodno neophodni za kompletno renoviranje poslovnog objekta ovog preduzeća.

Na osnovu tog zapisnika, zaključen je aneks ugovora između “Srbijagasa” i novosadske građevinske firme o izradi nove fasade, koji je potpisao Bobarov sin kao odgovorno lice građevinske firme, a po nalogu Petka Bobara koji je dogovorio fiktivni posao, iako je on već 2019. godine urađen i plaćen. Na taj način dva puta je naplaćen isti posao, te je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 22.797.600 dinara.

Foto: Privatna srhiva

Petko Bobar u javnosti je poznat kao bliski prijatelj Bajatovića, ali i kao njegov poslovni partner, a o čemu svedoče njihove zajedničkih fotografija na različitim događajima u Novom Sadu.

Firma “Bobar Beška” je, zahvaljujući unosnim poslovima vezanim upravo za gasifikaciju, svoje prihode u poslednjih šest godina uvećala sa tri na skoro 30 miliona evra. U ranijoj analizi BIRN, “Bobar Beška” pominje se među pet privatnih kompanija koje godinama profitiraju od izgradnje mreže gasovoda širom Srbije, bez tenderske procedure, a uz podršku “Srbijagasa”.

Ugovoreni radovi sa “Srbijagasom” vredni su više od 200 miliona evra.

Od 2019. godine Petko Bobar poseduje i lanac benzinskih pumpi, čijim otvaranjima su prisustvovali upravo Bajatović, ali i izvršni direktor “Srbijagasa” Jovica Budimir, kao i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Foto: N1

Zahvaljujući bliskosti sa SPS, Bobar je samo u toku 2019. godine, u svega četiri javne nabavke u Novom Sadu, dobio poslove vredne više od 850 miliona dinara bez PDV-a.

Najvrednija među njima je rekonstrukcija i adaptacija zgrade Doma zdravlja Novi Sad, vredna blizu 690 miliona dinara. U koalicionoj raspodeli snaga na lokalu, ustanove primarne zdravstvene zaštite, odnosno domovi zdravlja, pripali su upravo Socijalističkoj partiji Srbije.

Takođe, „Bobar Beška“ je jedan od najvećih donatora FK Vojvodina.

Pročitajte još:

I tu se videlo na delu prijateljstvo između Bajatovića i Bobara. Kada je Bajatović došao u FK Vojvodina, gde je danas direktor, sinovi Bobara, Nenad i uhapšeni Vlada, izabrani su za članove Skupštine kluba.

Takođe, prema dostupnim informacijama, “Bobar Beška” je donator MUP.

Šire posao na izgradnju

Sa druge strane, pored poslova gasifikacije i benzinskih pumpi, firma “Bobar Beška” je poslednjih nekoliko godina proširila poslovanje i na izgradnju. Upravo ovo preduzeće je vlasnik jedne od trenutno najekskluzivijih građevinskih parcela u Novom Sadu, u neposrednoj blizini Novosadskog sajma.

Prema projektu, „Bobar gradnja“ na ovoj lokaciji planira izgradnju stambeno poslovnog kompleksa od ukupno 242 stana i 26 poslovnih prostora.

Petko Bobar Foto:Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Inače, Bobar se pominjao i u dokumentima do kojih je došao Insajder ranije, a odnose se na izgradnju srpske deonice Turskog toka. Novinari Insajdera uspeli su da dođu do ključnih ugovora, koji pokazuju da su na tom projektu kao pod-podizvođači Javnog preduzeća „Srbijagas“ angažovane iste firme koje su i ranije na sporan način dobijale poslove od „Srbijagasa“, poput „Milenijum tima“, dok je kao pod-podizvođač angažovana i firma Inkop u vlasništvu biznismena sa Kosova, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Među firmama pominje se i „Bobar Beška“. Njegova firma dobila je dva ugovora ukupne vrednosti 18.760.000 evra za građevinske radove.

VIDEO: Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, samo je pitanje kada će da eksplodiraju