Foto: Shutterstock, Instagram/dusan_smeker_tim4

Grupa prevaranata iz Valjeva i Loznice, njih 10, osumnjičenih da su preko društvenih mreža varali građane obećavajući da će za novčani iznos, najmanje 100 evra, poslati utakmice na koje treba da se klade za siguran dobitak ili će oni tiket uplatiti, pa će dobitak poslati. Koristili su se profilima na Instagramu, a mladić koji je naseo na njihovu prevaru objavio je i poruke koje su mu slali i detaljno objasnio kako je prevara izgledala.

Grupa osumnjičenih prevaranata otvorili profile pod nazivom „Super tips 1×2“, „Šmeker_tim1“, „Dušan_šmeker tim1“, „Dušan_šmeker tim2“, „Dušan_šmeker tim“, preko kojih su pronalazili oštećene. Do sada je utvrđeno da postoji više od 1.000 prevarenih. Njih su dovodili u zabludu da mogu da „zarade“ veliki novac preko klađenja na fudbalskim utakmicama, zahtevajući da uplate najmanje 100 evra kako bi im dali utakmice na koje treba da se klade ili će oni dobitni tiket odigrati umesto njih.

Foto: Instagram/dusan_smeker_tim4

„Nakon toga su slikali falsifikovane tikete kladionice na kojima se videlo da je dobitak 8.000 evra i tražili da im se uplati 620 evra za proviziju, a da će im oni nakon toga poslati brojeve kodova da bi podigli novac“, ispričao je izvor.

Kako je funkcionisala šema?

Jedan mladić objavio je na svom TikToku dva video zapisa u kojima pokazuje poruke koje je razmenjivao sa „šmeker timom“. Na pitanje kako ide uplata i da li mogu da mu objasne šta i kako funkcioniše, stigao mu je odgovor.

„Pozdrav, naredni tiket koji imam igra se 26. septembra. Kvota je oko 90, radi se o dva prelaza. Kvota 15 i kvota šest. U pitanju su info mečevi i sigurnost je ogromna. Plaće se 100 evra pre dobijanja tiketa i još 150 od vašeg dobitka. Kao garanciju da ćete zaraditi nudim vam sve svoje podatke i fotografiju lične karte, a rezulte mojih prethodnih tiketa pogledajte na mom profilu… Na ovakve tikete kladionice dozvole uplatu najviše 100 evra, tako da računajte da je to maksimalni ulog na tiketu!“ naveo je prevarant.

Foto: Instagram/dusan_smeker_tim4

Potom ga prevarant upućuje da uplatu može izvršiti preko Postneta, sa određenim podacima, što ovaj mladić i čini, a kao dokaz mu šalje priznanicu na kojoj se vidi da je uplaćeno nešto više od 11.000 dinara. Sedam sati kasnije prevarant mu odgovara, sa objašnjenjem da uplata nije moguća jer su kladionice povukle ovaj meč što inače nije neuobičajeno u situacijama kada primete da je za neku utakmicu „leglo“ više sumnjivih uplata u visokom novčanom iznosu.

Međutim, prevarant mu govori da će ipak uspeti da uplati sa kvotom 100, te da će njegov dobitak iznositi 8.000 evra. Potom mu zaista šalje fotografiju sa nekakvim tiketom, po svemu sudeći falsifikatom, a ubrzo mu stiže i vest da je tiket prolazan.

„Uspeli smo, prošao je tiket kao što vidiš. Slanje novca će biti sutra prepodne. Pošalji mi ime, prezime, grad i državu. Slaćemo preko Western union-a, na dve ili tri uplate, po manji iznos, pošto neće moći 8.000 evra na jednu uplatnicu. Poslaćemo ti u evrima, a ti isplaćuješ u kojoj hoćeš valuti“, naveo je prevarant.

Potom mu novac navodno šalje preko WU, na dva računa, po 4.000 evra, ali prevareni mladić mora da uplati 310 evra kao avans i tek tada će mu prevarant dati ceo kod za podizanje novca.

Foto: Instagram/dusan_smeker_tim4

„Ja sam na slici prekrio kodove za podizanje, kad vi uplatite tu proviziju, ja ću otkriti kodove i možete odmah uzeti novac, pa se dogovaramo za naredne“, napisao je. Prevareni mladić mu to i uplaćuje i od tada prevaranti predstaju da mu odgovorajau na poruke i pozive.

„Pozdrav, ja sam direktor šmeker tima“

I tu nije kraj ovoj lukavoj prevari. Potpuno iznenada, žrtvi stiže još jedna poruka.

„Pozdrav, ja sam Nemanja Obrenović, direktor šmeker tima. Imali smo nekih poteškoća sa WU, pa je iznos od 8.000 evra vraćen nama, a samim tim vraćena je i ona provizija koju ste uplatili. Kada budeš u mogućnosti pozovi me. Ako imaš devizni račun u banci najbolje bi bilo da ti tako uplatimo. Oprosti što si čekao“, navodi „direktor“. On mu šalje broj deviznog računa, a „direktor“ mu odgovara da mu je ceo iznos uplaćen. Pošto žrtvi nije stigla nikakva poruka, ponovo se javlja ovoj osobi, gde mu ona ponovo govori da mora da uplati nešto više od 300 evra, kako bi mu legao novac.

Mladić koji je objavio ovu prevaru je otišao u banku da se raspita o čemu se radi. Tamo mu objašnjavaju da se provizija plaća tek kada se novac podigne, tako da se on ponovo kontaktira prevarante od kojih zahteva da mu vrate njegovih 400 evra. On je rekao da novac ne može da vrati, tražio mu je ponovo da pošalje 300 evra. Tada je mladić shvatio o čemu se radi.

Sandra Afrika, Stanija i vozni park od pola miliona evra

Objave koje su osumnjičeni pripadnici ove grupe kačili na društvenim mrežama imale su za cilj da što bolje uvere korisnike i potencijalne žrtve u njihovu verodostojnost. Fotografije obiluju luksuzom, na gotovo svakoj je veća količina novca u gotovini, satovi, odeća, pića…

Hvalili su se da ih preporučuje više od 1.000 poznatih ličnosti, da imaju vozni park vredan preko pola milione vra, dok su pojedine starlete čak snimale i video zapise na kojima preporučuju ovaj nalog. Tu su Stanija, Sandra Afrika, Sanja Grujić, ali i Kristijan Golubović i drugi…

Bonus video: Rumunska policija ušla u NIS petrol: Novinarka CNN pojasnila situaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare