Foto: Facebook/Stefan Filić

Suđenje za ubistvo Stefana Filića (18) iz Velike Plane, koje se odigralo ispred kluba "Brodolom" u tom gradu, nedavno je nastavljeno u Višim sudom u Smederevu, a po svemu sudeći, pomenuti proces u skorije vreme neće dobiti epilog. Filićeva tetka Javorka Marković kaže za Nova.rs da je, pored toga što sudski proces traje predugo, najteže to što se na licima optuženih ni u jednom trenutku ne primećuje ni trunka kajanja.

„Na ročištu je svedočio sudski veštak Dejan Ćirković i on je potvrdio dosadašnje navode suda i nesporno doakzao da su sva tri učesnika imala učešće u kritičnom događaju, međutim, zbog nekih malih nejasnoća sud je na zahtev tužilaštva i odbrane naložilo dodatno veštačenje“, priča za Nova.rs tetka ubijenog Filića.

Kako nam je objasnila, potrebno je utvrditi da li treći učesnik udara Stefana u glavu ili gornji deo tela.

„Što se tiče Nikole Bojovića i Mitra Pandurevića, veštaj je potvrdio sve navode optužnice. Ipak, najteže je što, posmatrajući ih, na licu Pandurevića ne možete videti nikakvu emociju, ni trunku kajanja, nikakvu reakciju. Kod Bojovića se vidi izvesna doza besa“, priča Javorka.

Svišno je, kaže, da uopšte govori koliko su porodici bolne i teške takve reakcije.

„Ali, moramo se naoružati strpljenjem jer nam je cilj da se slučaj razjasni do najsitnijih detalja i da se privedu pravdi svi učesnici ubistva i naravno budu kažnjeni po tome koliki su doprinos imali u ubistvu jednog divnog mladog bića“, kaže Javorka.

Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sledeći glavni pretres zakazan je za 20. avgust i Filićeva tetka kaže da se nada da će biti privedene kraju postojeće nejasnoće.

Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti Bojovića i Pandurevića za teško ubistvo u saizvršilaštvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. U optužnici se navodi da su oni naneli Filiću više udaraca pesnicama u glavu. Dok je ležao na zemlji bez svesti, Bojović ga je šutnuo nogom u glavu.

Filićeva tetka je u ranijem razgovoru ispričala da je njima cela ova situacija izuzetno teška jer se sa svakim odlaganjem njihova agonija produžava.

Festival u Filićevu čast

U Filićevu čast je ove godine održan prvi „Filić Filmić“ festival na kom je prikazano osam filmova čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola. Uz pomoć pokrovitelja, porodice Filić, EUŠ „Vuk Karadžić“, Opštine Velika Plana, Centra za kulturu „Masuka“ i Digital foto Stefana, uspeli su da obezbede vredne nagrade.

„Nagrade su bile laptopovi, tableti i mobilni telefoni, imali smo i specijalne nagrade gde je publika glasala za najbolji film i sastojala se od kompleta knjiga i slatkog paketa“, ispričala je ranije Filićeva tetka.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram