Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva; Vesna lalić/Nova.rs

I dok MUP i tužilaštvo nedeljama ćute o slučaju žandarma Nenada Vučkovića i njegovoj povezanosti sa kriminalnim grupama u Srbiji, valja podsetiti i kako je pripadnik Žandarmerije pre nekoliko godina izbegao bilo kakvu sankciju za to što je kriminalcima omogućio pucanje na vojnom strelištu. Vojni sindikat Srbije (VSS) podneo je 2017. prijavu protiv starešina Vojske koji su dozvolili Vučkoviću da dovede prijatelje Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka da vežbaju pucanje, a pometi slučaj ostao je u senci postupanja tužilaštva koje se svim naporima trudilo da krivičnu prijavu odbaci.

Vojni sindikat Srbije podneo je u februaru 2017. godine krivičnu prijavu protiv dvojice starešina Vojske Srbije, generala Gorana Veličkovića, komandanta kasarne u Pančevu i komandanta bataljona Dejana Nikolića jer su neovlašćenim licima dozvolili da vežbaju pucanje na strelištu koje pripada Vojsci Srbije. Dvojici visokih oficira na teret se stavljala zloupotreba službenog položaja, ali ne bilo kakva.

Prema navodima krivične prijave koje je protiv njih podneo Vojni sindikat Srbije, Veličković i Nikolić su u periodu od februara do juna 2016. godine dozvolili tadašnjem pripadniku 72. Brigade za specijalne namene Vojske Srbije, Nenadu Vučkoviću da uvede svoje drugare sa tribine da vežabju pucanje. Drugari su bili tadašnji vođa navijačke grupe Partizana „Janjičari“, Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi i sadašnji prvookrivljeni u suđenju za sedam ubistava Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja.

Pročitajte još:

Stanković, koji je u međuvremenu ubijen, je u vreme kada ga je žandarm Vučko uveo u kasarnu, bio pravosnažno osuđivani narko-diler koga je čekala višegodišnja zatvorska kazna. Ipak, on nikada nije otišao u zatvor jer je odlagao služenje kazne nebrojeno puta „iz zdravstvenih razloga“ iako je sve vreme bio aktivan na tribini.

Foto: Privatna arhiva

Nedugo nakon ovog perioda,  vojni specijalac Vučković prešao je u MUP i postao policijski specijalac, tačnije žandarm, ali je još dugo imao kontakt sa starim drugarima sa tribine, što se videlo iz snimka razgovora koji je objavio KRIK. Na pomenutom snimku jasno se čuje kako je Vučković rukovodio kriminalno-huliganskom grupom, ali i u koliku moć je uživao.

Šta će biti sa istragom u vezi tog razgovora i da li tu postoji neki osnov za krivično gonjenje službenika države koji ima dobre veze i sa momcima sa one strane zakona, može se videti na primeru već pomenuti krivične prijave iz 2017. godine koju je podneo Vojni sindikat Srbije.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

„Ta krivična prijava je odbačena. Deo dokaza je nestao, u pitanju su snimci kamera za video-nadzor, koji su presnimljeni posle izvesnog vremena. Ipak, mi smo naveli i svedoke, koji su videli lica kako dolaze na strelište i pucaju, ali tužilaštvo u Pančevu nijednog od njih nije ispitalo. Na kraju je krivična prijava odbačena, usled „nedostatka dokaza““, kaže za portal Nova.rs predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

General Goran Veličković, protiv koga je tada VSS podneo krivičnu prijavu, naknadno je rešio da presavije tabak – podneo je tužbu protiv Vojnog sindikata Srbije. Ali, ovog puta nisu bile nadležne institucije iz Pančeva, već iz Sombora, gde se nalazi sedište Vojnog sindikata Srbije. Ali, tada se dogodilo nešto što odslikava rascepljenost srpskog pravosuđa.

Foto: Privatna arhiva

„Doneta je, naravno, oslobađajuća presuda. Naime, sud u Somboru je našao za shodno da ispita iste one svedoke koje smo mi predložili prilikom podnošenja krivične prijave protiv oficira u Pančevu, a koje tamošnje tužilaštvo nije našlo za shodno da pozove“, objašnjava Antić.

Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, tužba Vojnog sindikata Srbije, nije prošla bez posledica. Makar po predsednika tog sindikata i pojedinih članova. Progonjeni i maltretirani, Novica Antić i još neki članovi su otpušteni. Sud je potom presudio da su bez posla ostali nezakonito pa su vraćeni u Vojsku, ali su ponovo otpušteni.

Očigledno da se greške i poštenje ne praštaju.

Progoni Sentu i inspektore

Zanimljivo je da je postupak protiv generala Veličkovića i oficira Nikolića zbog zloupotrebe vodila tužiteljka Željka Nikolaidis, kojoj su iz predmeta koji se odnosi na žandarma Nenada Vučkovića nestali neki od ključnih dokaza. Ostaće upamćeno i da je upravo ona procenila da tokom istrage ne treba pozivati potencijalne svedoke.

Nikolaidis je u međuvremenu avanzovala, pa je iz Pančevačkog tužilaštva prešla u Više beogradsko.

Čini se da se Nikolaidis specijalizovana za predmete u koji su umešani oficiri, pa je baš njoj zapalo da ispituje optužbe na račun bivšeg načenika Odeljenja za borbu protiv narkotika Slobodana Milenkovića Sente i njegovih inspektora.

BONUS VIDEO: Nenad Vučković o Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar