Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Visoki oficir žandarmerije Nenad Vučković bio je jedan od najboljih drugova Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, vođe navijačke grupe "Janjičari", a njegovo ime se opet našlo u žiži javnosti nakon što ga je pomenuo advokat nekadašnjeg zamenika načelnika SBPOK Dejana Papića. Advokat Branislav Tapušković istakao je da je reč o čoveku zbog koga je policija saslušavala Marka Miljkovića, najbližeg saradnika Veljka Belivuka.

Kada se na južnoj tribini pojavila navijačka grupa „Janjičari“ bila je samo još jedna u moru zavađenih frakcija Partizanovih navijača koji su bili obezglavljeni posle hapšenja vrhuške grupe „Alkatraz“ zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine. Na čelu „Janjičara“ bio je Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, on je predvodio grupu novopečenih Grobara, koji su ranije bili simpatizeri drugih fudbalskih klubova. Među njima su bili i Veljko Belivuk i Marko Miljković, vođe ozloglašenog klana koji je činio monstruozne zločine.

Otuda i ime njihove grupe, „Janjičari“.

Pročitajte još:

Pored neprikosnovenog vođe ove ekipe, Aleksandra Stankovića, koji je u to vreme već bio osuđivan zbog organizovanja kriminalne grupe i trgovine narkoticima, stajao je, ni manje ni više, nego policajac – pukovnik žandarmerije Nenad Vučković zvani Vučko. Postoji mnogo slika gde su njih dvojica zajedno, nasmejani, zagrljeni, u razgovoru, i to prijateljstvo zasigurno nisu ni krili.

Uskoro su rivalske grupe shvatili da sa novim momcima nema šale, ali i da je dobro imati bliske prijatelje u policiji i na vlasti, jer ono što je dozvoljeno „Janjičarima“, drugi navijači nisu mogli ni da pomisle.

Kada bi navijači rivalskih grupa ulazili na tribine, policajci bi ih pretresali do gole kože i oduzimali bi im sve što može biti korišćeno u tuči. Kada bi ulazili „Janjičari“, policajci su imali sasvim drugi pristup. Ovlaš bi ih pogledali i puštali ih, a onda bi na tribini „pucale kosti“, jer su Saletovi momci unosili šta su hteli.

Uskoro je bilo jasno ko je preuzeo primat među Grobarima, a ubrzo su i tribine „depolitizovane“ – utihnulo je pogrdno skandiranje sadašnjem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Foto: Arhiva, Printscreen, N1

Ipak, idila nije mogla dugo da traje, jer je Stanković ubijen 23. oktobra 2016. godine u Bačvanskoj ulici kod Okružnog zatvora u Beogradu. Vlast u navijačkoj grupi tada preuzimaju Veljko Belivuk i Marko Miljković. Uskoro je nastupilo i rebrendiranje, te „Janjičari“ postaju „Principi“, a novi menadžment kriminalne organizacije ima i nove, ambicioznije planove.

Velji i Maretu Vučko više nije trebao. Čini se da su oni vrlo brzo ostvarili mnogo jače kontakte nego što je neki tamo pukovnik u žandarmeriji, tako da im je on postao smetnja, ali i oni njemu. Nekadašnji drugari, koje je sve povezivao Sale Mutavi, bez te spone, vrlo brzo postaju neznanci – žandarm postaje višak na tribini.

Ubistvo Vlastimira Miloševića u centru Beograda 2017. godine, za koje su bili optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković, još više je pogoršalo već narušene odnose. Navodno su Belivuk i Miljković izgubili i ono malo tolerancije prema Nenadu Vučkoviću, jer su mislili da ih je on „namestio“ – da je pomogao njihovoj identifikaciji i hapšenju za ubistvo karatiste Vlastimira Miliševića.

Vođe „Principa“ su našle bolje sponzore i suđenje se završilo fijaskom, tragovi, uključujući i Belivukov DNK, otpadali su jedan po jedan, te su njih dvojica na kraju oslobođeni usled nedostatka dokaza.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Belivukova i Miljkovićeva organizacija je jačala sve više, broj njihovih žrtava počeo je da se gomila, pa se navodno i Nenad Vučković osetio ugroženim. U jednom trenutku, on je sklonjen, ili se sklonio, iz Beograda, otišao je navodno u Rašku oblast, ali to nikada zvanično nije potvrđeno.

Kada su Belivuk i ekipa konačno pohapšeni moglo se čuti da su među njihovim metama bili i neki policajci, a čulo se da je taj „neki policajac“ upravo njihov bivši saborac sa tribine Nenad Vučković.

Navodno su u telefonima nekih od uhapšenih pronađene fotografije pukovnika žandarmerije.

Svedočenjem Gorana Papića u petak u beogradskoj Palati pravde potvrdilo se da je Miljković pretio Vučkoviću jer je upravo zbog toga i priveden u prostorije SBPOK-a i saslušavan. Miljković je priveden u aprilu 2020. ali i pušten, iako je više puta pretio visokom oficiru policije, a tom prilikom vraćen mu je i blindirani BMW. Očigledno je tada za policiju i vlast  jedan od vođa „Principa“ bio mnogo važniji nego život jednog pukovnika žandarmerije.

BONUS VIDEO: Žrtve Belivukiovog i Miljkovićevog klana

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare