Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Poruke koje su razmenjivali optuženi Veljko Belivuk i njegov dugogodišnji prijatelj, inače žandarm, Nenad Vučković Vučko, a koje su isplivale u postupku koji se vodi protiv bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović, potvrdile su vezu između kriminalnih struktura i državnog vrha i ponovo su u fokus javnosti stavile žandarma za kog se veruje da je pre nekoliko godina, dok je Belivuk bio nižerangirani kriminalac, zajedno sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, svraćao u streljanu u pančevačkoj kasarni, gde su učili da barataju vatrenim oružjem.

Kako je nedeljnik NIN objavio, reč je o prepiskama iz Belivukog telefona, koje je policija dostavila tužilaštvu u postupku protiv Dijane Hrkalović. Radi se o komunikaciji preko aplikacije WhatsApp sa pripadnicima policije, BIA, vođama navijača i vlasnicima noćnih klubova.

„Najznačajnija je poruka koju je Belivuku 20. oktobra 2016. poslao tadašnji glavni koordinator Žandarmerije Nenad Vučković Vučko: „Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako“ „, navodi se u porukama između Belivuka i Vučkovića, piše „NIN“.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Da su Belivuk i Vučković na vezi već godinama, nije nikakva novost, jer se o tome u javnosti govorkalo još 2017. godine, kada je Vojni sindikrat Srbije podneo krivičnu prijavu u kojoj je navedeno da su kriminalcima Aleksandru Stankoviću, njegovoj desnoj ruci Veljku Belivuku i generalnom sekretaru u Vladi Srbije Novaku Nediću omogućeno da od februara do juna 2016. godine koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje. U prijavi, o čemu je pisao KRIK, se navodi da su brigadni general Zoran Veličković i potpukovnik Dejan Nikolić zloupotrebili položaj i omogućili navedenim osobama da van radnog vremena koriste vojno strelište u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu odbacuje ovu krivičnu prijavu sa obrazloženjem da nisu mogli da utvrde da li su navodi iz prijave istiniti jer su pojedini dokazi nestali, dok pomenuti Nedić uopšte nije ispitivan. Sa druge strane, od više od dvadeset svedoka koji su ispitani, samo je jedan ispričao da je, dok je radio na prijavnici, video Vučkovića sa još nekim osobama kako dolaze u kasarnu. Kriminalističko istražna grupa Vojne policije obavila je razgovor sa Vučkovićem koji je rekao da je bio član Specijalne brigade do juna 2016. godine kada je prešao u MUP, ali da „nikada nije ulazio u krug kasarne privatnim vozilom, niti u radno, niti u vanradno vreme“, pisao je KRIK.

Ove tvrdnje nisu mogle biti potvrđene jer, osim svedoka koji nisu potvrdili navode iz prijave, nisu postojali ni dokazi koji bi mogli da je potkrepe, imajući u vidu da su snimci sa kamera presnimani, a stranice iz dnevnika poseta bile istrgnute.

Vučkovićevo ime nastavilo je da se provlači u kontekstu kontakata sa kriminalnom grupom koja vršlja na tribinama Partizana godinama, posebno jer se na velikom broju fotografija sa stadiona vidi upravo Vučković. A, da nije krio bliskost sa Belivukom, upravo potvrđuju te slike, gde poziraju zagrljeni i nasmejani.

Foto: MUP Republike Srbije

Interesantna je bila i njegova emotivna veza sa Dijanom Hrkalović, koja je trebalo da bude krunisana brakom, a trebalo je da mu kumuje upravo ubijeni Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, čime je Hrkalovićeva „zaradila“ nadimak „mafijaška kuma“. Krug kontakata i poverljivih osoba time bi bio zatvoren, ali se idila raspšila kada je nepoznati ubica 13. oktobra 2016. godine u Bačvanskoj ulici u Beogradu iz „kalašnjikova“ izreštao Stankovića. Na lice mesta je stigla i Hrkalovićeva, koja je, prema izjavama svedoka, napravila skandal plačući i šutirajući automobil.

Sukob sa Maretom Mesarem i privođenje

Sa rastom moći Belivukove grupe, padala je Vučkovićeva „popularnost“ u njenim redovima, a upućeni kažu da je grupa „Principi“, na čijem čelu je bio Velja Nevolja, shodno velikim apetitima brzo „prerasla“ Vučkovićev uticaj. Godinama se o njemu nije govorilo, ime mu se nije našlo ni u optužnici protiv Belivukove grupe,  sve dok ga nije spomenuo nekadašnji zamenik načelnika SBPOK Goran Papić (suđenje u toku) rekavši da je Vučković prijavio Marka Miljkovića da mu je pretio.

Bonus video: Sve žrtve Belivukovog klana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare