Foto:Nemanja Jovanović

"Kriminal je kao virus zarazio pre svega bezbednosne strukture, policiju, a onda i tužilaštvo i sud, i taj virus ne može da se otkloni nikakvom vakcinom, neophodna je hirurgija", poručuje u intervju za Nova.rs advokat i predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić.

Nekoliko meseci unazad, Gajić upozoravao javnost da je u toku „sukob u okviru istog klana“, a početkom marta, čini se, da je sukob kulminirao i da je na vrhuncu. Kakav je položaj njegovog branjenika Aleksandra Obradovića, godinu i po dana nakon što je otkrio malverzacije u „Krušiku“, da li je Predrag Koluvija samo „baštovan“ u aferi „Jovanjica“ i šta je sa odbeglim obaveštajcem VOA, samo su neka od pitanja koja smo postavili advokatu Vladimiru Gajiću.

Kako komentarišete hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe i da li smatrate da je ovo zaista obračun sa mafijom?

Pretpostavnjam da je Belivukova grupa prešla granice do koje je vlast mogla da ih trpi. Prilično su komplikovane sve te njihove veze. Ja mislim da u Srbiji nema institucionalne borbe protiv mafije i organizovanog kriminala. Postoje samo obračuni protiv konkurencije.

Poslednjih dana privedeno je više osoba koje se dovode u vezu sa Veljkom Belivukom, među kojima je i predsednik FSS-a Slaviša Kokeza. Sa druge strane, pojedini tabloidi na naslovnim stranama danima imaju fotografiju ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Da li je u toku „kulminacija obračuna u istom klanu“, kako ste više puta govorili?   

Čini se da je došlo do ozbiljnijih potresa unutar vladajuće stranke. Kada nekoga ko je iz vrha režimske strukture napadaju Kurir i Alo, to je najbolji znak da se taj čovek sada tretira kao otpadnik. Srbija je de fakto jednopartijska država, a u jednopartijskim državama jedini potresi koji mogu da zaljuljaju vlast jesu unutrašnji međusobni sukobi. Ja svima savetujem, napravite kokice, gledajte i uživajte.

Koji je položaj uzbunjivača Aleksandra Obradovića godinu i po dana nakon što je progovorio o svim malverzacijama u Krušiku? Zašto još uvek nije podignuta optužnica protiv njega? 

Krivični postupak koji se vodi protiv Aleksandra Obradovića je u nekom stanju hibernacije. Meni se čini da je vlast zažalila zbog tog postupka. S druge strane, imam informacije da kriminalistička policija proverava poslovanje Krušika. Moguće je i da režimu sada to odgovara zbog obračuna unutar SNS. Što se mene tiče, mi spokojno čekamo eventualno suđenje. Biće interesantno da šira javnost bude upoznata sa državnim kriminalom u vezi sa Krušikom i uopšte kada je u pitanju trgovina oružjem.

Zašto su pojedina dokumenta u predmetu protiv uzbunjivača Aleksandra Obradovića označena tajnim? Na šta se odnose pomenuta dokumenta? 

Faktički 80 odsto dokaza iz predmeta tužilaštvo je označilo kao tajnu. Radi se upravo o komercijalnoj dokumentaciji iz koje se može zaključiti samo jedno, a to je da je Aleksandar Obradović govorio istinu.

Foto:Nemanja Jovanović

Kome ide u prilog da sa njih ne bude skinuta oznaka državne tajne? Ukoliko dođe do suđenja, čije saslušanje iz državnog vrha je neophodno tokom postupka kako bi se saznala istina o aferi „Krušik“?

Ne bih ovde govorio o dokaznim predlozima odbrane. To u ovom momentu ne bi bilo korisno za nas.

Stiče se utisak da pravi epilog ove afere, ali i brojnih drugih poput „Jovanjice“, Savamale“ nećemo dobiti dok je aktuelni režim na vlasti. Da li smatrate da je za pravi epilog neophodna promena vlasti?

Jovanjica je možda onaj slučaj koji je otvorio pandorinu kutiju ovoj vlasti. Taj slučaj je postao međunarodni problem. Biće tu još “ žrtava”. Krušik, Jovanjica, afera prisluškivanje, navijači, sve je to jedan predmet u krivično pravnom smislu. Izvor svakog kriminala je državna vlast. U to nemam nikakve sumnje.

Više puta ste u izjavama za javnost apostrofirali da je Koluvija samo „baštovan“. Ko su onda organizatori Jovanjice i da li mislite da tužilaštvo ima kapaciteta da podigne optužnicu za Jovanjicu 3?

Koluvija je samo običan član grupe. Glavni šefovi su izvan postupka.

Šta je sa odbeglim obaveštajcem VOA, u slučaju „Jovanjica“, ima li novih informacija o njemu i da li je možda dobio azil?

Jedan optuženi koji je oficir vojne službe je u bekstvu. Za sada je nejasno da li je on bio umešan u trgovinu i proizvodnju droge stvarno ili je sve vreme radio svoj pravi posao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare