Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije

Samo dan nakon velike tragedije u "Ribnikaru", na Vračaru, dok je narod Srbije tek dolazio sebi od velikog šoka, kao bomba odjeknula je vest. Nova pucnjava, u okolini Mladenovca i Smedereva, mnogo mrtvih i ranjenih.

Monstrum Uroš B. (21) iz automatske puške kobnog 4. maja pucao je po deci i mladima koji su se okupljali u selima Malo Orašje i Dubona. Tom prilikom ubio je osmoro ljudi, dok je teško ranio 14, svi mladi.

Pročitajte još:

Uroš B. svoj krvavi pir počeo je u mestu Malo Orašje, na fudbalskom terenu malo izvan sela. Kako su tvrdili meštani ovog malog mesta, mladi su se tamo često skupljali, a ovog puta otišli su da obeleže Đurđevdanski uranak, dan ranije kako ne bi slavili i veselili se u toku Dana žalosti, jer su se saosećali sa nastradalom decom iz Beograda.

U jednom momentu pojavio se Uroš B. koji je u svojim rukama držao automatsku pušku, ali ga okupljeni nisu shvatali za ozbiljno. Prišao im je i rekao: „Lezite dole, sve ću da vas pobijem“, na šta su se okupljeni nasmejali, a jedan od mladića rekao mu je: „Ajde bre ne lupaj, sedi sa nama da popiješ nešto“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon ove rečenice monstrum je otvorio rafalnu paljbu po okupljenima i tom prilikom ubio odmah petoro i ranio veliki broj mladih. Kada je ispraznio dva okvira, seo je u svoj automobil i otišao dalje. Na svom putu stao je u centru sela Dubone, gde su ispred jedne škole sedeli okupljeni mladići i devojke i družili se. Prišao im je i počeo da puca po njima, tom prilikom ubio mladog policajca, njegovu sestru i njihovog zajedničkog prijatelja.

Tu je još pucao po slučajnim prolaznicima i još jednom selu u okolini. Nakon toga je pobegao, a kada mu se automobil zaglavio u blatu, zaustavio je taksi na obližnjem putu i uz pretnju bombom naredio takstisti da ga vozi u kuću njegovog ujaka kod Kragujevca.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Policija ga je tu i uhapsila, narednog jutro, tolom potrage koja je trajala celu noć. Odmah je započet pretres svih kuća koje su pripadale porodici ubice, a u vikendici nedaleko od mesta ubistava pronađen je čitav arsenal nelegalnog naoružanja.

Foto: MUP

Kao motiv ovih ubistava, za koja je monstrum izjavio da nisu podstreknuta masakrom u Ribnikaru, rekao je da je želeo da zaplaši stanovništvo ovih mesta, ali i da je u prolazu čuo kako se nešto ružno priča o njemu i njegovoj porodici, pa je želeo da se osveti za to.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nedugo nakon njegovog hapšenja, pripadnici MUP upali su i u kuću njegovih roditelja i tom prilikom uhapsili su oca osumnjičenog monstruma i pronašli oružje i municiju. Njemu je odmah određeno zadržavanje, a potom i pritvor.

Posle ovog hapšenja, iza rešetaka završio je i ujak monstruma koji ga je krio na vikendici u okolini Kragujevca, nakon što je poubijao nedužne mlade i zauvek zavio u crno Malo Orašje i Dubonu.

Pažnja svih regionalnih, ali i svetskih medija tih dana bila je usmerena ka Beogradu i Srbiji, i na našu veliku žalost postali smo centralna tema po užasnim tragedijama.

Tokom protekle nedelje saslušavani su svedoci u vezi sa ovim krvavim pirom, a među njima je bila i devojka koju je oteo Uroš B. kada je oteo taksi, kao i još nekoliko meštana.

Foto: MUP Srbije

Takođe, pre nekoliko dana je u Smederevu saslušan i taksista, koji je do detalja objasnio kako je tekla otmica i da mu je monstrum pretio bombom, ako ga ne odveze na željenu lokaciju.

Onog momenta, kada smo svi pomislili posle ubistava dece na Vračaru, da Srbija ne može više biti povređena, zadesio nas je još jedan masakr. Dve opomene da je sistem zakazao. Mladi su izgubili svoje živote, zato što je neko naprosto odučio da im presudi.

Foto: MUP Srbije

Posle ovih pucnjava pokrenuta je akcija MUP Srbije da se vrati nelegalno oružje koja traje do 8. juna, koja je urodila prodom i do sada je predata velika količina oružja, eksplozivinih naprava i municije.

Ipak, ostaje tuga što oružje nije vraćeno pre nego što je 18 mladih ljudi stradalo, kako bi Srbija shvatila da nešto ne valja.

BONUS VIDEO: Na njih kao da smo zaboravili posle masakra: Gde je psihološka pomoć za Malo Orašje i Dubonu?