Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; shutterstock

Stefan Z. (28) i Luka V. (26) osumnčeni da su 9. marta na pumpi u Rušnju likvidirali Ranka Radoševića zvanog Eskobar, uhapšeni su u Novom Beogradu u "stanu na dan". Ovo nije prvi put da kriminalci koriste ovaj način smeštaja prilikom planiranja zločina ili bekstva, a razlog su brojne pogodnosti koje ovakve vrste prenoćišta nude, posebno iz perspektive plaćenika.

Stefan Z. iz Lebana i njegov saučesnik Luka V. iz Kraljeva, zajedno sa pomagačicom, malolenom devojkom od 17 godina, uhapšeni su u spektakularnoj akciji policije 9. marta ujutru, u jednom stanu u novobeogradskim blokovima u Ulici omladinskih brigada, inače u jednom od najmirnijih krajeva Novog Beograda.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatnaa arhiva

Stan u kom su osumnjičeni pronašli utočište nakon brutalne likvidacije na benzinskoj pumpi u Rušnju, kada su ga više puta hicima iz pištolja pogodili u telo, a zatim ga „overili“ u glavu, iznajmljuje se na kraći vremenski period, „zavučen“ je u prizemlje stambene zgrade, sa posebnim ulazom, izdaje se po prilično pristupačnoj ceni za organizovanu kriminalnu grupu, od oko 40 evra za noć. Sastoji se od jedne prostorije sa hidromasažnom kadom, francuskim ležajem, televizorom, ormanom i radnim stolom. Izbor ovakvog tipa stana uopšte nije slučajan, a nije ni škrtarenje kriminalnih organizacija, već iza takve prakse stoje vrlo praktični razlozi.

Mutna zona

Dok u hotelima i hostelima gosti moraju da predaju na uvid svoja lična dokumenta i pravila su striktno određena bez izuzetaka, u stanovima na dan to ne mora nužno biti praksa. Mnogi stanodavci koji na taj način izdaju svoje nekretnine, za zakon i državu su i dalje nevidljivi. Može se reći da je to još uvek mutna zona, koja nije u potpunosti regulisana zakonom, pa tako dok je motivi stanodavca da eventualno izbegne porez, kriminalacu je cilj da izbegne svaku kontrolu i tu, uslovno rečeno, nalaze zajednički jezik.

Pročitajte još:

Osim toga, skoro svi hoteli, moteli i hosteli pokriveni su kamerama za video-nadzor, tako da policija vrlo lako može da rekonstruiše ko je i kada došao u svoju sobu ili apartman i kada ga je napustio. Česti gosti hotela su i policajci, neretko u civilu, dok je uvek tu i fizičko obezbeđenje, portiri, koji dobro vide, a poneki i zapamti, svakog gosta, što može biti dodatni problem za kriminalce koji eventualno planiraju neki zločin.

Kod stana na takođe postoji mogućnost da se stanodavac i stanar uopšte i ne vide prilikom najama. Stanodavcu se novac uplaćuje na račun, a stanar uzme ključ koji stoji ispod „treće“ saksije, u posebnom sefu za ključeve koji se otvara šifrom ili u nešto modernijoj varijanti dobije kod za otključavanje stana. Takođe ni stanari zgrade u kojoj se nalazi stan na dan koji može poslužiti kao privremeni štek, teško da će obratiti pažnju na neke mlade ljude koji se tu smenjuju iz dana u dan. Da li su ih uopšte videli i da li su ih videli danas, juče ili pre nedelju dana, to niko ne pamti.

Takođe, nije nepoznanica da se kriminalci, kako širom sveta tako i na našim prostorima, odavno vešto služe falsifikovanim dokumentima, koje ne mogu da otkriju ni iskusni policajci, a kamoli stanodavci koji nemaju nikakva sredstva za proveru nečijeg identiteta.

Stan na dan može imati i još jednu praktičnu svrhu – može biti smešten vrlo blizu mete, kao što je bio slučaj sa nesuđenim atentatorom na Miloša Nilovića Runja, navodnog člana škaljarskog klana.

Miloš Nilović, Foto: Facebook

Miloš Miljanović, rodom iz Crne Gore, ušetao je 2020. godine naoružan automatskim oružjem u baštu kafića „Le Petit Bistro“ na Vračaru. On je pred zapanjenim gostima, sa fantomkom na glavi, šetao između stolova tražeći žrtvu za koju se veruje da je zapravo bio Miloš Nilović, navodno „škaljarac“ koji je tog dana sedeo sa prijateljima u bašti. U trenutku kada je Miljanović ušao u lokal i izvadio oružje iz crne torbe koju je nosio sa sobom, gosti su se razbežali, uključujući i Nilovića koji se, kao i nebrojeno puta ranije, izvukao „za dlaku“.

Ispostavilo se da je i Miljanović bio smešten u skromnom stanu na dan i to u blizini mesta gde je trebalo da likvidira Nilovića. Kod njega je pronađen pištolj „uzi“, silikonska maska, koje pripadnici crnogorskih klanova koriste prilikom likvidacija kako bi zbunili policiju, kao i garderoba koju je osumnjičeni nosio kada je naoružan ušetao u kafić. Iako praktično u centru grada, ulaz u zgradu u kojoj se nalazio stan delovao je prilično skromno, ima oronulu fasadu obraslu zelenilom i na prvi pogled bi se moglo učiniti da tu niko ne živi.

Azra tražila stan u Beogradu

Zbog sumnje da je učestvovala u ubistvu Ranka Eskobara, u Bosni i Hercegovini je u utorak uhapšena Azra Š. (21), koja je potvrdila da je do 7. marta boravila u Beogradu. Ovdašnji mediji otkrili su da je Azra tražila stan putem društvenih mreža, a pretpostavlja se da je to uradila za svog dečka, inače učesnika u ovom ubistvu, uhapšenog Marka Pjanovića.

Foto: Facebook

„Dobar dan svima, da li iko izdaje stan sa odvojenom spavaćom? Poželjna cena bi bila do 400 evra“, napisala je Azra Š. Pretpostavlja se da je Azrina i Pjanovićeva uloga ogledala u tome da Radoševića kobnog dana namame na sastanak na benzinsku pumpu.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenh za ubistvo Ranka Radoševića na pumpi u Rušnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar