Foto: Padraig O'Reilly / SplashNews.com / Splash / Profimedia, Shutterstock, Privatna arhiva

Edin Gačanin Tito, koji je uhapšen u velikoj akciji Europola, blisko je sarađivao sa Danielom Kunahanom, vođom irske mafije koja je takođe švercovala kokain na tone, uz pomoć svojih balkanskih poslovnih partnera. Ljubav prema "plemenitoj veštini", kako mnogi nazivaju boks, bila je jedna od spona za neobično prijateljstvo naizgled nespojivih ljudi, balkanskog, tačnije bosanskohercegovačkog narko bosa Edina Gačanina, zvanog Tito i neprikosnovenog vođe irske mafije Daniela Kunahana.

Dok je Gačanin trenirao boks u lokalnom klubu u Sarajevu, gde je upoznao i neke od svojih najbližih saradnika, Kunahan je bio moćna figura koja je bila sponzor nekih poznatih ljudi iz sveta borilačkih veština.

Edin Gačanin Tito Foto: Privatna arhiva

Najpoznatiji štićenik Daniela Kinahana bio je, ni manje ni više, Tajson Fjuri, svetski prvak sveta u teškoj kategoriji. On je čak jednom prilikom javno zahvalio moćnom Ircu što mu je ugovorio meč sa Antonijem Džošuom. Tom prilikom je Fjuri izjavio da mu je to lično javio Daniel Kunahan i da mu je neizmerno zahvalan na tom potezu.

Upravo boks je povezao Kunahana i Tita.

Ipak, ljubav prema boksu nije jedina stvar koja je spojila Irca i Bosanca. Osim ljubavim prema džakovima za udaranje, imali su i ljubav prema džakovima novca. Ipak, kada su obelodanjene veze Kunahana sa trgovinom nakroticima, a dovođen je u vezu sa švercom čak 20 tona belog praha iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, Irac je morao da pobegne. A, utočište je našao, gde drugde, nego u Dubaiju.

U tom mestu bio je i njegov drug i poslovni saradnik Edin Gačanin zvani TIto, koji tu živi već godinama. Irac je živeo potpuno slobodno, a da stvar bude još gora, zajedno sa još nekoliko živopisnih likova napravili su prave mafijaške Ujedinjene nacije, ili kako su još nazvani „super kartel“. Društvo malo, ali izabrano, od zlog oca i još gore majke. Među njima je bio i Rafael Imperiale jedan od vođa ozloglašene Kamore, italijanske kriminalne organizacije, čileanski kriminalac Eduardo Rikelme Vega, poznat po surovosti, holandskim narko bosom i ubicom  Riduanom Taghijem. Oni su postali međunarodna mafijaška korporacija koja je preuzela ogroman udeo u preprodaji kokaina u Evropi.

Neki od njih su u međuvremenu uhapšeni, ali su Kinahan i Tito uspeli da izmaknu.

Drugarstvo iz Sarajeva

Zanimljivo je da su i najbliži Gačaninovi saradnici u poslu s drogom upravo njegovi drugovi iz detinjstva, iz istog su sarajevskog naselja i istog bokserskog kluba u kom su trenirali. Naime, David Cufaj i Smail Šikalo su takođe, posle bokserske penzije, krenuli u unosan biznis šverca kokaina.

Foto: Printscreen/YouTube/Justicia TV

Obojica su uhapšena u Peruu, a Cufaj, koji je u sudskim spisima označen kao srpski državljanin, osuđen je na 17 godina. Šikalo je imao više sreće, tokom suđenja je na neverovatan način, položio kauciju i više se nikada nije vratio u sudnicu.

Šikalo, navodno, danas živi u Sarajevu kao slobodan čovek jer niko za njim nije izdao poternicu.

Smail Šikalo Foto: N1.ba

U Peruu se pojavljuje još jedan zanimljiv lik sa ovih prostora, Zoran Jakšić. On se trenutno nalazi u pritvoru u Peruu, a neki mediji ga dovode u vezu sa Gačaninom.

Za Jakšića se govorilo da je visokopozicioinirani član klana „Amerika“, grupe srpsko-crnogorskih kriminalaca koji su imali tradicionalno dobre veze sa irskom mafijom u Njujorku.

Pročitajte još:

I Jakšić je svojevremeno uhapšen u Peruu sa velikom količinom kokaina, ali je pušten uz kauciju. Kada je uhapšen, ponovo zbog šverca ogromne količine kokaina, peruanske vlasti su napravile ogroman „propust“. Ispostavilo se da je, protivno ustavu te zemlje, Jakšićev sudski proces vodio istražni sudija koji mu je odredio pritvor što u toj zemlji nije dozvoljeno.

BONUS VIDEO: On je uzor svima: kolumbijski kriminalac Pablo Eskobar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar