Foto: Nova.rs, Shutterstock

Tokom suđenja Urošu Pašajliću, optuženom da je godinama ćerku držao zatočenu i izgladnjivanu u stanu, moglo se čuti u kakvim jezivim uslovima je devojčica živela. Pronađena je u izuzetno lošem stanju, neuhranjena, a ovaj slučaj na delu je pokazao kako izgleda kako institucije u Srbiji zakažu, i to ne jedna već šest.

Tokom suđenja Urošu Pašajliću, optuženom da je godinama ćerku držao zatočenu i izgladnjivanu u stanu, moglo se čuti u kakvim jezivim uslovima je devojčica živela. Pronađena je u izuzetno lošem stanju, neuhranjena, a ovaj slučaj na delu je pokazao kako izgleda kako institucije u Srbiji zakažu, i to ne jedna već šest.

Pročitajte još:

Pašajliću je u utorak nastavljeno suđenje po optužbama da je zapostavljao svoju osmogodišnju ćerku i držao je zarobljenu u stanu u Mirijevu. Na suđenju je svedočila Pašajlićeva bivša partnerka Ivana L., zahvaljujući kojoj je ceo slučaj otkriven, i čije svedočenje je potreslo sve u sudnici.

I sama Ivana L. je bila žrtva nasilja Pašajlića. Ona je otkrila da su nakon njene prijave policajci upali u Pašajlićev stan u Mirijevu, i nakon što su razvalili vrata od kupatila, zatekli su osmogodišnju devojčicu koja je bila toliko slaba da nije mogla da stoji na nogama, a svojim izgledom je podsećala na dete mnogo mlađeg uzrasta.
Osam meseci nakon ovog otkrivanja ovog slučaja, sudi se samo Pašajliću, dok deo odgovornosti nije preuzela nijedna institucija koja je zakazala. Od samog rođenja deteta ustanovljeno je da roditelji nisu podobni da se staraju o devojčici.

Foto:Facebook/Urosh MX

Devojčica je po rođenju jedno vreme provela u Prihvatilištu za decu u Zvečanskoj ulici, jer je utvrđeno da su joj i otac i majka zavisnici od narkotika. Gradski Centar za socijalni rad, Odeljenje Palilula, je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja.

„Dva odeljenja Gradskog centra za socijalni rad, Palilula i Zvezdara, radila su sa porodicom koja se nalazi u njihovoj evidenciji od rođenja deteta. Centar za socijalni rad podneo je zahtev za lišavanje prava da otac i majka devojčice budu roditelji. 2017. godine je na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” Uroš Pašajlić ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad devojčicom, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu“, pisao je naš portal ranije.

Na zahtev ove institucije traženo je i mišljenje Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, ali je Pašajlić tada ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige.

Nakon toga, Centar za socijalni rad Beograd, odeljenje Zvezdara, je 2020. godine policija obavestila da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta i to nakon što su komšije prijavile.

Foto:Facebook/Urosh MX

“Odeljenje Zvezdara je 2020. godine od strane policije obavešteno da ima saznanja da se u stanu čuje plač deteta. Otac se, postupajući po prijavi policije, nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad, koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju”, navedeno je ranije za Nova.rs.

Sa druge strane, iz Prvog osnovnog suda u Beogradu, koje je postupalo u slučaju porodice Pašajlić, ranije su kazali da dete nije povereno ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Pojasnili su da je tužbom Centra za socijalni rad, od aprila 2016. godine, traženo da se njena majka potpuno liši roditeljskog prava, a Pašajlić delimično.

„Prvi osnovni sud u Beogradu je maja 2018. godine doneo pravosnažnu presudu kojom je delimično lišio roditeljskog prava tuženu (majku), i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok je u preostalom delu kojom je traženo da se tužena (majka) potpuno liši roditeljskog prava, a tuženi Pašajlić delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev odbijen, a ujedno je odbijen i predlog tuženog Pašajlića kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava“, naveli su i napomenuli da navedenom presudom dete nije poverenu ocu na samostalno vršenje.

Nije išlo u školu, nije vakcinisano

Tokom istrage utvrđeno je da dete nije vakcinisano, nije išlo u školu, pa se postavlja pitanje odgovornosti i Ministarstva prosvete, kao i Ministarstva zdravlja, ali i Opštine Zvezdara, na čijoj je teritoriji dete prijavljeno. Ne treba zanemariti činjenicu da je osnovna škola obavezna, te se postavlja pitanje zbog čega uprava Opštine Zvezdara nije vodila računa da li devojčica pohađa osnovnu školu, kao i da li je prethodno pohađala pripremni predškolski program.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova,rs

Takođe, nije poznato da li je dete lečeno u domovima zdravlja Zvezdara i Palilula, kao ni da li su zdravstveni radnici primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja po pitanju zdravstvenog statusa deteta..

U lancu odgovornosti zakazali su Centar za socijalni rad, Opština Zvezdara, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, sud i na kraju policija.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova,rs

Policija je primala pozive od komšija, ali su često dolazili na teren kucali na vrata i nakon što im niko nije odgovarao, odlazili s lica mesta. I dok se sve institucije peru od odgovornosti, najviše je ispaštala osmogodišnja devojčica, koja je bila zapuštena, bez mogućnosti da izađe van stana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar