Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Burna dešavanja koja proteklih meseci svakodnevno potresaju Više javno tužilaštvu u Beogradu (VJT) i dalje ne jenjavaju, kao ni „nervoza“ glavnog tužioca Nenada Stefanovića, kom sve više kolega okreće leđa i otkazuje poslušnost. Podršku još jedino ima u tužiocima koje je rasporedio po rukovodećim mestima, kao i onima koji su na njegov zahtev upućeni u VJT iz osnovnih tužilaštava, zloupotrebom pravilnika i zakona koji su u međuvremenu izmenjeni.

Proteklih meseci veliki broj tužilaca govorio je o „diktaturi“ Nenada Stefanovića u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, čemu se otvoreno suprotstavilo nekoliko njih koji su govorili o dešavanjima unutar pomenute institucije i kako prolaze oni koji se usude da se suprotstave šefu te institucije.

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Među njima su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović, koje su istupile i javno govorile kako su se suprotstavile kršenju zakona i propisa u Višem javnom tužilaštvu, a zbog čega su pretpele izvesne pritiske i sklonjene su iz odeljenje u kom su radile.

Nedavno je leđa Stefanoviću okrenula i tužiteljka Željka Nikolaidis, koja je slovila za najbližu saradnicu višeg tužioca,a sve je kulminiralo nakon što je zatražila da je razreši sa mesta rukovodioca Odeljenja za korupciju u VJT.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog dešavanja u tužilaštvu, Stefanović je već neko vreme nezadovoljan, te mu navodno smeta svako okupljanje tužilaca, pogotovo ako on o istom nije obavešten. O tome svedoči i nedavna situacija koja je sve zaprepastila, tvrdi izvor Nova.rs.

„Dogodila se situacija da se nekoliko tužilaca okupilo kako bi se dogovorili o kupovini poklona za kolegu. Stefanović je upao u kancelariju, vidno izrevoltiran i rekao da neće da dozvoli nikakva okupljanja“, kaže izvor Nova.rs.

Pročitajte još:

Dodaje da je cela situacija eskalirala nedavno, kada je na iznenadnom kolegijumu trebalo da se izglasaju kandidati za takozvanu „komisiju za vrednovanje rada tužilaca“. Tada je shvatio da je izgubio podršku gotovo svih kolega koji duže vreme rade u VJT, te da iza sebe ima „većinu“ koja se nakon isteka naloga o upućivanju vraća u svoja matična osnovna tužilaštva.

„Održano je glasanje, a nakon prebrojanih glasova, odnosno podignutih ruku, konstatovano je da većinu glasova ima lista kandidata koju je prodložio sam Stefanović. Većina tužilaca koji su mu pružili podršku bili su upravo njegovi rukovodioci i upućeni tužioci“, kaže izvor „Nove“ i dodaje da je nešto manje glasova imala smenjena tužiteljka Jasmina Paunović.

Foto: Nova S

Njoj su, za razliku od Stefanovićeve liste, podršku pružile kolege koje su regularno izabrane za tužioce VJT i koji u njemu postupaju duže vreme.

Podsetimo, „Nova“ je ranije pisala da od dolaska Nenada Stefanovića u VJT „gospodare“ upućeni tužioci, kao i d aje poslednjim izmenama zakona, ova mogućnost konačno ukinuta.

„Oni su birani bez ikakvog konkursa, već ličnim izborom Stefanovića i parafom odobrenja republičke tužiteljke Zagorke Dolovac“, pisao je i nedeljnik „Vreme“.

VIDEO: Tužiteljka Bojana Savović o odgovorima Nenada Stefanovića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar