Pavle Jelesijevic Cacak
Pavle Jelesijević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

"Policija me tretira kao da sam najveći zločinac na svetu, a u stvari je zakon na mojoj strani, što je i sud potvrdio", kaže za Nova.rs građanski aktivista Pavle Jelesijević koga su teretili za učešće na protestima u Preljini kod Čačka protiv "Rio Tinta".

Naime, presudom Apelacionog suda, odeljenja u Kragujevcu, koja je u Prekršajnom sudu u Čačku zaprimljena 13. oktobra ove godine, stavljena je tačka na prekršajni postupak koji je MUP Republike Srbije, preko područne Policijske uprave u Čačku tj. Odeljenja saobraćajne policije u Čačku, pokrenuo protiv građanina Pavla Jelesijevića.

On je afirmisani građanski aktivista iz Čačka, a navodni prekršaj koji je počinio, po mišljenju organa MUP-a, bilo je njegovo učešće na protestnoj blokadi Ibarske magistrale u naseljenom mestu Preljina 27. 11. 2021. godine.

„Najpre me je Prekršajni sud u Čačku svojom presudom od 20. maja ove godine oslobodio od odgovornosti zbog prekršaja iz člana 333. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a potom je, nakon žalbe koju je izdavaoc prekršajnog naloga, a to je u ovom slučaju MUP RS – Policijska uprava u Čačku – odeljenje Saobraćajne policije, tu presudu potvrdio i drugostepeni Apelacioni sud“, objašnjava Jelesijević.

Šta je zapravo poruka, a i pouka, koju građani Čačka i Srbije mogu da izvuku iz ovog slučaja?

Najpre, ovo je dokaz da i u pravosuđu kakvo danas Srbija ima i koje se teško može pohvaliti, postoje svetli trenuci u kojima i pravo i pravda ostvare i kada građanin pobedi u sporu sa državom.

Međutim, u ovoj priči postoji još jedno pitanje. Koliki su troškovi ovog sudskog postupka: angažovanja advokata, ročišta, takse … i ko će to da plati.

„Odlučeno je da troškovi prekršajnog postupka padaju na teret suda“ navodi se u pravosnažnoj presudi Apelacionog suda, a potvrđuje Jelesijević za naš portal.

Dakle, MUP će da pokreće prekršajni postupak, pa će da se nepotrebno žali na prvostepenu presudu i time da povećava troškove koje će na kraju da plate građani Srbije kao poreski obveznici.

„Možda bi za početak bilo dobro uvesti pravilo da svaki državni ili javni službenik, troškove koje napravi svojim nemarnim i nestručnim postupanjem, mora da nadoknadi“, smatra Jelesijević.

Kako ističe, naknada koja se mora njemu isplatiti iznosi 106.500,00 a sve to pada na teret napaćenog i namučenog naroda.

Bonus video: Građansko hapšenje na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar