Katarina Petrović Foto: Ivan Dinić/Nova

Branilac Katarine Petrović, advokat Branko Ivković, potvrdio je da je za "Novu" da je ukinuta oslobađajuća, navodeći da je razlog "procesni propust".

Prvostepena presuda je ukinuta jer je Viši sud u Valjevu u izreci presude naveo da je optuženu Katarinu Petrović oslobodio na osnovu odrerbe iz čl.423 tač. 2 ZKP-a obzirom da nije dokazano da je ista učinila krivično delo koje joj je stavljeno na teret dok se u obrazloženju presude pozvao na odredbu iz čl. 423 tač.1 ZKP-a nalazeći da u radnjama optužene Katarine Petrović nije bilo protivpravnog postupanja“, naveo je advokat Ivković za „Novu“.

„Imajući to u vidu Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio Višem sudu u Valjevu na ponovni postupak. Odbrana smatra da se radi samo o procesnom propustu koji će biti ispravljen u ponovljenom postupku, a koji niti može niti sme uticati na konačnu odluku suda a to je oslobađajuća presuda“, dodao je advokat Ivković.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda u Valjevu kojom je policajka Katarina Petrović oslobođena krivice za odavanje tajnih podataka u vezi sa istragom koja je vođena protiv Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je portal Nova.rs pisao ranije danas, Apelacioni sud je uvažio žalbu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu i ukinuo presudu „zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ kao i zbog toga što je „izreka presude nerazumnjiva i protivrečna razlozima datim u obrazloženju presude“.

Sud je takođe naveo da zbog svega toga „nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude“, a potom je naložio Višem sudu u Valjevu da se suđenje Petrovićevoj ponovi.

***

BONUS VIDEO – Katarina Petrović: Nisam odala nikakvu tajnu, u pitanju je bila informacija od javnog značaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare