Foto: MUP Srbije

Čitanjem optužnica danas je pred Specijalnim sudom u Beogradu, pošto je okončano pripremno ročište, započeo glavni pretres protiv optuženih pripadnika kriminalne grupe "vračarci", koja se tereti za tri ubistva i šest pokušaja. Spajanjem optužnica u jedan predmet, optuženo je ukupno 45 članova pripadnika kriminalne grupe, a njih 28 danas negiralo optužbe.

Među 45 optuženih, od kojih je 17 u bekstvu, među kojima su i vođe Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara,

Zamenik tužioca Milenko Mandić na današnjem ročištu je pročitao optužnice, nakon čega su okrivljeni, koji su dostupni sudu, tačnije njih 28, negiralo delo. Među njima je i jedna žena Aleksandra Čović, koja se sumnjiči se da je učestvovala u pripremi ubistva Strahinje Savića u pritvoru u Crnoj Gori, inače sestra Lazara Ilića, koji je takođe u pritvoru u Crnoj Gori i sumnjiči se da je direktni izvršilac ubistva Aleksandra Šarca u tržnom centru Ušće.

Foto: Instagram/duh.grobarstva

Na današnjem ročištu završeno je uvodno izlaganje, a detaljne odbrane optuženi će izneće na narednom pretresu koji je zakazan za 28. mart.

Podsetimo, krivično vanpretresno veće Specijalnog suda u Beogradu donelo je prethodne sedmice odluku da spoji predmete po četiri optužnice, odnosno da spoji predmete poznatije kao „vračarci“.

#related-news_0

Kako se u optužnici navodi, Savić je uhapšen u januaru 2021. godine u Budvi i pristao je na saradnju sa crnogorskim istražiteljima, otvorio im svoj Skaj telefon i dao informacije o ubistvu Šarca kao i pripremi ubistva škaljarca Marka Ljubiše Kana u Budvi, zbog čega su Zvicer i Vušović planirali da ga cijanidom otruju u pritvoru.

U optužnici se navodi i da su cijanid kupili u Bugarskoj i stavili ga u pečenje koje je rođena sestra Strahinje Savića odnela bratu u pritvor. Međutim, prema optužnici, otrov nije delovao jer je „pečenje bilo vruće pa se cijanid apsorbovao“.

Podsetimo, prema navodima Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, kao organizatori grupe označeni su Radoje Zvicer, koji je inače označen i kao vođa kavačkog klana, zatim Nikola Vušović, koji je u bekstvu, i Uroš Piperski, koji je na izdržavanju kazne u zatvoru u Portugaliji zbog počinjenih krivičnih dela u toj zemlji. Kao visokorangirani pripadnik ove ekipe imenovan je i Dario Đorđević zvani Dekster, koji izdržava kaznu u Austriji zbog trgovine narkoticima, a još petorica čekaju izručenje Srbiji iz Crne Gore.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

„Vračarcima“ se na teret stavljaju ubistva Aleksandra Halabrina 20. marta 2020. godine iz Janošika, pored Plandišta, zatim Dragana Ristića Čađe 10. septembra 2020. godine u Kaluđerici, kao i Aleksandra Šarca 17. oktobra 2020 godine. u Beogradu. Pored toga, terete se i za pokušaje ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića 7. oktobra 2019. godine, Samira Divljanovića 29. decembra 2019. godine, Miloša Nilovića 11. maja 2020., Andriju Zarića 27. novembra 2020. godine, kao i na Arsenija Stefanovića 1. februara 2021. godine. Tužilaštvo ih tereti i za neovlašćenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i pranje novca.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu čiji pripadnici su, između ostalog, cijanidom pokušali da otruju osobu koja se nalazila u pritvoru u Crnoj Gori i bila spremna na saradnju sa istražnim organima te države.

Pripadnici kriminalne grupe sa Vračara, prema operativnim informacijama policije i bezbednosnih službi, bliski su sa grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Smatra se da su zajedno učestvovali u poslovima sa drogom, ali i organizovanju i izvršavanju likvidacija za novac.

VIDEO: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar