Zorana Lukić (30) iz Petrovaradina je majka sedmoro mališana, koja prethodnih meseci živi kao u horor filmu. Umesto da uživa u odgajanju svoje dece, Zorana ne može da sastavi kraj s krajem otkad joj je suprug završio u zatvoru. Njih osmoro žive u trošnoj kući punoj vlage, zbog čega je, kako sumnja, dobila tumor i to ne jedan, nego dva - na srcu i na levom plućnom krilu. Njena životna priča je teška, zbog čega su se Novosađani udružili i pokrenuli hitan apel za pomoć.

Zorana Lukić je majka hrabrost – sama gaji sedmoro mališana, nakon što joj je muž završio u zatvoru. Međutim, njena situacija nije nimalo laka jer su uslovi u kojima žive neuslovni – kuća je trošna i puna vlage, zbog čega se ona, kako sumnja, i razbolela.

Nedavno su joj otkrivena dva tumora, jedan na srcu, a drugi na levom plućnom krilu. Krenula je na hemioterapije, dok su brigu o deci preuzele njene sestre i majka, koje su se uselile u njihovu skromnu kućicu.

Zorana za Nova.rs kaže da je zahvalna Bogu što su joj deca zdrava, ali se plaši da se i oni ne razbole zbog teških uslova u kojima žive.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nikada ništa ne bih tražila za mene, dok bih za decu vikala na sav glas. Volim ih i srećna sam što ih imam. Žao mi je što ne mogu da im obezbedim bolje uslove za život. Nigde nisam radila jer sam gajila decu, međutim sada kada smo sami, bez mog supruga, pomoć mi je preko potrebna. Neophodni su nam hrana i pelene, ništa drugo. To nam je i najskuplje“, kaže nam Zorana.

Foto: Privatna arhiva

Deca su, kaže, velika. Idu u školu i vrtić, a oni najstariji brinu se o najmlađima.

„Samostalni su i to me jako raduje, posebno što sam krenula na hemioterapije i što mogu da verujem starijoj deci. Najstarija Maria ima 10 i po godina, zatim Anđela osam i po, Sava ima šest, Strahinja pet, Una tri godine, Ilijana dve i Lana godinu dana. One su još male, za njih mi trebaju pelene i najviše para potrošimo na njih. Šta ćemo kada je tako, dok još malo ne odrastu“.

Primanja od 50.000 dinara

Zorana prima oko 50.000 dinara socijalne pomoći, zajedno sa roditeljskim dodatkom. Kaže da novac potroši na račune i osnovne životne namirnice u prvih desetak dana, a onda usledi panika.

„Ne moram da imam za sebe, samo neka mi je za njih. Nažalost, ne bude nam dovoljno. Tu su i lekovi koje moram da kupim. Što se tiče škole i vrtića, deca su dobila besplatne knjige i pribor, za ove male ne plaćam vrtić… Znači mi, zaista“, iskrena je ona.

Plaši se ako bi završila u bolnici, da će joj Centar za socijalni rad oduzeti decu.

„To ne bih podnela. Sve može, mene dirajte, ali decu ne dam. Muž je u zatvoru, kriv je jer je bio nasilan prema mojim sestrama, tako da su deca moja odgovornost“.

PROČITAJTE JOŠ:

Posebno se zahvaljuje humanitarnom Udruženju „Budi heroj“, koje je i pokrenulo akciju u cilju da se ovoj samohranoj majci i njenoj deci pomogne.

„Zahvalna sam im do neba. U pola noću da ih pozovem, oni će doći. Hvala im, Bog sve vidi i vratiće im. Samo mi je da se sredi kuća. Čim krene jača oluja, spremam krpe i lavore, da pokupe bar malo vode u već natopljenoj kući. Ljudi su već upoznati sa situacijom, žele da pomognu, da doniraju stvari. Ipak, ništa od toga ne znači u prostoru koji je na ivici da se sravni sa zemljom. Meni je dovoljna i jedna soba, ali zbog dece mi treba najmanje dve, kupatilo i kuhinja. Oni vole da kuvamo i pečemo, to im je najveća radost“, kaže ona.

#related-news_1

Iz „Budi Heroj“ kažu da podrška sugrađana ovoj humanitarnoj akciji može biti u obliku donacije materijala, novčane pomoći ili u vidu poklanjanja vremena za rad na rekonstrukciji.

Oni su poslali i broj žiro-računa majke, jer Udruženje ne prima novčane uplate:

Zorana Lukić, adresa Vladimira Gortana 8, Petrovaradin.

200-134557966-63

IBAN: RS35200000013522223233

BONUS VIDEO: Majka čiji vapaj institucije ne čuju: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare