Foto:Nova.rs:EPA/EFE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u Srbiji skoro 320.000 osoba vakcinisano protiv virusa korona i naveo da je Srbija ugovorila i platila nabavku šest i po miliona vakcina, ali da "tih vakcina nema".

„Problem je što vakcina nema. I kada čujete da će Brazil dobiti od Rusije veliki broj vakcina, ali – do kraja godine…“, konstatovao je predsednik Srbije za RTS.

Vučić je rekao da je Srbija dobila 11.700 Fajzerove vakcine, kao i da je juče stiglo još 10.000, za koje, kako je dodao, ne želi da kaže odakle su došle jer bi doveo neke ljude u tešku situaciju.

On je objasnio da je taj broj dovoljan za 5.000 ljudi, a to je, na primer, 50 odsto punoletnog stanovništva Krupnja.

Izrazio je uverenje da će Srbija po pitanju vakcinisanja prestići i druge u svetu, dodajući da će pokušati da nabavi vakcina kompanije AstraZeneka i dodatno od Fajzera.

Međutim, ukazuje da neće doći onaj broj vakcina koji očekujemo, jer se vodi pravi rat oko vakcina u svetu.

On je ukazao da u Evropi zaustavljaju izvoz, najavljuju tužbe protiv farmaceutskih kompanija kao što je AstraZeneka.

„Mi ćemo da se borimo i imaćemo uspeha. Očekujem manje količine ruske vakcine, ali značajnije od sadašnjih. Za narednih šest dana stićiće prvih 25.000 od 50.000 doza“, najavio je on.

Preneo je da je danas sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo i zamolio za dodatne vakcine iz Kine.

„Znajući predsednika Si Ðinpinga verujem da ćemo pre maja ili juna dobiti značajne količine kineskih vakcina, ali ne bih bio iznenađen da to bude i u februaru“, rekao je on.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja koja je od Kine dobila milion vakcina, a da nije učestvovala u trećoj fazi ispitivanja, iako Kina ima i veće prijatelje od Srbije.

Vučić je kazao da postoje i druge zemlje koje proizvode AstraZeneka vakcine, sa kojima razgovaramo.

Podsetio je da je Srbija bila prva u Kovaks programu EU u koji je uplatila, a ništa nije dobila do sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare