Stiže nam i AstraZeneka vakcina: Šta je razlikuje od drugih

Zdravlje 20. jan. 202110:27 > 10:41
Podeli:
astrazeneka vakcina protiv korone
Foto:EPA-EFE/OXFORD UNIVERSITY/JOHN CAIRNS

Kako je najavljeno, u Srbiju treba da stigne 800.000 doza AstraZeneka vakcine protiv korone. Po čemu je specifična ova vakcina i da li se i kako razlikuje od drugih koje su već dostupne u Srbiji?

Ova vakcina je napravljena od oslabljene verzije adenovirusa šimpanze, virusa koji izaziva običnu prehladu, a modifikovana je tako da više liči na koronavirus, ali da ne može da izazove bolest kovid 19.

Kad se ubrizga pacijentu, ova vakcina izaziva imunosistem da počne da stvara antitela i priprema ga za borbu protiv eventualne infekcije koronom, piše BBC.

Za razliku od Fajzerove vakcine koja se čuva na vrlo niskim temperaturama, na oko -70 stepeni, vakcina naučnika sa Oksforda može da se čuva u običnom frižderu, pa ju je mnogo lakše distribuirati.

Kako je napravljena tako brzo

Univerzitet Oksford je i pre pandemije 2020. godine uradio dosta na razvoju vakcine koja se može prilagoditi za borbu protiv različitih bolesti. To znači da je osnova dobrim delom već bila gotova, pa naučnici nisu pošli od nule.

Vakcina je prošla sve uobičajene faze istraživanja, s tim što su se neki elementi preklapali zbog specifične brzine razvoja kovid vakcine.

Britanska Regulatorna agencija za lekove i zdravstvenu zaštitu (MHRA) ovu vakcinu je odobrila 30. decembra 2020.godine, a prve doze su date pacijentima nekoliko dana kasnije.

Pročitajte još:

Koliko je efikasna

Studije su pokazale da je Oksford vakcina bezbedna i da izaziva imuni odgovor kod ljudi svih uzrasta, i kod onih starijih od 55 godina.

Neki volonteri su dobili obe pune doze vakcine, a drugi su dobili pola jedne doze, a zatim punu drugu dozu, što se pokazalo efikasnim 90 odsto, ali MHRA je odobrila upotrebu dve pune doze, što se pokazalo 62 odsto efikasnim.

Kao i za druge vakcine protiv korone, naučnici još uvek ne znaju da li AstraZeneka vakcina sprečava da se zarazimo koronom i to će se znati tek s vremenom, kad zaživi masovna vakcinacija.

Da li je dobra kao Fajzerova

Istraživanja su pokazala da je Fajzerova vakcina efikasna 95 odsto, ali studije su drugačije rađene tako da je teško porediti rezultate za ove dve vakcine. Takođe, važno je znati da je efikasnost od 62 odsto svakako bolja od one kod vakcine protiv gripa, koja je oko 50 odsto. Pored toga, niko ko je primio Oksford vakcinu nije bio hospitalizovan ili ozbiljno oboleo od kovida.

Koliko dugo nas štiti od kovida

To se i dalje ne zna sasvim sigurno, kao i za sve druge kovid vakcine. Moguće je da će biti potrebno jednom godišnje vakcinisati se kako bismo bili zaštićeni, kao što je sa vakcinom protiv sezonskog gripa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar