Valjevo vazduh Foto:N1

Posmatrajući od početka godine, u Valjevu je zabeleženo ukupno 54 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica – iznad 50 mg/m3, ističe se u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u ovom gradu, koji u okviru akcije Aero Alarm objavljuje Lokalni odgovor.

Od početka ove godine vazduh u Valjevu je na prvom mestu na listi gradova u Srbiji po broju dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti, ispred Novog Pazara, Užica, Beograda, Kosjerića, Šapca i Kraljeva”, ističe se u izveštaju, a prenosi N1.

Većinu dana protekle nedelje vazduh je bio zagađen, u utorak, sredu i četvrtak sa indeksom “veoma loš”, a ostalim danima sa indeksom “loš”. Lepo vreme je “očistilo” vazduh u nedelju, ističe se u nedeljnom izveštaju o kvalitetu vazduha u Valjevu Lokalnog odgovora.

Pročitajte još

Ukazuje se da je nivo aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljao rizik za zdravlje stanovnika Valjeva i da je svako mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor. Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring, kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor u svakom nedeljnom izveštaju poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

BONUS VIDEO Zagađenje vazduha i zemlje širom Srbije: Deponija u Negotinu tinja već mesec dana, Valjevo već prekoračilo broj „zagađenih“ dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar