Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nadležni u Valjevu pozvali su večeras građane da zbog izuzetnog zagađenja ne izlaze napolje ukoliko ne moraju a razlog za ovo alarmantno upozorenje je vazduh koji je na sajtu AirVisual kategorisan kao “opasan”.

Na sajtu koji pokazuje nivoe zagađenja vazduha, Valjevo je večeras u ljubičastoj boji koja uz lik čoveka sa gas maskom na licu, upozorava da je vazduh “opasan”.

Foto: iqair.com

Indeks aerozagađenja u ovom gradu je po ovom sajtu čak 419, a nivoi najopasnijih polutanata su rekordno visoki – 378,5 mikrograma po kubnom metru PM2,5, odnosno, 382,8 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica.

I na sajtu xECO može se videti da je u Valjevu, zbog koncentracije od 378 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica, vazduh “izuzetno lošeg” kvaliteta.

Foto: xeco.info

Ništa bolja situacija sa zagađenjem nije ni u drugim gradovima u Srbiji pa je tako u Čačku novo zagađenja u svetlo ljubičastoj boji sa indeksom 288, što vazduh čini „jako nezdravim“, sledi Kragujevac sa indeksom zagađenja od 189 i „nezdravim “ vazduhom, kao i Niš (168) i Kraljevo (160).

Zbog izuzetno zagađenog vazduga večeras se oglasio i Zavod za javno zdravlje Valjeva koji je sugrađane pozvao da “zbog povećane koncentracije PM 2,5 i PM 10 čestica u gradu ne izlaze napolje ukoliko ne moraju”.

Takođe, Zavod građanima savetuje da smanje fizičku aktivnost na otvorenom, nose zaštitne maske, obrate posebnu pažnju na osetljivu populaciju, decu i hronične bolesnike, kao i da uzimaju redovnu terapiju.

BONUS VIDEO: Prekomerno zagađenje vazduha u Srbiji: Čak 14 gradova iz naše zemlje zagađeniji od najzagađenijeg grada u Evropskoj uniji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar