Ministarka zdravlja Danica Grujičić obratila se javnosti na konferenciji za medije iz Urgentnog centra nakon masakra u okolini Mladenovca, gde je ubica (21) počinio zločin u kojem je stradalo osam osoba, a 14 je ranjeno. Ministarka je govorila o stepenu povreda pacijenata i poručila da su svi životno ugroženi.

„Medicina nije zakazala. Veliki broj mojih kolega su otišli na odmor, u jednom trenutku radilo je 6 operacionih sala. Tragedija je velika, moje isrkeno saučešće svim porodicama stradalih. Da počnemo sa lepim vestima. Dva dečaka su danas puštena kući iz Tiršove, nažalost devojčica je i dalje kritična. Ona je imala povredu glave. Dečak i devojčica i zajedno sa nastavnicom su spušteni u manje intenzivnu negu, ali nažalost drugi dečak je u jako teškom stanju. Ima oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje znake pomeranja ruku i nogu, te da tome moramo raditi“, rekla je Grujičić.

Juče su sve povrede nanete vatrenim oružjem, poručila je ona.

„Kada je reč o pucnjavi od sinoć, pacijent M.M. imao je površnu ranu grudnog koša i to grudne kosti i kože i trbušne maramice. Nije imao povrede unutrašnjih organa trbuha, jutros je operisan, stabilan. N.N. devojka, 2006. godište, imala je povredu glave i bešike, hematom sa desne strane čeonog temena je odstranjen, nažalost, i pre operacije nije videla na levo oko i tu se zaglavio metak i nju će verovatno čekati još jedna intervencija. M.A, devojka 2005. godište je najteže povređena, imala je dva prostrela sa velikim oštećenjem, velike povrede jetre, bubreg je odstanjen, deo dvanaestopalačkog i debelog creva. Herojsku operaciju su radili moje kolege hirurzi. Mladiću je povređena arterija, ušao je u operaciju u stanju šoka, kolege su zaustavile krvarenje i rešili prelom desne natkolenice. Njemu sleduju dve intervencije. V. N, 2003. godine povrede natkolenice i prepone, biće urađene ortopedske intervencije. S.J. 1972. godište je operisan, operacije završene u jutarnim setima, nema znake pomeranja nogu ali to može biti prolazno. „, izjavila je ona.

Dodala je da su tri pacijenta smeštena u bolnici u Smederevu i zahvalila se Hitnoj pomoći u Mladenovcu koji su za 10 minuta bili na mestu zločina.

„Moram da se zahvalim i Hitnoj pomoći u Beogradu. Kolege su napravile pravu trijažu, ali nažalost tri pacijenta su preminula u Mladenovcu, kao i jedan dečak u Orašju… Pokušana je reanimacija, ali ništa nije uspelo, nažalos. Moram da se zahvalim mojim kolegama jer su ovde sinoć borili i ako ovi ljudi prežive samo mojim kolegama mogu da se zahvale jer su svi u lancu reagovali kako je trebalo“, izjavila je ona.

„Svi su odreagovali dobro. Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spašeni. Preminuli su na licu mesta. Sinoć je preminulo osmoro, a 13-oro je imalo povrede prostrelnim oružjem, svi su u životnoj opasnosti. Nikada ne možete biti sigurni kada su nanete povrede vatrenim oružjem“, istakla je ministarka.

Neposredno pre obraćanja Grujičić, govorio je predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da će država uvesti niz novih mera kako bi se sprečile neke nove tragedije. Spisak mera pročitajte u odvojenoj vesti.

Podsetimo, Uroš B. (21) uhapšen je nakon osam sati potere u mladenovačkim selima, nakon što je noćas vatrenim oružjem usmrtio osam osoba i ranio 14.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povređene osobe su zbrinute u bolnicama.

Prema nezvaničnim informacijama reporterke TV Nova, Uroš B. je pre hapšenja upao u vozilo taksiste i pod pretnjom ga naterao da ga doveze u mesto Vinjište. U ovom mestu Uroš B. navodno ima rođaka i tu je planirao da se sakrije od policije koja je išla za njim.

Nakon višesatne potere za ubicom, on se sam predao policiji.

Bonus video: Ovo su nove mere koje uvodi država nakon masakra u Mladenovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare