Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država doneti još nekoliko novih mera, među kojima je i primanje 1.200 novih policajaca, oštrije kazne za neovlašćeno nabavljanje i nošenje oružja, zdravstvene preglede, ali i javni poziv onima koji imaju nelegalno oružje da ga predaju bez posledica.

„Do sada su naši policijski službenici imali obavezu najčešće jedan na dve ili na tri škole da pred početak nastave i posle kraja obiđu, malo porazgovaraju, provedu neko vreme i napuste školu. Mi ćemo u narednih šest meseci primiti novih 1.200 policajaca i to je prva mera. Sa tim ćemo krenuti odmah i prebaciti 1.000 policajaca više da provode vreme u školi. Da pored obezbeđenja postoji policajac koji je uvek u školi“, reko je Vučić.

On je naveo da će se time povećati sigurnost za 99 odsto, ali i da će se i smanjiti vršnjačko nasilje.

„U Beogradu imamo 331 škola, u njima će sedeti 331 policajac“, rekao je Vučić i dodao da će nas to koštati 25 miliona evra više.

On je istakao i da je noćašnji napad bio teroristički napad, akt u kome su naše specijalne antiterorističke jedinice imale zadatak da neutrališu teroristu. Kako je dodao, zlikovac je uhapšen i neće više videti svetlost belog dana.

„Vlada će doneti zaključak kojem se nalaže MUP-u da hitno i bez procedura pripremi izmene i dopune zakona o municiji, kojima bi se pooštrili uslovi za nošenje oružja. Da prevedem – svi ljudi koji imaju oružje, to je oko 400.000 ljudi, ne mislim na lovačko, proći će reviziju. Neće ostati više od 30.000 do 40.000. Sprovešćemo potpuno razoružanje Srbije. Kazne će biti toliko velike za nelegalno oružje, pa da vidimo kako ćete do uraditi kao ovo što je bilo juče“, izjavio je on.

„Biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica koje podrazumevaju obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda i kada nadležni kažu, u roku od 48 sati obavezan test na psihoaktivne supstane. A ne da imamo ljude koji se drogiraju i imaju po šest pištolja“.

On je naveo i da se nalaže MUP-u da razmotri potrebu za pooštravanje uslova za posedovanje lovačkog oružja.

„Što manje cevi bude bilo, to će biti manje opasnosti po našu decu. Odmah da MUP preduzme sve mere sa ciljem da se obezbedi moratorijum na izdavanje dozvola za posedovanje i nošenje bilo kakvog oružja“, dodao je on.

Predsednik je naveo da se nalaže MUP-u da preduzme sve mere sa ciljem da se uputi javni poziv licima koje poseduju oružje da ga u roku od mesec dana predaju bez posledica. Ukoliko ga ne predaju posledice će biti strašne.

„Nalaže se Ministarstvu pravde da pooštri kazne za nedozvoljenu, neovlašćenu proizvodnju, držanje i promet oružja i eksplozivnih metarija. Na primer za kalašnjikov, od dve do 12 godina, od sada je bilo osam godina. A za bombe, granate i do svega drugog do 15 godina zatvora, a minimalna da bude najmanje pet godina“, rekao je Vučić i dodao da će takođe biti posebno pooštravanja kazni za nošenje opasnih predmeta – noževe, peroreze i sve ostalo što deci nije potrebno za školsku nastavu a šta može da nanase lake i teške povrede deci.

VIDEO Ubica tražio utočište kod rođaka koji žive u Vinjištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare