Foto: 021.rs

Skup profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade počeo je oko 12 časova ispred zgrade ove ustanove.

Povod je blokada fakulteta koja je traje od četvrtka, kao i hajka koja se već duže vreme vodi protiv vanrednog profesora tog fakulteta i novinara Dinka Gruhonjića.

Kako je objavio portal 021, Filozofski fakultet je i dalje blokiran. Ulaz i izlaz u zgradu je onemogućen, a rad je obustavljen do daljeg.

U zgradi fakulteta se nalazi grupa studenata koja zahteva da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Oni su zauzeli zgradu fakulteta u četvrtak, nakon što su održali protest ispred ulaza u visokoobrazovnu ustanovu.

Vrata su blokirali stolovima, stolicama, te su ih vezali lancima.

Reporter 021.rs je jutros pokušavao da razgovara sa osobama koje se blokiraju fakultet, ali niko nije odgovarao na njegovo kucanje na vrata.

Tokom jučerašnjeg dana grupa koja blokira fakultet je unela u zgradu vreće za spavanje i jastuke, dok im je tokom dana doneta hrana.

Nije poznato koliko osoba je trenutno u zgradi fakulteta.

Dekanat Filozofskog fakulteta se oglasio povodom ovih dešavanja, navodeći da je zgrada okupirana. Rukovodstvo je izrazilo i sumnju da su svi među onima koji blokiraju uopšte i studenti.

Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.

Foto: 021.rs

Kako dodaju, Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju.

„Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela. Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu“, kažu u dekanatu, pozivajući institucije da reaguju.

Tokom jučerašnjeg dana reagovala je i policija koja je samo legitimisala prisutne. Kako je rečeno, to što grupa mladih drži blokiran fakultet nije osnov za krivičnu ili prekršajnu prijavu.

Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala „Rebedu“ u Dubrovniku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare