Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Zaposleni u firmi ‘‘Aerodrom ketering‘‘ iz sektora Proizvodnje, od ponoći su obustavili kompletan rad, dok im poslodavac ne uplati sve doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje, koje im, kako tvrde, duguje od novembra prošle godine. Za Nova.rs kažu da neće odustati od štrajka, sve dok firma, koja je inače u vlasništvu biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, ne bude ispoštovala zakone Srbije i uplatila im zaostala dugovanja . U međuvremenu, štrajkačkom odboru, javili su se predstavnici Ministarstva rada, koji će danas posredovati sastanku između radnika i poslodavca.

Pisali su poslovodstvu, tražili su pomoć od Ministarstva za rad, Direktorata za vazduhoplovstvo. Svi su se o njihova upozorenja oglušili. Reakcija je stigla tek nakn što su prekinuli rad.

‘‘Preko Ministarsva rada saznali smo da je poslodavac danas, navodno, izmirio sva dugovanja prema nama, ali ne verujemo ništa dok se ne uverimo i ne vidimo dokaz o uplati. To je u dnašnje vreme bar lako da nam dokažu‘‘, kaže za Nova.rs Zoran Mišković šef kuhinje u Aerodrom keteringu i jedan od štrajkača.

Navodi da su im se danas javili predstavnici Ministarstva rada, koji su se ponudili da posreduju u razgovorima sa poslodavcem, a da je taj sastanak sve tri strane, zakazan za 14 sati u prostorijama u kojima štrajkuju zaposleni.

Mišković kategorično najavljuje da će, ukoliko ne dobiju dokaz o uplati svih doprinosa, nastaviti da štrajkjuju do ispunjenja zahteva.

‘‘Ovo sve lako može da se reši. Ako su uplatili, mi od sutra počinjemo da radimo normalno, a do tada, iz naše kuhinje neće izaći ništa, nijedan obrok‘‘, kaže on.

Zaposleni u Aerodrom keteringu, štrajkuju u svojim prostorijama u okviru bezbednosne zone, a za Nova.rs ističu, da su na sve načine pokušali da izbegnu pokretanje štrajka.

Na problem neuplaćenih doprinosa, upozoravali su mesecima, a ranije su u svom saopštenju naveli da je okidač za štrajk bilo kršenje dogovora sa poslodavcem, koji se, kako su istakli‚ ‘‘potpisom obavezao‘‘ da će svi doprinosi biti uplaćeni zaključno sa 20. septembrom.

Kako taj dogovor nije ispoštovan, štrajk su započeli u ponoć.

Letovi se snadbevaju samo vodom i minimalnom opremom

Štrajkač i šef kuhinje Aerodrom keteringa, Zoran Mišković, za naš portal napominje da niko od zaposlenih nije bio za štrajk, ali ističe da su i pored svih upozorenja koja su slali, na kraju bili primorani na ovaj potez.

Dodaje da su pre desetak dana poslali dopise upozorenja ‘‘svima koji su relevantni‘‘, ali da nije bilo sluha sa druge strane.

‘‘Pisali smo Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, Er Sbiji, Ministarstvu rada… najavili smo šta planiramo ako nam ne ispune zahteve, baš da ne bi došlo do ovoga i da letovi budu ugroženi zbog snabdevanja. Jedini smo mi ovlašćeni za snabdevanje, jer za ovaj posao, niko drugi nema potrebne dozvole i licenece osim nas‘‘, objasnio je Mišković.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On je dodao i da protestom nisu želeli da remete putnike u samoj zgradi aerodroma, već su štrajk organizovali u bezbednosnoj zoni i kako kaže ‘‘na svom radnom mestu‘‘.

‘‘U štrajku su kuvari, poslastičari, pekari i svi ostali zaduženi za proizvodnju hrane. Iz kuhinje od ponoći nije izašlo ništa. Ketering je zadužen za snabdevanje aviona svom hranom, vodom i napicima, kao i pratećim sadržajima, jastucima, ćebadima i sredstvima za higijenu. Naše kolege iz drugih sektora snabdevaju avione vodom, kako bi uopšte mogli da polete, a mi ćemo ostati ovde dok nam ne ispune zahteve‘‘, rekao je Mišković.

Ketering je služba u kojoj se ‘‘ne gasi svetlo‘‘

U službi za proizvodnju hrane u okviru Aerodrom keteringa zaposleno je oko 100 radnika, a naš sagovornik ističe da ‘‘su svi do jednog posvećeni radnici‘‘.

‘‘Ovo je objekat od 7.500 kvadrata, mnogima od nas ovde su radili roditelji i bukvalno učestvovali u pravljenju ove službe. Ovde ljudi rade godinama i niko od nas ne želi da zaustavlja saobraćaj. Mi nikada nismo ugasili svetlo u proizvodnji. Radimo u četiri smene i samo se smenjujemo, decenijama se ovde radi dan i noć. I sada smo doživeli da nas neko dovede u ovakvu situaciju, da nam godinu dana nisu uplaćeni doprinosi. Prosto, mi smo bili naterani na ovaj potez‘‘, objasnio je Mišković razloge za štrajk.

Ketering je nekada bio deo Jat ervejza

Aerodrom ketering doo, firma u vlasništvu biznismena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, osnovana je 2019. godine, kada su preuzeli poslove Er Srbija keteringa, naslednika Jat keteringa.

Sinidikati su ranije upozoravali da su problemi u samom preduzeću počeli još prošle godine, kada je istekao dvogodišnji sporazum o uređenju međusobnih prava. Prema tom sporazumu, novi vlasnici su se obavezali da će tokom te dve godine, biti garantovan položaj radnika i poštovana sva njihova radna prava.

Međutim, Samostalni sindikat Aerodrom keteringa, prošle godine je naveo da su arapski poslodavci počeli da sprovode ‘‘organizovane aktivnosti na umanjenju postojećih prava radnika‘‘, te da su odbili zahtev sindikata za dopunu Kolektivnog ugovora u vezi sa zaradama.

Umesto očekivanih izmena, poslodavac je u novembru 2021.godine otkazao postojeći Kolektvni ugovor, saopštio je Samostalni sindiikat prošle godine.

Štrajk zaposlenih u Aerodrom keteringu, podržao je danas Udruženi sindikat ‘‘Sloga‘‘, koji je pozvao državu i sve nadležne institucije, a prvenstveno Inspekciju rada, da, kako su naveli “odmah počnu da rade svoj posao‘‘.

’’To što je firma Aerodrom Ketering u arapskom vlasništvu, iza koga stoji kapital UAE, ‘velikih prijatelja i zajmodavaca predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, ne sme da bude prepreka poštovanju zakona naše zemlje, nehumanog, nemilosrdnog i nekažnjenog iživljavanja nad srpskim radnicima’’, poručili su iz sindikata Sloga.

Nova.rs danas je više puta pokušala da stupi u kontakt sa upravom Aerodrom keteringa doo, ali se na četiri telefonska broja koja su dostupna na njihovim internet prezentacijama, niko nije javljao. Pitanja smo uputili i elektronskom poštom, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.


BONUS VIDEO: Snimak praska u avionu za Tivat

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar