Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Radnici proizvodnje Aerodrom keteringa stupili su posle ponoći u potpunu obustavu rada do ispunjenja njihovih zahteva, saznaje Nova.rs.

Ovu odluku je štrajkački odbor doneo nakon što je poslodavac prekršio, kako navode, potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom, potvrdili su u sindikatu radnika za portal Nova.rs.

Kako su nam rekli u sindikalnoj organizaciji, radnici se trenutno nalaze u bezbednosnoj zoni Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

„Naši zahtevi su jasni. Tražimo da naš poslodavac Aerodrom ketering ispuni sve obaveze prema državi u smislu doprinosa, socijalnog i zdravstvenog osiguranja koje ne uplaćuje od novembra prošle godine“, poručuju iz štrajkčakog odbora u dopisu koji dostavljen našem portalu.

Kako navode radnici, zbog ovoga više od 100 radnika Aerodrom keteringa, ali i čitave njihove porodice već tri meseca nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice.

„Ističemo da među njima i obolelih i od najtežih bolesti, kao i onih kojima su operacije otkazivane zbog ovoga. Naši sigurni i zagarantovani odlasci u penziju takođe su ugroženi“, naveli su iz prindunog štrajkačkog odbora.

Oni su naveli da su o svim ovim problemima i zahtevima blagovremeno obavestili poslodavca, te da nisu naišli na razumevanje zbog čega su 1. septembra stupili u obustavu rada, koju su prekinuli nakon nekoliko sati, jer im je poslodavac obećao da će problem biti rešen do 20. septembra.

„Aerodrom ketering je prema našim saznanjima imao rekordne prihode u julu i avgustu ove godine, sa više od 800.000 putnika na srpskom aerodromu i redovnim uplatama od naših naručilaca, pre svega od Er Srbije. I pored toga, Aerodrom ketering nije našao za shodno da izmiri svoje obaveze prema radnicima, a kako nam je poznato, ni prema nizu dobavljača“, naveli su u dopisu.

Štrajkački odbor podseća da je u međuvremenu, Aerodrom ketering uručio otkaz predsedniku sindikata radnika ovog preduzeća Draganu Kabiću, da mu onemoguće ulaz u zonu Aerodroma.

„Što jeste razlog zbog čega se mi sada organizujemo u proizvodnji putem prinudnog štrajkačkog odbora“, navode radnici.

Oni su naveli da su ovim problemima prethodnih dana obavestili dopisima i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog, imajući u vidu da je rad Aerodrom keteringa od nacionalnog značaja za našu državu.

„Radnici u proizvodnji Aerodrom keteringa, kao i u svim drugim sektorima, ujedinjeni su u odluci o obustavi rada i da će nam se pridružiti i radnici Aerodrom logistike, odnosno vozači koji opslužuju sve avione na Aerodromu Nikola Tesla“, poručuju iz sindikata.

Podsetimo, portal Nova.rs ranije je pisao o protestu radnika Aerodrom keteringa zbog brojnih problema u ovoj firmi.

Firma u arapskom vlasništvu

Inače, firma Aerodrom Ketering je u arapskom vlasništvu, a krajem 2019. godine je napravila dogovor sa Er Srbijom dogovor o preuzimanju zaposlenih radnika od ove avio-kompanije na višegodišnji period. Broj radnika se od tog momenta kretao od 280 do 350 radnika.

Nakon što je prošlo dve godine, od novembra 2021. radnici tvrde da je „krenuo sunovrat“, a kako još navode, pojedine radnici koji su išle u penziju saznali su da im nisu bili uplaćeni doprinosi.

Ahmed Farouk Hasan Goma je zajednički zakonski zastupnik za firme Khasb Investments Europe, Khasb Food Production and services Surčin, Aerodrom Ketering Surčin, Aerodrom Logistics d.o.o. Surčin, Aerodrom Ketering G d.o.o.

****

BONUS VIDEO – Petar Vojinović: Avio štrajkovi parališu Evropu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare