Lažni i neprovereni suplementi i lekovi preplavili su tržište u Srbiji, a dostupni su na “klik”. Prodavci obećavaju savršenu liniju, mišiće iz holivudskih filmova, rešavanje problema sa potencijom. Ipak, u nekim od lažnih suplemenata pronađeni su teški metali, pa čak i otrov za pacove.

Bilo da vas muči višak kilograma, nedostatak vitamina i minerala ili da imate problema sa potencijom pored zvaničnog puta – odlaska kod lekara, internet nudi milion mogućnosti za rešavanje ovih problema. Nelegalni prodavci lažnih suplemenata i neregistrovanih lekova dostupni su na svim društvenim mrežama. A naručivanje je više nego jednostavno, prodavcu su potrebni samo vaši podaci. Pokušali smo da poručimo indijski lek za potenciju – Kamagru, za kog prodavac tvrdi da je magičan – piše N1.

„Moguće je lično preuzimanje, ali ne u Beogradu, samo u Novom Sadu. Ukinuli smo u Beogradu, ne može da se postigne. Neko dođe po dogovoru, neko ne… odu ispred zgrade, pa se ne pojave… ne govorim za tebe, ali znaš. Kako šalješ onda? Brza pošta Srbije, tu se ne vidi šta je unutra znaš“, rekao nam je internet prodavac.

Inače, Indija je jedno od najvećih tržišta sa kog stižu fasifikovani lekovi i suplementi, čiji sastav može biti opasan po zdravlje ljudi.

„Mogu da se pozovem akcije koje je radio Interpol i akcije koje je radio Europol. Jednostavno, Interpol je objavio da je sigurno najmanje od onoga što su suzbili najmanje 11 odsto bilo čistih fasifikata. Interpol je objavio ono što sam govorio u medijskim nastupima, da su pronađeni ostaci cementa, lek za pacove, čak i arsenik, živa i različiti pestcidi“, kaže Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata.

„Vidite, neželjeni efekti lekova su normalna stvar, ali takvi lekovi imaju više neželjinih efekata i predstavljaju problem. Razni gastro-intestinalni poremećaji, poremećaji u funkciji sistema srca, srčane tegobe“, kazao nam je farmaceut.

S obzirom na to da je fasifikate teško prepoznati, a da se za razliku od lekova, suplementi mogu prodavati na internetu, Igor Špadijer iz Asocijacije uvoznika dijetetskih suplemenata nam je pomagao da prepoznamo da li je jedan od internet prodavaca suplemenata legalan.

„Ne vidim ime firme, ispravite me ako grešim, ne vidim ko je uvoznik, ne vidim kompaniju koja je registrovala ovaj proizvod niti da je proizvod registrovan u bazi podataka Ministarstva zdravlja. To je prvo što sam primetio. Druga stvar, ako bih želeo da poručim proizvod postavio bih pitanje toj firmi: izvinite da li ste registrovali ovaj proizvod, i ako jeste pod kojim registracionim brojem. Ako mi ne bi dali odgovor na ovo pitanje, više ne bih imao o čemu da razgovaram sa ovom internet stranicom, ko god da su“, pojašnjava.

N1: Ali tu nemam mogućnost ni da pitam.

„Ako nema mogućnosti da pitamo, znači da je neka no-name stranica i samim tim ne stoji nikakva firma iza ovoga i ne možemo biti sigurni da je ovaj proizvod legalan. Što se mene tiče, ovo je neregulanar proizvod“, rekao je Špadijer.

Kada kupujete lek izvan apoteke može vam se desiti jedna od dve stvari: da to što kupite samo liči na taj lek, a zapravo je fasifikat i u sebi ne sadrži aktivni princip. Drugi problem je da je to možda pravi lek ali vi ne znate ništa o tome kako je taj lek čuvan i transportovan, pa je možda zbog toga što nisu ispoštovani vrlo strogi uslovi čuvanja i transporta, taj lek prestao da bude aktivan, poručuju iz Udruženja proizvođača lekova.

A broj nelegalnih prodavaca i neproverenih suplemenata u našoj zemlji nije mali, pokazuju istraživanja Privrede komore.

„Jedno istaživanje iz 2019. godine je pokazalo da kod nas postoji 4420 neregistorvanih suplemenata, uzorak je rađen sa 10 vrlo aktivnih Fejsbuk stranica i 17 Instagram stranica. U tom trenutku bilo je i preko 150 stranica na internetu koji su prodavale nelegalno dijetetske suplemente“, izjavio je Špadijer.

Internet prevaranti često koriste imena stranih lekara, čije postojanje ne može da se proveri, a u poslednje vreme dolazi i do zloupotreba poznatih domaćih lekara.

„Imamo baš primer dr Nestorovića koji je podneo čak krivične prijave, jer nekoliko godine neko zloupotrebljava njegovo ime, bez njegovog znanja za reklamiranje nekih proizvoda. Ista stvar se dešava i sa ovim ruskim lekarima. Pomenuću i primer Rumunije, tamo su falsifikovali sajt Ministarstva zdravlja da bi ga koristili kao preporuku za neke svoje proizvode koje su prodavali na crnom tržištu“, navodi Špadijer.

I kao da sve ovo nije dovoljno, pri istaživanju internet prevaranata i crnog tržišta lekova u Srbiji naišli smo i na brojne vračare, vidovnjake i magove koji obećavaju čuda, pa i da će izlečiti višak kilograma za 48 časova. U vezi sa tim problemom, obratili smo se Ministarstvu zdravlja i inspekciji Ministarstva ali odgovor na našu molbu nikada nije stigao. Agencija za lekove Republike Srbije odbila je da govori za televiziju N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar