Kragujevac polaganje testa iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle današnjeg testa iz matematike, svršeni osnovci prešli su više od pola puta na polaganju male mature. Preostalo je da još sutra urade test iz izbornog predmeta, saberu bodove i da se nadaju da će im to biti dovoljno za željenu školu. Ipak, današnji test iz matematike, zadao im je dosta problema, jer su imali tri zadatka koja su ih baš namučila.

Ekipa Nova.rs razgovarala je sa učenicima Osnovne škole “Milutin i Draginja Todorović” u Kragujevcu.

U školskom dvorištu na sve strane čulo se samo jedno pitanje “Jesi li uradio poslednja tri zadatka?”.

Kragujevac polaganje testa iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gotovo niko od učenika sa kojima smo razgovarali nije uspeo da reši zadatke koji su spadali u napredni nivo znanja.

Sandra nam iskreno kaže, da nije ni pokušavala da ih uradi.

“Stvarno su bili teški, jedan sam počela da radim i odustala sam, a druga dva nisam ni pokušavala. Ovi ostali su bili logički, nadam se da sam tačno uradila. Zadovoljna sam i kako sam uradila srpski, nadam se da će mi biti dovoljno za Medicinsku školu”, rekla je ona.

Njen drug Viktor, priznaje da je “kiksnuo” srpski, koji je prema njegovom mišljenju bio mnogo težak, pa kaže da je odlučio da bodove “čupa” na testu iz matematike i izbornog predmeta.

“Uradio sam sve zadatke, za 17 sam siguran da su mi tačni, biće super ako mi priznaju neki bod i na ova poslednja tri koja su bila najteža”.

Kragujevac polaganje testa iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

O najtežim zadacima za koje učenici kažu da se tražilo da izračunaju površinu osenčenih delova kupe i valjka, u jednoj grupici razovaraju tri devojčice. Za naš portal potvrđuju da ih nisu uradile, ali su zadovoljne ostalim rezultatima, pa očekuju da će im to biti dovoljno da “upadnu” na željene smerove.

Većina učenika iz škole “Milutin i Draginja Todorović” prilazila je jednom učeniku „na konsultacije”.

Prišli smo i mi i saznali da je to “vukovac” Aleksa. On za Nova.rs kaže da uradio sve zadatke pa i ta tri najteža.

“Jesu ti zadaci bili teški. Trebalo mi je malo vremena da se prisetim obrazaca, ali kad sam se setio, posle je išlo glatko”, rekao je Aleksa i dodao da je zadovoljan i rezultatima testa iz srpskog na kome je osvojio 19 bodova.

“Ja sam već polagao jedan prijemni za Specijalizovano informatičko odeljenje u Prvoj gimnaziji. Sada mi se sabiraju rezultati sa ovim testovima. Zadovoljan sam i nadam se da ću uspeti da upišem taj smer”, samouvereno je rekao ovaj vukovac.

Pojedini učenici polagali bez stresa

U ovoj kragujevačkoj školi razgovarali smo i sa učenicima koji se nisu previše opterećivali testovima, jer su već upisali određene škole.

Oni su, kako kažu, polagali “pro forme” i zbog toga “što im treba taj papir”.

Kragujevac polaganje testa iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dušan nam kaže da je on “već srednjoškolac” i da je kao talentovani pijanista tokom osmog razreda paralelno išao i u prvi razred Srednje muzičke škole. On će od septembra krenuti u drugi razred, a test je polagao, jer kako kaže, mora da ima položenu malu maturu.

Ipak, iako je prebrino svoj upis, kaže da je dao maksimum na testu i očekuje dobre rezultate.

Slično priča i njegov drug Stefan, koji je upisao Srednju stručnu vojnu školu.

Kod Nemanje je situacija malo komplikovanija, ali je i on izabrao školu za koju mu nikakvu ulogu ne igraju bodovi sa male mature.

“Ja ću da upišem Bogosloviju. Tamo mi je prijemni tek 3. jula. Do tada ja moram kao i svi da popunim listu želja, da upišem neku školu, a kada položim prijemni na Bogosloviji, da se ispišem iz te škole”, objasnio je proceduru koja mu predstoji.

Matematika  “na zaokruživanje”

Mali maturanti pričaju da su “za džabe” nosili lenjire i šestare na test iz matematike i navode da su skoro svi zadaci bili na zaokruživanje. Tačnije, 17 zadataka. Jedino su, kažu oni, u tri poslednja zadatka morali da izvode postupak i da “nešto pišu”.

Kragujevac polaganje testa iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ipak, njihov opšti utisak je da test bio “srednje težak”, a pojedini su očekivali da će zadaci biti mnogo teži.

Na kraju su nas učenici škole “Militin i Draginja Todorović” zamolili da pohvalimo njihovog direktora, koji je za sve osmake obezbedio flašice sa hladnom vodom.

Mali maturanti sutra polažu test iz izbornog predmeta, a preliminarni rezultati sva tri testa biće objavljeni 25. juna na portalu Moja srednja škola.

BONUS VIDEO: Anketa sa malim maturantima


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar