Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Završen je prvi dan polaganja male mature, a na sajtu Ministarstva prosvete objavljena su rešenja testa iz srpskog jezika koji je danas bio po rasporedu za osmake. Nova.rs vam predstavlja rešenja sa testa.

Đaci su na testu imali dvadeset pitanja, od kojih je deo bio na zaokruživanje, a deo na dopunjavanje.

Kako tvrde đaci, najteže je bilo razumevanje pročitanog teksta, konkretno poslednje 19. pitanje koje se odnosilo na pripovetku Sime Matavulja „Pilipenda“.

Takođe, buduć isrednjoškolci mučili su se i oko odlomka iz Pupinovog dela „Sa pašnjaka do naučenjaka“, a prema rečima naših malih sagovornika, najveći problem je bio predugačak tekst.

„Mnogo je bilo dugačko, zadatak je zauzimao celu stranu. Nisam ni pročitao sve kako treba, ali videćemo šta će biti, nešto sam pogodio, valjda“, rekao je za Nova.rs jedan učenik.

Pročitajte još:

Rešenja iz srpskog jezika možete pročitati na ovom linku.

A možete i pogledati fotografije rešenja ispod teksta:

Foto: prosveta.gov
Foto: prosveta.gov
Foto: prosveta.gov

Podsetimo, izabrani predmet, odnosno test, novina je u odnosu na polaganje prethodnih godina. Sada se polaže samo jedan predmet, koji su učenici sami odabrali, dok su ranije polagali kombinovani test koji se sastojao od pitanja iz pet predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija i fizika).

BONUS VIDEO: Mala matura, velike mere 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar