Danas je počelo polaganje male mature za upis u srednje škole, a đaci su jutros u devet časova radili test iz srpskog jezika. Novinarka Nova.rs sačekala je buduće srednjoškolce u dvorištu Osnovne škole "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, a posle sat vremena, đaci su izlazili jedan za drugim. Svi su uglas rekli da je test bio težak, a najviše ih je namučio zadatak broj 19, odnosno pripovetka Sime Matavulja "Pilipenda". Ipak, kako navode, moglo je da se prepisuje.

Nekoliko učenika se složilo da je zadatak o „Pilipendi“ bio najteži, a kako su nam objasnili, zadatak je bio u formi velikog teksta, u okviru kog je trebalo da se odredi tema teksta i oblici reči.

„Bio je prilično težak zadatak, definitivno su najteži bili tekstualni zadaci, kao što je upravo Pilipenda. Cela jedna strana je bio jedan zadatak“, rekao je jedan učenik.

Njegova drugarica je dodala da je test bio „pretežak“, ali da je ipak imala sreće.

„Test je bio pretežak, ali sam uspela da prepišem, pa šta bude. Valjda ću ubosti 15 tačnih“, kaže ona.

„Mrzelo me je da pročitam ceo tekst o Pilipendi, a sličan je bio i zadatak u Pupinovom delu ‘Sa pašnjaka do naučenjaka’, koji je bio predugačak. Zadatak je zauzimao celu stranu. Nisam ni pročitao sve kako treba, ali videćemo šta će biti, nešto sam pogodio, valjda, išao sam na eci-peci pec od ponuđenih odgovora“, ispričao nam je još jedan učenik.

Pročitajte još:

Njegov drugar navodi da je zadovoljan kako je test uradio, a dodaje i da je moglo da se prepisuje.

„Zadovoljan sam, imao sam tremu, ali je nekako atmosfera bila opuštena jer je moglo da se prepisuje. Ja nisam, jer koga god sam pitao u mojoj blizini, niko nije znao, pa sam sam razmišljao. Meni su težak zadatak bile stilske figure, ima ih baš puno, a rečenice slične, pa dok razmislim koja stilska figura je za koju rečenicu, ode mi pola sata samo na taj zadatak“, priča dečak.

Složio se sa vršnajcima da je najteži zadatak bio tekstualni, kako kaže, zato što ima mnogo da se čita.

Majka jednog od učenika koja je čekala sina da završi današnji test, kaže za naš portal da će biti zadovoljna kako god da je uradio prijemni.

„Deca nisu ista u smislu da nisu ozbiljno shvatila današnji dan nakon svega što se dogodilo u ‘Ribnikaru’. Pogledajte kakva su deca išla na prijemni – u papučama, devojčice u kratkim suknjama, golih ramena“, priča mama jednog osnovca vidno razočarana zbog toga kako su se svršeni osnovci danas obukli.

Dodaje da, kako joj je sin ispričao, nije bilo toliko teško nego je veći problem bio što test mahom čine tekstualni i dugački zadaci koje moraju dobro da s epročitaju.

„Deci je to problem jer prvo moraš da pročitaš sa razumevanjem, pa tek onda da zadatke na takav način i rešavaš“.

Jedna od učenica kaže da joj nije važno koliko će poena imati.

„Ja ću svakako da idem u frizere, pa mi je svejedno koliko ću imati poena“, kaže ona.

Đak vukovac kaže da je bilo i teških i lakih zadataka.

„Videćemo. Ali da, i mene su ti tekstualni baš namučili samo zato što je bilo puno da se čita“, ispričao nam je.

BONUS VIDEO: Od danas besplatni časovi matematike za male maturante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare