Foto:shutterstock

Danas postoje pametni uređaji, pametne kuće, pa što ne bi postojala i pametna garažna vrata. Reč je o sistemu koji kontroliše mehanizam otvaranja i zatvaranja, kao i zaključavanja garažnih vrata. Iako je ovo vid moderne tehnologije, ona je u svojoj suštini ustvari veoma jednostavna. Kontrola garažnih vrata podrazumeva samo nekoliko opcija. U raznim situacijama nam daljinski pristup može znatno olakšati život. S druge strane, on nam omogućava i veću bezbednost.

Nekada su garažna vrata bila veoma jednostavna. Sastojala su se isključivo od mehaničkih elemenata i nije bilo nikakve dodatne tehnologije da to potpomogne. Sve je počelo da se menja kada su počeli da se ugrađuju elektromotori pomoću kojih se garažnim vratima nije više rukovalo samo ručno već i na dugme. Elektromotor zahteva napajanje električnom energijom. Pritiskom na dugme vrata od garaže se po želji otvaraju i zatvaraju. Dugme može biti na zidu garaže, ali i na daljinskom upravljaču. Ova tehnologija koristi infracrvene zrake, kao i daljinski od televizora na primer. Senzor registruje komandu i pokreće se elektromotor. Kao što je već napomenuto, ovo nije ništa novo, tj. postoji već decenijama unazad. Olakšava nam upotrebu garažnih vrata utoliko da ne moramo ručno da je otvaramo i zatvaramo, što znači da nema potrebe da izlazimo iz automobila kako bismo to učinili. Veoma praktično, u situacijama kada je napolju loše vreme, žuri nam se i slično.

Međutim, daljinski za garažna vrata nije nikakva novina. Ova tehnologija je osavremenjena. Sada i za garažna vrata postoji aplikacija koju instaliramo na mobilni telefon ili tablet. Razlika je u tome što ne moramo biti blizu garaže, niti upirati daljinski u pravcu infracrvenog senzora kako bismo otvorili ili zatvorili garažna vrata ili ih otključali i zaključali. Sve što nam treba je pristup internetu i iz bilo koje tačke na svetu možemo kontrolisati naša garažna vrata. Setite se koliko puta ste morali da izađete iz kola samo da biste otvorili garažu, a napolju pljušti kiša. Sigurno vam se to bar jednom desilo. Dovoljno je da izađete na kratko i da budete skroz mokri. Da otvarate kišobran za tako kratak izlazak? Slično tome, verovatno se dešavalo da je veoma hladno, ili da duva jak vetar, a vama se ne izlazi iz automobila ni na kratko da biste otvorili garažu jer ste se udobno smestili. Ne znate da li za to malo da oblačite jaknu ili da rizikujete da se smrznete. Sve bi bilo sjajno kad biste mogli da uđete u garažu , odakle imate direktan prolaz u kuću, zgradu ili kancelariju. Ovo su sve realne situacije koje se veoma lako rešavaju uz pametna garažna vrata. Slično je i sa izlaskom iz garaže. Kada se isparkirate ne morate napuštati automobil. Jednostavno, garažu za sobom zatvarate i zaključavate jednim klikom.

Osim toga što su veoma praktična, jer vas štite od raznih vremenskih uslova i štede vaše vreme kad ste u žurbi, pametna garažna vrata povećavaju bezbednost vaše garaže. Mogu se integrisati u veći sistem sa video nadzorom. Pored toga, nikad vam se više neće desiti da odete na put i da se pitate da li ste zatvorili i zaključali garažu, te da morate da zovete komšije da idu da provere. Jednostavno, vi ste ti koji imate punu kontrolu vaših garažnih vrata, ako treba i sa drugog kraja sveta.

Navikli smo da uvek imamo neki rezervni plan ako nešto ne funkcioniše kako valja. Česta pitanja se odnose na to šta da uradimo ako se desi da aplikacija ne reaguje kako treba i da li će garažna vrata raditi ukoliko nestane struje. Naravno da se o svemu misli. Uvek postoji opcija da se garažna vrata otvore i zatvore ručno, i naravno da se otključaju i zaključaju. Međutim, ovi sistemi su dosta jednostavni i retko se kvare. Ukoliko ste se, sagledavši sve prednosti, odlučili da ugradite pametna garažna vrata unapred se raspitajte kod prodavca šta se dešava ako se sistem pokvari i da li imaju obezbeđen servis. Naravno, dobićete i informacije o garanciji koja je obezbeđena pri kupovini.

Garažna vrata se ne kupuju svaki dan, te vam je važno da napravite pravi izbor. To se postiže tako što prilikom kupovine uzmete u obzir više vrsta garažnih vrata i što više različitih modela. Nemojte se ograničavati samo na jednog proizvođača, već na više njih. Kako naći sve najbolje na jednom mestu? Lako. Na veb-sajtu Oglasiko su modeli svih boljih proizvođača garažnih vrata koji imaju dobre preporuke, višegodišnje iskustvo, stručnost iza sebe. Raspitajte se u vezi sa tim koji model najbolje odgovara vašim kriterijumima i uklapa se u predviđeni budžet. Ukoliko o garažnim vratima ne znate dovoljno, potražite njihovu stručnu pomoć i preporuku. Nakon pažljivog razmatranja, izaberite garažna vrata koja će vam služiti u narednim godinama i decenijama.