Surdulica zagađenje Foto:Eko Surdulica

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) najavila je još 9. septembra prošle godine postavljanje mobilne stanice (kamiona) za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici „zbog postojanja industrijskih postrojenja, individualnih ložišta, specifičnosti geografskog položaja i žalbi pojedinih građana na zagađenje iz fabrike Knauf“.

Već spremna mobilna stanica trebalo je samo da bude dovezena, parkirana na odgovarajuće mesto i prikačena na struju, a to se još uvek nije desilo. Na pitanje zašto obećane stanice nema i kad će stići u Surdulicu, iz Agencije ne odgovaraju ni „Novoj“ ni građanima koji udišu vazduh koji je nekad plav i štipa grlo.

„Agencija za zaštitu životne sredine postaviće mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici“, izjavio je iz SEPA Stefan Simeunović 9. septembra prošle godine i objasnio da je „odluka o postavljanju mobilne stanice doneta zbog postojanja industrijskih postrojenja na teritoriji jedinice lokalne samouprave, individualnih ložišta, specifičnosti geografskog položaja koji je podložan zadržavanju vazdušnih masa, ali i žalbi pojedinih građana na zagađenje iz fabrike „Knauf“.

Surdulica zagađenje Foto:Eko Surdulica

Osnivač Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i nekadašnji načelnik Odeljenja za zaštitu kvaliteta vazduha u SEPA Milenko Jovanović prisustvovao je u martu sastanku u prostorijama Agencije, održanom povodom zahteva zabrinutih građana Surdulice.

„Menadžment agencije tad je obećao da će mobilna stanica biti postavljena u roku od nekoliko dana, a to se još uvek nije desilo. Građani sumnjaju na opstrukciju institucija, što se sad pokazuje kao opravdano, jer nadležni izbegavaju svoje dužnosti“, kaže Jovanović.

Na pitanje lista „Nova“ zbog čega stanica još uvek nije stigla i kad građani Surdulice tome mogu da se nadaju iz Agencije ne odgovaraju. Predsedica Udruženja Eko Surdulica Danijela Mihajlović kaže da je i sama Agenciju bezuspešno pitala isto.

Surdulica zagađenje Foto:Eko Surdulica

„Sredinom januara mi je stigao odgovor od Ministarstva za zaštitu životnu sredinu da su od Agencije obavešteni kako su svi instrumenti ispravni i kalibrisani – da je stanica u potpunosti spremna za merenje kvaliteta vazduha u Srudulici, ali da još uvek nemaju informaciju da li je to učinjeno. I to je poslednje što smo saznali“, kaže Mihajlović.

Vazduh plave boje

Ova nastavnica matematike objašnjava zbog čega Surduličani sumnjaju da deo zagađenja potiče od fabrike izolacionih materijala Knauf, koja je kaže, vazdušnom linijom udaljena oko 2,3 kilometara od Specijalne bolnice za plućne bolesti, oko 2,5 kilometra od centra grada i graniči se sa osnovna školom u kojoj je predavala.

„Dok sam radila u školi bilo je nepodnošljivo, često je bilo nemoguće otvoriti prozor zbog neprijatnih mirisa. U Surdulici vazduh ume da štipa grlo, nekad se oseća jako neprijatan miris nalik na zapaljenu lamelu. Kad se u avgustu rodila moja devojčica, Surdulica je bila u plavom dimu. U avgustu se ne loži, a magla ne može da bude plava“, priča ona.

Poslednja indikativna merenja rađena u septembru prošle godine pokazala su povećane koncentracije amonijaka i hlorovodonika u vazduhu. Koncetracija amonijaka iznosila je više od 400 mikrograma po metru kubnom, dok je granična vrednost 100; a hlorovodonika je bilo do 69 mikrograma po metru kubnom ili 4,6 puta više od granične vrednosti.

Surdulica zagađenje Foto:Eko Surdulica

„Nemamo u okolini ni jednu drugu fabriku koja bi mogla da bude izvor, zato sumnjamo na Knauf. Osim toga, u opisu njihovih proizvodnih procesa piše da koriste amonijak i hlorovodoničnu kiselinu“, tvrdi Mihajlović.

Iz fabrike Knauf za list „Nova“ navode da u Srbiji proizvode kamenu i da kao proizvođač materijala koji direktno utiče na održivi razvoj neprestano ulažu u opštinu Surdulica i u kvalitetniji i zdraviji život sugrađana. Podvlače i da od prvog dana poslovanja u Srbiji poštuju sve nacionalne i evropske propise iz oblasti ekologije.

„U Surdulici i opštini Belo polje se vrše redovna merenja kvaliteta vazduha i zemlje od strane akreditovane laboratorije i mere se svi parametri koje propisuje zakon. Ovakva merenja su obavezna dva puta godišnje. Do sada nisu zabeležena nikakva veća odstupanja niti zagađenja kako vazduha tako i zemljišta gde se nalazi fabrika“, piše u odgovorima na naša pitanja o uticaju ove fabrike na kvalitet vazduha.

Milenko Jovanović napominje da Knauf ni posle više od 17 godina rada od resornog ministarstva nije dobila integrisanu dozvolu koju bi trebalo da imaju veliki zagađivači, te da je država kriva što ova fabrika ne podleže odgovarajućoj kontroli.

„Knauf nije u obavezi da poštuje najstrože propise zaštite životne sredine, a država je ta koja mu dopušta veliki nivo samoodlučivanja o merama zaštite od zagađenja“, poručuje naš sagovornik i dodaje da institucije uz to ne obezbeđuju ni merenja koja bi pokazala pravo stanje stvari.

Čekaće sledeću zimu 

Milenko Jovanović iz NEA napominje da je kašnjenje sa merenjima kvaliteta vazduha u Surdulici građanima već nanelo nepopravljivu štetu. 

„Propuštena su 4,5 meseca merenja polutanata u grejnoj sezoni, tako da pravu sliku nivoa zagađenja nećemo imati do naredne zime. Samim tim će se najmanje još godinu dana kasniti i sa merama protiv zagađenja. Uz to su institucije još jednom pokazale da su na strani zagađivača i zagađenja, umesto građana i njihovog zdravlja“, kaže Jovanović.

BONUS VIDEO: Kontinuirano zagađenje vazduha preti Srbiji: Stručnjak otkriva kada će ono opasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar