Foto: Shutterstock

Zbog prijava građana i video snimaka gustog sivog dima iz fabričkog dimnjaka "Knaufa" u Surdulici, iz organizacije Ekološki ustanak apeluju na Ministarstvo zaštite životne sredine da hitno sprovede integralni monitoring vode, zemljišta i vazduha u tom kraju, pišu Južne vesti.

U organizaciji Ekološki ustanak naglašavaju da su više puta ukazivali na opasnost koja dolazi od proizvodnje kamene vune pri kojoj se koristi šljaka i formaldehidna smola, a proteklih dana pristižu prjave građana Surdulice koji se boje za svoje zdravlje i svoj život.

„Užasnuti situacijom u Surdulici, aktivisti Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović, narodni poslanik, Milica Marušić Jablanović, odbornica i Goran Petković tražili su sastanak u Agenciji za zaštitu životne sredine. Sastanku održanom pre oko mesec dana se pridružio i ekspert za problem zagađenja vazduha iz Nacionalne ekološke asocijacije, Milenko Jovanović i jasno je ukazano na propuste u merenju zagađenja koji su doveli do nekonkluzivnih podataka, što onemogućava pravno reagovanje“, kažu u saopštenju Ekološkog ustanka.

Tvrde da je na sastanku iznet predlog od strane predstavnika Ministarstva da se organizuje integralni monitoring zagađenja vode, zemljišta i vazduha, kako bi građani Surdulice najzad dobili potvrdu ili opovrgavanje svojih slutnji, pišu Južne vesti.

„Od tada je prošlo mesec dana, a iz Agencije dolazi samo ćutanje, na mejl sa pitanjem o integralnom monitoringu nema odgovora. Aktivisti Ekološkog ustanka obratili su se i opštini Surdulica, iz koje dolazi informacija da nema dovoljno novca za monitoring vazduha koji je u skladu sa standardnom metodologijom. Istovremeno se opštinski program monitoringa kvaliteta vazduha, koji je odobrilo resorno ministarstvo ne sprovodi, bez posledica po prekršioce“, dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu je Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije predao predloge za promenu Zakona o zaštiti vazduha, kojima bi umnogome bile predupređene situacije koje se dešavaju u Surdulici, piše između ostalog u saopštenju.

BONUS VIDEO: Pulmolog upozorava: Kako se zaštiti od zagađenja vazduha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar