Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

Statistička analiza podataka koju su Ujedinjeni protiv kovida uradili povodom dvogodišnjice početka pandemije koronavirusa pokazala je da postoji mala verovatnoća da su zvanični podaci stvarni brojevi umrlih, da je u 2020. godini 15.220 više preminulih u odnosu na isti period prethodne godine, ali i da je u Srbiji zbog epidemije Covida - 19 umrlo 38.000 do 39.000 stanovnika starijih od 65 godina.

Statističke analize zvaničnih brojeva umrlih od kovida po danima, koju su UPK predstavili nedavno na konferenciji za novinare, pokazuju da se podaci nisu u skladu sa ishodima prirodnih procesa.

Broj umrlih dnevno I Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

Naime, kako je pokazala statistička analiza u junu 2020., u periodu pred izbore, kada se tokom prve tri sedmice desilo da 18 puta umre jedna a 3 puta nijedna osoba dnevno, takvi brojevi ukazivali su da je verovatnoća da se tako nešto desi izuzetno mala. I u nekim drugim analiziranim intervalima dobijao se rezultat koji je ukazivao na izuzetno male verovatnoće da su zvanični podaci stvarno brojevi umrlih od kovida, pa je tako verovatnoća varirala od 1:29.000 u toku samo dve sedmice decembra 2020. do 1 prema 10 biliona u oktobru 2021. godine.

Broj umrlih dnevno II Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

„Ovakva odstupanja mogu nastati samo u slučaju manipulacije podacima, i ne mogu se objasniti time da su na primer posledica pogrešnog određivanja uzroka smrti, ili neažurnošću u popunjavanju baze od strane zdravstvenih radnika“, navode iz UPK.

Analizirane su i varijante virusa koje su se pojavljivale, ali treba ukazati da su se podaci često objavljivali i sa više od mesec dana zakašnjenja.

Tako iz UPK podsećaju da se za prvi registrovani slučaj soja alfa saznalo tek 24. januara 2021., iako je uzorak uzet 13. decembra kada je već krenuo 4. talas za koji je ta varijanta odgovorna. Kod dolaska varijante delta virusa, za koju se znalo da je već polovinom maja 2021. postala dominantna u Velikoj Britaniji, isto tako se kasnilo sa reakcijom preko mesec dana, a naknadne analize i razvoj 5. talasa ukazuju da je u Srbiji delta postala dominantan soj već krajem juna.

Kasne reakcije II Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

Takođe i visokozarazni omikron je, na primer, 14. decembra postao dominantan u Velikoj Britaniji, a kod nas 20. decembra.

Kasne reakcije III Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

Kada je reč o većem broju umrlih od očekivanog, UKP navode podatke Republičkog zavoda za statistiku gde je „višak smrtnosti u Srbiji“ zaključno sa januarom ove godine 51.700, a do danas, po procenama, on već iznosi 57.000.

Višak smrtnosti Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

Ovo Srbiju, kako tvrde, postavlja visoko na listi zemalja sa većim brojem preminulih u odnosu na onaj koji bi se očekivao u određenom periodu u poređenju sa brojem stanovnika, pa je tako na 100.000 stanovnika višak smrtnosti kod nas 830, dok je u Bugarskoj na oko 1.000, a procene za Rusku federaciju i Severnu Makedoniju su oko 870.

Uzroci smrti u 2020. godini Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

Uzroci smrti koje je Republički zavod za statistiku objavio za sada samo za 2020. godinu pokazuje da je od kovida preminulo 10.356 lica, dok je još 15.220 njih više umrlo te godine u odnosu na isti period prethodne.

Pored korone, uzroci smrti koji odstupaju u odnosu na trend iz prethodnih godina su bolesti sistema krvotoka od kojih je 3.629 više umrlih, od bolesti sistema za disanje je 1.036 više umrlih, a 928 je više preminulih od simptoma, patoloških kliničkih i laboratorijskih nalaza. Od tumora je 812 manje umrlih.

PIO fond Foto: Igor Smolić/Ujedinjeni protiv kovida

Podaci PIO fnda pokazuju i da je do decembra prošle godine broj isplaćenih starosnih penzija manji za 30.500 u odnosu na očekivani broj da nije pandemije, a kako je u toj kategoriji više stanovnika nego primalaca starosne penzije (1,4 miliona prema 1,1 milion), procene su da je u Srbiji zbog epidemije umrlo 38.000 do 39.000 stanovnika starijih od 65 godina.

***

BONUS VIDEO: Korona: Poslednji čin – Tamara Klikovac i Zoran Radovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare