Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za tranzit kroz Nemačku od 1. avgusta važe nova pravila koja podrazumevaju da oni koji u ovu zemlju ulaze samo radi presedanja na drugi let ne moraju da imaju ni potvrdu o negativnom testu na koronavirus ni potvrdu o vakcinaciji. Da to pravilo na Aerodromu Nikola Tesla ne uvažavaju pokazuje iskustvo putnika A. M. koji je danas preko Minhena leteo za Ibicu. On je na šalteru vraćen da radi antigenski test uz obrazloženje da bez njega ne može da uđe u Nemačku.

“Putnicima koji putuju avionom iz Srbije za Nemačku s namerom da sa aerodroma u Nemačkoj nastave put avionom dalje u neku drugu zemlju nije potreban negativni test na prisustvo virusa kovid 19 niti potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti”, navedeno je na sajtu Ambasade Nemačke u opisu uslova za ulazak iz Srbije u Nemačku koja važe od 1. avgusta.

Čitalac A.M. koji nam se javio nakon što je stigao na željenu destinaciju, kaže da je pre putovanja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije proverio šta mu je sve potrebno kako bi preko Minhena mogao da putuje na Ibicu. Tamo je preusmeren na sajt Ambasade Nemačke gde je pročitao pomenuto obaveštenje.

Povezane vesti:

Na Aerodromu ga je uprkos svim predostrožnostima sačekalo neprijatno iznenađenje.

“Kada sam čekirao kartu na šalteru Lufthanse tražen mi je negativan test na koronavurus. Rečeno mi je da me bez toga neće pustiti u avion jer ne mogu da prođem kroz Nemačku, koja ne priznaje Sinofarm vakcinu koju sam”, priča A.M.

Na objašnjenje da prema zvaničnim informacijama Nemačka od 1. avgusta tako nešto ne zahteva, dobio je odgovor da oni takvu informaciju još uvek nisu dobili.

“Dobro je što sam na aerodrom došao dva sata pre leta pa sam imao vremena da uradim test i sačekam rezultate koji su stigli nakon sat vremena. Uspeo da sam da sve završim pre leta ali sam bio pod velikim stresom i test sam na aerodromu plati 3.500 dinara, dok u gradu ne košta više od 1.800 dinara”, kaže A. M. koji nam se javio nakon što je sleteo na krajunju destinaciju.

Dodaje da mu u toku tranzita kroz Nemačku nije traženo ništa osim pasoša – potvrdu o vakcinaciji i negativan test niko nije pominjao.

Na pitanja zbog čega ovu odluku o izmeni uslova za tranzit kroz Nemačku zaposleni na Aerodromu ne uzimaju u obzir i od putnika traže da ispune nepostojeće uslove, još uvek nismo dobili odgovor.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare