Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sanacija visećeg mosta u Ovčar Banji, koji se obrušio u četvrtak u Zapadnu Moravu kada su poginule dve osobe, a destoro njih bilo povređeno ne spada u nadležnost JVP "Srbijavode", navode iz ovog preduzeća.

„Imajući u vidu konstantovana oštećenja, saglasno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, naložena je sanacija predmetnog mosta u Ovčar Banji, koji predstavlja deo putne infrastrukture ali to ne spada u nadležnosti JVP „Srbijavode““.

Nadležnost JVP „Srbijavode“, kako navode, utvrđena je Zakonom o vodama, dok je članom 23. stav 2. istim propisano da javno vodoprivredno preduzeće u okviru svojih ingerencija upravlja vodnim objektima za uređenje vodotoka i za zaštitu od poplava na vodama I reda i vodnim objektima za odvodnjavanje koji su u javnoj svojini, kažu u tom javnom preduzeću.

„U skladu sa navedenim JVP ‘Srbijavode’ organizuje i sprovodi mere i radove u odbrani od poplava (od spoljnih i unutrašnjih voda i zagušenja ledom), na vodama I reda i na sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini, u skladu sa Opštim i Operativnim planom za odbranu od poplava“, ističu u JVP „Srbijavode“.

U vezi sa navodima gde se pominje da su se meštani sela Vidova i Uprava grada Čačka obraćali JVP „Srbijavode“ radi sanacije mosta, obaveštavamo Vas da su se dana 14.03.2016. godine meštani sela Vidova obraćali sa Zahtevom za sanaciju urušene leve obale Zapadne Morave, što u ovom slučaju nije lokacija koja se pominje u navodima i nalazi se na udaljenosti od 6,2 km nizvodno i ne odnosi se na most, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

„On nije i ne može, po pomenutom Zakonu o vodama, biti predmet rada JVP ‘Srbijavode’, kao i ostalih 3.000 mostova u Srbiji. Ovom prilikom izražavamo najdublje žaljenje zbog tragično izgubljenih života i najiskrenije saučešće ožalošćenim porodicama“, navode u JVP „Srbijavode“.

Podsećamo, Ljubica Mijatović i Milena Erić poginule su u četvrtak prepodne u teškoj nesreći prilikom pada mosta u na Zapadnoj Moravi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, a oko 20 posetilaca je završilo u reci. Desetoro je povređeno, među njima je i troje sa teškim ozledama i oni su operisani u bolnici u Beogradu.

Most kojim preko vikenda prođe nekoliko stotina ljudi odavno je u veoma lošem stanju.

Odgovornost za urušavanje mosta koji nije imao upotrebnu dozvolu još niko nije preuzeo, dok su i gradonačelnik Čačka Milun Todorović i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović najavili istragu.

BONUS VIDEO: Nakon strašne tragedije u Ovčar Banji, nadležni na lokalu ćute, meštani demantovali ministra Momirovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar