Sneg u ovo doba godine iznenadio je celu Srbiju, naročito zbog toga što su pre samo 10 dana temperature dostizale i skoro 30 stepeni. Na većem delu teritorije zemlje je upaljen žuti meteo alarm, u Sremu, Beogradu i Pomoravlju narandžasti, a u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji i Šumadiji - crveni.

U toku jutra i prepodneva vreme mestimično sa kišom i snegom. Intenzivnije snežne padavine očekuju se ujutru i prepodne – u nižim predelima jugozapadne, zapadne i centralne Srbije stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a na planinama i do 50 centimetara novog snega uz stvaranje snežnih nanosa usled jakog severozapadnog vetra.

Pročitajte još:

U ostalim krajevima manji snežni pokrivač. Padavine će posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak snega očekuje tek u sredu, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Beograd potpuno zavejan

Glavni grad Srbije od jutros je pod snegom, a na pojedinim saobraćajnicma gužva je veća nego inače i stvaraju se zastoji.

Aprilski sneg; Foto: Nova.rs
Aprilski sneg; Foto: Nova.rs

Za glavni grad najavljene su snežne padavine za danas uz stvaranje snežnog pokrivača ukupne visine od 10 do 20 centimetara, a na Avali, Kosmaju i u šumadijskom delu periferije i do 30 centimetara.

Aprilski sneg; Foto: Nova.rs
Aprilski sneg; Foto: Nova.rs

Posle podne slabljenje snega, a potpuni prestanak padavina očekuje se u sredu tokom dana.

Aprilski sneg; Foto: Nova.rs

Saobraćaj usporen, na autoputu Miloš Veliki tri centimetra snega

Sneg pada na području Beograda, Užica, Valjeva, Nove Varoši, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, a saobraćaj je posebno otežan na putevima preko Debelog Brda, Tare, Zlatibora, Golije, Peštera, Kopaonika, Divčibara i Goča, navedeno je u saopštenju.

Na autoputu Miloš Veliki na kolovozu ima snega visine jedan do tri centimetra pa je na snazi ograničenje brzine, a na autoputu Beograd – Niš – Dimitrovgrad zbog magle i snega saobraćaj je usporen posebno na bealjičkom i mokroluškom brdu i na prevoju „mečka“ kod Ražnja.

Rastu i vodostaji na rekama

Što se tiče hidroloških upozorenja, na Mlavi, Peku, Neri i Brzavi vodostaji će biti u većem porastu i 4. aprila, kao i dan ranije, i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

Na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici, Kubršnici i Tamišu kod h.s. Jaša Tomić vodostaji će biti u većem porastu i danas i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Kakvo vreme nas čeka do četvrtka?

Sreda

Umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno jak i olujni severozapadni. Najniža temperatura od -3 do 1, a najviša dnevna od 3 do 8 °C.

Četvrtak

Malo do umereno oblačno, u severnim krajevima sa kišom, a u ostalim uglavnom suvo sa sunčanim intervalima. Vetar umeren i jak, na istoku povremeno i olujni severoozapadni, posle podne u slabljenju. Najniža temperatura od -4 do 1 C°, a najviša dnevna od 5 do 10 C°.

Od petka promenljivo oblačno, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom i toplije, a novo, jače naoblačenje sa kišom se očekuje krajem perioda.

BONUS VIDEO: Srbija se probudila u aprilskom snegu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar