Novi Sad Sneg, prvi sneg u Beogradu, pada sneg, zima, vreme, vremenska prognoza, hladno vreme
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Do početka sledeće nedelje očekuje nas prohladno vreme, a prolazne padavine u noći ka suboti. Od nedelje će biti toplije, ali uz čestu pojavu kiše, dok je oko 19. januara moguće jače pogoršanje uz padavine i zahlađenje, objavio je meteorolog Marko Čubrilo.

Kako je naveo u objavi na svom Fejsbuk profilu, do početka sledeće nedelje nad našim delom Evrope dominiraće polje malo povišenog vazdušnog pritiska.

„Kao posledica toga u petak umereno do znatno oblačno, ali samo ponegde uz retku pojavu kiše ili provejavanje snega. Vetar uglavnom slab, severozapadni. Dnevni maksimum do +4 do +11 stepeni Celzijusa“, naveo je Čubrilo.

Pročitajte još:

U petak jutro hladno, ponegde uz maglu, a tokom dana malo do umereno oblačno i suvo, ponegde uz zadržavanje niskih oblaka i sumaglice. Kasno posle podne na severozapadu Hrvatske naoblačenje uz slabu kišu i sneg na preko 800 metara nadmorske visine. To naoblačenje će se do subote pre podne premestiti preko celog regiona donoseći nižim predelima prolaznu kišu, a sneg uglavnom na preko 800 metara nadmorske visine. Vetar će u subotu na kratko biti pojačan, severozapadni. U subotu krajem dana razvedravanje, tako da će, dodao je Čubrilo, u nedelju biti promenjljivo oblačno uz sunčane intervale i ređu pojavu magle. Dnevni maksimum do kraja nedelje uglavnom od +5 do +11 stepeni Celzijusa što je i dalje iznad dproseka za sredinu januara i samo će najviše planine regiona imati zimske odlike vremena.

Od nedelje će, prema najavama ovog meteorologa, biti promenljivo oblačno i još toplije jer će se preko severozapadne Evrope premeštati serija jakih ciklona ispred kojih će se pokrenuti jugozapadno strujanje, te će nad nama do srede uz promenljivu oblačnost i česta prolazna naoblačenja povremeno biti kiše, dok se sneg očekuje samo ponegde, na preko 1.000 metara nadmorske visine. Vetar južni i jugozapadni, a u košavskom području od utorka jaka košava.

„U sredu uveče bi zbog porasta vazdušnog pritiska nad središnjom Evropom ka našem delu kontinenta došlo do jačeg prodora hladnijeg vazduha sa severa što bi uslovilo sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom. Taj ciklon bi od 19. do 21. januara uslovio pogoršanje uz konkretnije padavine, ali i zahlađenje, te bi pojave snega osim na planinama moglo biti ponegde i u nižim predelima na severu i severozapadu regiona. Naravno, ukoliko sinoptika ostane slična večernjoj jer je to ipak još jako udaljen period“, napisao je Čubrilo u objavi.

Kako kaže, generalno deluje da ćemo prema kraju meseca nastaviti sa sve hladnijim vremenskim odlikama.

„Hoće li to biti uvod u kasniji dolazak prave zime nad naše prostore ostaje da se vidi ali u ovom momentu se to svakako ne sme isključiti. Sumirano, posle nekoliko prohladnih dana uz povremene padavine, početkom sledeće nedelje toplije uz povremne padavine, dok je oko 19. januara moguće jače pogoršanje i zahlađenje“, zaključio je Čubrilo.

BONUS VIDEO Jahorina i Vlašić i problemi sa snegom na početku januara 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar