Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ; shutterstock; Nova

Prognoza za praznike i sledeću nedelju.

Prema prognozi RHMZ, danas će najviša temperatura u Srbiji biti od 10 do 15 stepeni, a na Kopaoniku se očekuje provejavanje snega.

Vremenska prognoza Foto:hidmet.gov.rs

Sutra u toku dana pretežno sunčano, vetar slab do umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od -3 do 6 stepeni, a najviša od 9 do 16 stepeni. Uveče i u toku noći u većem delu Vojvodine, Timočke Krajine, kao i po kotlinama stvaranje magle i niske oblačnosti.

U Beogradu će ujutro biti moguća kratkotrajna magla, a u toku dana pretežno sunčano. Vetar slab, jugoistočni. Najniža temperatura od 0 do 6 stepeni, a najviša oko 15 stepeni. U toku noći magla i niska oblačnost.

Vremenska prognoza Foto:hidmet.gov.rs

U nedelju ujutro biće mestimično magla i niska oblačnost, koja će se u Vojvodini i po kotlinama zadržavati pre podne, a u Timočkoj Krajini veći deo dana. U ostalim krajevima pretežno sunčano. Uveče i u toku noći pojačanje južnog i jugoistočnog vetra.

Početkom sledeće sedmice očekuje se jače naoblačenje s kišom. U ponedeljak će duvati jaka i olujna košava, dok će u utorak vetar biti u skretanju na umeren i jak, severozapadni. Usled pada temperature, kiša će preći u sneg prvo na planinama, a u utorak uveče i u toku noći i u nižim predelima južne i jugoistočne Srbije uz stvaranje snežnog pokrivača.

Vremenska prognoza Foto:hidmet.gov.rs

U sredu 11. januara očekuje se suvo vreme uz smanjenje oblačnosti, a nova prolazna naoblačenja s kišom, na planinama sa snegom očekuju se u četvrtak 12. januara i subotu 14. januara, kada će u košavskom području ponovo duvati pojačan jugoistočni vetar.

Meteorolog Đorđe Đurić je takođe na svojoj Facebook stranici objavio prognozu za naredne dane, najavivši i formiranje snežnog pokrivača na planinama.

„Za Badnji dan i Božić sunčano, temperatura do 15°C. Početkom sledeće sedmice padavine i manje zahlađenje sa kišom, na planininama sa snegom, ali i dalje bez prave zime na vidiku“, najavljuje Đurić i daje nešto detaljniju prognozu za vikend.

„Badnji dan u Srbiji proteći će znaku sunčanog i toplog vremena za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C, u Beogradu do 14°C. Na jugu i istoku Srbije očekuje se tmurno i maglovito, ali i hladnije, uz temperature od 6 do 8°C. Srbija će i tokom vikenda biti pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će vreme biti stabilno i sunčano, ujutro uz maglu, dok se pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapada očekuje da i dalje pristiže topla vazdušna masa, u sklopu južnog i jugozapadnog visinskog strujanja. Ujutro se očekuje hladno, u većini predela i slab mraz, dok će tokom dana biti relativno toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C, u Beogradu od 12 do 14°C, a u predelima sa maglom hladnije.
Tokom vikenda očekuje se snažno jačanje ciklona nad severnim Atlantikom, a nad Srbijom se očekuje osetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena od ponedeljka.

Inače, tokom vikenda nad severom Atlantika očekuje se veoma snažan ciklon, a vrednost pritiska u centru biće i ispod 955 mb, tako da će ovaj ciklon severozapadnoj i zapadnoj Evropi donositi orkansku oluju sa obilnom kišom, ali i transport tople vazdušne mase sa Atlantika, uz temperature i preko 15°C. Istovremeno, nad istočnom Evropom očekuje se snažan anticiklon, a usled prodora polarnog vazuha sa Arktika, temperature u evropskom delu Rusije biće i do -30-35°C, u Moskvi do -30°C.“

Ponedeljak u Srbiju donosi naoblačenje, a Đurić otkriva kako će se meteorološke prilike odvijati nadalje.

Pročitajte još:

„U Srbiji se u ponedeljak pod uticajem ciklona sa severozapada očekuje naoblačenje, a istovremeno doći će i do formiranja sekundarnog ciklona iznad severnog Jadrana. U sklopu ovog ciklona premeštaće se i hladni front, a sa severa spuštatai ptostrana visinska dolina koja će doneti zahlađenje i prodor svežije vazsušne mase u ponedeljak posle podne i uveče i tokom utorka. Već u ponedeljak ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 11°C, dok će u Negotinskoj Krajini biti tmurno, temperatura do 6°C. U toku večeri hladni front u sklopu ciklona stići će do severa i zapada Srbije, pa se očekuje zahlađenje, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Ovaj hladni front uz zahlađenje u toku noći preći će i preko ostalih predela Srbije.

U Srbiji u utorak pod uticajem ciklona biće oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Duvaće jak severozapadni vetar. Na severu Srbije tokom dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Kako će centar ciklona biti istočnije od Srbije, sa severa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase, pa će biti svežije. Ovaj prodor biće poreklom sa severa Atlantika i Alpa i ne očekuje se jako zahlađenje, jer se ne očekuje prodor polarnog vazduha sa severoistoka i iz Rusije. Maksimalna temperatura biće od 5 do 7°C, u Beogradu do 6°C, a na višim planinama ispod 0°C.

U sredu na severu Srbije biće suvo, u ostalim predelima kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg, uz prestanak padavina tokom dana. U četvrtak ponegde prolazne padavine. Maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu do 7°C.

Na području Srbije od ponedeljka do srede očekuje se da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, a na planinama od 5 do 15 cm snega. Najveća količina padavina očekuje se od ponedeljka posle podne do utorka ujutro“, napominje Đurić

Prema sredini meseca će, kaže, biti uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 4 do 10°C, dok se ujutro očekuje magla, ponegde i slab mraz.

„S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 1 do 5°C, ona će danas i tokom vikenda biti viša za 7 do 10 stepeni, ali već u ponedeljak sledi pad, pa će od utorka temperature biti više u skladu sa kalendarom, ali i dalje za koji stepen iznad proseka. Vrlo visoke temperature u ovom delu godine deluju veoma nepovoljno po sve nas, ali i po poljoprivredne i ratarske kulture, tako da visoke temperature i temperature nalik prolećnim mogu dovesti do aktivacije vegetacije, što kasnije može imati katastrofalne posledice kada dođe do pravog zimskog zahlađenja. I prošle godine vreme početkom Nove godine do Božića bilo je preslikano ovogodišnjem, uz skoro prolećne temperature, dok su 2018. godine na Božić procvetale voćke, uz temperature od skoro 20°C. Vrlo toplo bilo je i 2001. godine, uz rekordnih 21°C, dok je na Božić 2017. godine vreme uz sneg bilo ledeno, uz temperature i ispod -15°C“, podseća meteorolog, a upozorava i na zagađenje.

Pročitajte još:

„Usled aktuelne sinoptičke situacije (anticklon, visok vazdušni pritisak, slab vetar) ovih dan aktuelno je i zagađenje vazduha, uz vrlo zagađen vazduh u urbanim gradskim sredinama i u insustrijskim područjima. Situacija je najkritičnija ujutro i uveče kada se magla uglavnom sastoji od smoga, uz vrlo zagađujuće čestice. Slična situacija očekuje se i danas i tokom vikenda, a poboljšanje od ponedeljka“, ističe Đurić.

Na kraju, sumira situaciju za one koji su planirali uskoro na skijanje: „Planine su i dalje bez prirodnog snežnog pokrivača, ali već od utorka sledi da se planine zabele. Iako nas početkom sledeće sedmice očekuje manje zahlađenje, prave zime sa snegom i dalje nema na vidiku“.

***

Bonus video: Zagađenje vazduha – sezonski ili konstantni problem?