Porođaj
Foto: Shutterstock; X

Trudnicama u Srbiji, pre porođaja u porodilištima daju na potpis dokument, kojim unapred oslobađaju krivice medicinski tim, ali i ustanovu od bilo kakve krivice, ukoliko tokom rođenja bebe nešto krene po zlu.

Dokument iz porodilišta Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, pojavio se na društvenim mrežama, a trudnice sa kojima smo razgovarali, potvrdile su da su svoj potpis davale i u drugim ustanovama.

Takođe, zdravstveni radnici u porodilištima, kažu za Nova.rs da je potpisivanje ovakvog dokumenta uobičajena procedura.

Naime, radi se o davanju saglasnosti trudnice, buduće porodilje, koja svojim potpisom „prihvata sve uslove, mere i hirurške metode vezane za neočekivana stanja i moguće komplikacije na porođaju“.

Dokument potpisuje i suprug/partner.

Pročitajte još:

„Sporazumeli smo se da oslobađamo obaveza, zahteva za odštetom ili bilo koje odgovornosti od bilo koje štetne posledice koja može da iskrsne iz planirane procedure, uključujući komplikacije vezane za porođaj, postporođajni period, kao i komplikacije vezane za buduću trudnoću i porođaj. Oslobađamo bolnicu, kao i stručni tim od svake odgovornosti u vezi sa kasnijim nesporazmima i sporovima koji mogu iskrsnuti između pacijentkinje i supruga/partnera“, stoji na kraju ovog dokumenta.

Foto: Shutterstock

Pravno gledano, srpsko zdravstvo ovakvim dokumentom „pristaje na akušersko nasilje„, prokomentarisala je advokatica Marina Mijatović.

„Na osnovu sadržine pristanka, koji je formulisao KBC Zvezdara, može da se zaključi da je srpsko zdravstvo svesno akušerskog nasilja i da pristaje na akušerkso nasilje, da je svesno svih posledica ovog nasilja i da želi da se ono izvršava“, smatra Mijatović, advokatica za medicisko pravo.

***

BONUS VIDEO: Kako prepoznati akušersko nasilje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare