Nesreća kod Umke Foto: Printscreen/RTS

Sindikati „Centar“, „Pravda“ i „Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda“, povodom teške saobraćajne nesreće koja se jutros dogodila kod Umke, a u kojoj je jedna osoba stradala, pet je teško povređeno, a još 18 putnika lakše, zahtevaju hitnu i neodložnu reakciju Uprave saobraćajne policije MUP i sprovođenje rigorozne i neselektivne kontrole rada vozača angažovanih kod privatnih prevoznika u linijskom prevozu putnika u Beogradu.

„Svedoci smo da kod pojedinih privatnih prevoznika vozači rade duže od 12 sati u kontinuitetu, iako je zakonom predviđen maksimum osam sati, čime se direktno ugrožava bezbednost svih Beograđana, bili oni putnici u tim autobusima ili drugi učesnici u saobraćaju“, navodi se u saopštenju sindikata, prenosi N1.

Dodaje se da je MUP po prijavama sindikalnih predstavnika samo za period od marta do maja ove godine izdao čak 272 prekršajna naloga privatnim prevoznicima i odgovornim licima u tim firmama, zbog nepoštovanja radnog vremena vozača, odnosno upravljanja vozilima duže od zakonom propisanog ili rada vozača bez ijednog slobodnog dana u nedelji.

„Jasno je da pojedini privatni prevoznici i njihovi vlasnici ostvaruju enorman profit takvim poslovanjem, ali to nikako ne sme da bude iznad interesa bezbednosti građana Beograda i korisnika javnog prevoza, ali i samih zaposlenih u sistemu javnog prevoza, koji su time direktno dovedeni u veliku opasnost“, upozoravaju sindikati.

Pročitajte još:

Oni su pozvali i Sekretarijat za javni prevoz Gradske uprave grada Beograda da se oglasi i objasni koliko je tačno privatnih prevoznika kontrolisano od početka ove godine i „zbog čega se prećutno krši zakon i ugovorene obaveze između grada Beograda i konzorcijuma privatnih prevoznika, jer je osnovna obaveza privatnog prevoznika da obezbedi dovoljan broj vozača, tako da vozači ne rade duže od osam sati, imaju propisano vreme dnevnog i nedeljnog odmora, kako ne bi predstavljali direktnu opasnost po sve građane“.

„Javni prevoz Beograda koristi više od milion građana prestonice, i to je sistem u kojem ne sme da bude mesta za improvizacije, javašluk i kršenje zakona. Posledice takvog zapuštenog sistema su upravo da imamo tragedije na ulicama našeg grada, što je potpuno neprihvatljivo i nedopustivo“, ukazali su.

Sindikati su najavili da će podneti i zvaničnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sekretarijatu za javni prevoz, kako su naveli, „u vezi sa konkretnim saznanjima kršenja zakona od strane pojedinih privatnih prevoznika i o tome izvestiti javnost, koja ima pravo da zna kako se nadležni organi odnose prema svojoj obavezi da omoguće bezbedan javni prevoz u prestonici“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare