Protest ispred Karlovačke gimnazije u znak podrške nastavnici Foto:N1

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) organizovao je danas protestni skup ispred zgrade gimnazije u Sremskim Karlovcima u znak podrške nastavnici i članici sindikata Jeleni Petrović koju je, kao tvrde, svojim odlukama „oštetio“ direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov.

Učesnici protesta su kazali da je direktor „svesno i namerno“ uskratio radna prava Jeleni Petrović, profesorki engleskog jezika.

„Protest se organizuje i zbog toga što prosvetne vlasti ni posle štrajka upozorenja održanog 13. novembra nisu smenile Stojkova ili ga privele primeni zakona i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika“, naveli su organizatori.

Direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov rekao je ranije da NSPRS u toj školi nije reprezentativan jer, od 112 zaposlenih, ima samo osmoro članova.

On je dodao da nije prekršio zakon.

Predsednik NSPRS-a Dušan Kokot je na protestu danas rekao da u Srbiji danas gledamo proteste, štrajkove, blokade.

„U Srbiji tužilaštvo spava, a kriminalci vladaju. Ti kriminalci postavljaju direktore škola koji se sve češće pretvaraju u diktatore. Našoj koleginici je baš u Karlovačkoj gimnaziji načinjena nepravda i šteta od strane te bahate vlasti i jednog takvog njihovog direktora“, rekao je Kokot.

Profesorka Karlovačke gimnazije Jelena Petrović upitala je u čijem je najboljem interesu da ona ne dobije časove koji joj „po zakonu pripadaju“.

„Podsećam da Karlovačka gimnazija još uvek nije privatna gimnazija i da za nju i dalje zakoni važe. Pozivam ministarku Slavicu Đukić Dejanović da se hitno uputi u moj slučaj i da objasni zašto posebna radna grupa ministarstva ne reaguje i ne naloži direktoru da postupa u skladu sa zakonom i posebnim pravilnikom“, kazala je Jelena Petrović.

Pokretači i potpisnici inicijative Proglas pružili su podršku današnjem protestu „Sindikat protiv nasilja“.

Predstavnik Inicijative Proglas, akademik Vladica Cvetković, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pružio je podršku prosvetnim radnicima i Jeleni Petrović.

„Solidarnost i dijalog su bitni za ideju Proglasa. Vi pružate solidarnost Jeleni Petrović, mi pružamo solidarnost vama – jer bez toga nema građanske države. U situaciji kada nemamo dijalog, u kojoj se nalazimo, solidarnost je još značajnija. Budući da ovde niko ne razgovara u Srbiji jer je dijalog umro, mi ovde spajamo ova dva termina i dajemo podršku ovom protestu“, rekao je on.

Cvetković je rekao da će se veće promene desiti kada više „ne budemo živeli u državi u kojoj vlada jedan čovek i oni koji ga slušaju“.

Skupu su prisustvovali i predsednik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović i predsednica vojvođanskog odbora opozicionog Pokreta slobodnih građana Ana Oreg.

BONUS VIDEO: Nastavnici okovani papirima: Administracija opterećuje prosvetne radnike 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar